Интересни факти за био храните


Био храните не са само актуална тенденция в пазаруването и храненето. Има няколко значителни причини да изберем точно тях.

• Биологиченото земеделие нанася значително по-малко вреди на околната среда. Щади се водата и не се замърсява почвата. Като цяло влияе дори върху ефектна на глобалното затопляне.

Био храните не са генно модифицирани. При био стандартите ГМ култури и съставки са строго забранени.

Био храните не съдържат вредни съставки от типа на овкусители, изкуствени подсладители, замърсители и консерванти, които се свързват с множество здравословни проблеми.

• Смята се, че био храните дори помагат в борбата с килограмите, защото не съдържат пестициди, които по принцип се свързват с мазнините. Веднъж абсорбирани от организма, пестицидите могат да останат в тялото завинаги. Над 350 химични вещества могат да бъдат складирани с телесните мазнини.

• Стандартите за биологично животновъдство забраняват използването на антибиотици, хормони на растежа и генно модифицирани ваксини. Това не положително само в здравословна насока, но също така етикетите, указващи, че животните са хранени на пасище (т.е. не са затворени) означава и това, че животните са третирани по по-хуманен и етичен начин.

• Био плодовете и зеленчуците съдържат 40% повече антиоксиданти от обикновените, а био млякото – около 90% повече антиоксиданти от другото.

Био храните съдържат повече полезни минерали като желязо и цинк, които са решаващи в ранното развитие на децата.
Supermag
Снимка: Flickr
Вижте още:

Какво са биопродуктите?

5 причини да изберем био храните

7 био храни, които да предпочетете