Хитрини в кухнята, с които да блеснете

Просто е невероятно как домакините откриват невероятни хитрини и тънкости, по време на домакинстването си. Със следващите няколко тайни не само може да се научите да готвите майсторски, но и да съхранявате умело продуктите, така че дълго да са свежи.



Как да получите перфектната пържола

Ако и Вие, като повечето хора просто вадите парче месо от хладилника или фризера и го хвърляте директно върху скарата е време да разберете къде е грешката Ви. За да запазите най-добрия вкус на месото е редно да го оставите на стайна температура 1-2 часа преди да го сложите на огъня. Така месото ще се готви по-бавно и по-равномерно, а това несъмнено означава и по-добър вкус.



Как да получите вкусно, сочно месо

Ако се чудите как винаги пилешкото в ресторантите е сочно, а Вашето често става сухо, то тайната е в саламурата, в която престоява. Вземете три чаши вода, ¼ чаша сол и ¼ чаша захар. Изсипете саламурата върху месото, така че течността да го покрие, и поставете купата в хладилник. Времето за престояване зависи от дебелината на котлетите, които имате - приблизително 1 час за 1 кг месо. Не оставяйте месото да стои в саламурата за повече от 8 часа.



Страхувате се дали солта е достатъчна?

Много често, резултатът от това дали едно ястие е вкусно или не зависи от това, колко е подправено със сол. Ако се притеснявате да не остане безсолно или пък да не стане прекалено солено, съветваме да подправяте със солта не веднъж в началото или в края на готвенето, а по малко през цялото време, като опитвате, за да прецените дали е достатъчно.



Захарта прави чудеса

Захарта не е подправка, която да използвате само за сладкиши. Една щипка ( или две - три) захар в доматения сос, ще неутрализира естествения кисел вкус на доматите и ще направи вкуса им богат и наситен. С този трик, можете да „замажете“ положението и ако сте взели не толкова добре зрели домати или розови домати за Вашата рецепта.



Неприятни аромати в хладилника

Често, особено през лятото, в хладилника се появява неприятна миризма на застояло или развалено. Когато съхраняваме храни, като стар чесън или варени карфиол и броколи, понякога е истинско предизвикателство да се справим със специфичния аромат, който излъчват. Знаем, че не е полезно за уреда да го размразяваме и чистим прекалено често, затова ето един трик, с който да се отървете от досадния мирис на храни. Нарежете един лимон на няколко дебели кръгчета и го поставете на различни места в хладилника. Той не само ще изтегли зловонията, но и ще спомогне да не се смесват ароматите на отделните храни. Не забравяйте обаче да сменяте лимона всеки месец, защото, ако престои, може да постигнете обратния ефект.



Използвайте конец за зъби в кухнята

Сещате ли се за какво може да се използва конецът за зъби в готвенето? Елементарно - за прецизно рязане на меки продукти или ястия. Опитайте го при надиплянето на красиви ордьоври от меки сирена, разрязването на варени зеленчуци на хапки или доматени кръгчета от обелени домати. Със зъбните конци можете да порцирате дори добре разбита сметана или меката текстура на чийзкейкове и белтъчни кремове.

Полепнало брашно по ръцете

Когато месите тесто, няма начин да не сте се впечатлили от това как залепва брашното по ръцете Ви и колко трудно се измиват, след като изсъхне. Неприятно е, нали? Вместо традиционния съвет на бабите – „набрашни си ръцете“, използвайте по-ефикасна хитринка – намажете ръцете си с олио. Изненадващо, но по тях няма да залепне и частица.



Съхранете картофите за по-дълго

Добре е у дома винаги да има френски картофи под ръка. Винаги може да се приготви бързо и лесно ястие с тях, но как да съхраняваме за по-дълго, когато купим по-голямо количество? Въпреки че и да спазвате стриктно всички процедури по съхраняването на хладно, тъмно и проветриво място, понякога се случва картофите ни да започнат да покълват. За да се справите с това сложете при картофите една домашна ябълка. Важно е да не е купена от магазина, а откъсната от дървото в двора на вилата, защото така няма да се развали, а просто ще започне да се съсухря. Тя е гарант, че в близките три месеца картофите няма да покълнат.

Как да получите „лъскав“ сос?

Сигурно сте си задавали въпроса, как соса в ресторанта винаги има някак си лъскава текстура, а вкъщи не се получава така. Тайната е в това, че добавят няколко резенчета студено масло в края на готвенето и бъркат, докато не се разтопи напълно.



Подсушете месото, преди да го сготвите

Независимо дали ще готвите печено пиле или запечени миди, подсушаването им преди това гарантира, че ще получите свежа, златиста кожичка, която няма да залепне за тигана. Подсушете ги с хартиени кърпи или ги оставете да изсъхнат на въздух в охладителя за няколко часа, преди да ги приготвите.



Варене на спукани яйца

Неприятно е, когато се окаже, че сте си купили пукнати яйца или сте успели да ги спукате преди варенето. На всеки се е случвало. Обикновено в този случай яйцето се пръсва, а смес от белтък и жълтък започва да плува във водата от варенето. За сметка на това яйцето пък се пълни с вода и става неприятно за ядене. Ето решението – сипете оцет във водата, в която ще варите и подредете яйцата в нея, още преди да сте сложили на котлона. После кипнете и ще видите, че поражения няма да има.

Още една оригинална идея за варене на яйца (но този път здрави) е да разклатите енергично суровото яйце преди да го сложите за варене. Ще получите златно яйце, цялото жълто.

Пресните подправки започва да увяхват

Няма как, ако не разполагате с градина или саксии, да имате винаги пресни и разнообразни подправки. Ако имате купени връзки с такива и те започват да завяхват, не бързайте да ги изхвърлите на боклука. Нарежете ги на ситно и ги поставете във формички за лед. Долейте със зехтин и замразете.



Как да нарежем бързо чери домати?
Малките, вкусни доматчета наистина могат да бъдат досадни за рязане едно по едно. За това ги сложете между две плоски чинии и прокарайте остър нож по средата. Това освен, че ще Ви спести много време и цапане, то ще получите и еднакво нарязани парчета доматчета.

Как да пържим безопасно

Задължително правило при пърженето е съдът, който ще използвате да е абсолютно сух. Ако все пак току що сте го измили, просто го поставете върху котлона и го оставете да изсъхне от топлината. Когато не е останала и една капчица, вече може да сложите мазнината.

Важно е освен тигана, където ще пържите, продуктите, които ще приготвяте също да са максимално подсушени. Ако ще готвите картофи, патладжани или тиквички, изтрийте ги с хавлиена кърпа или домакинска хартия преди да ги пуснете в олиото. Загрятата растителна мазнина на висока температура пръска от вода. Доказано е, че ако изсипете само 200 мл вода в нагорещено олио, то ще изхвърчи от съда, образувайки близо 30 см стълб на издигане.

Ако все пак това, което пържите продължава да пръска цапайки ви с болезнени капки загрята мазнина, сложете щипка сол. Тя действа като успокоително за разбунтуваната мазнина. Причината да се изцапа кухнята с тези капки е фабрично попаднала влага в олиото.

Още едно важно правило при пърженето е никога да не поставяте продуктите за готвене в олиото, преди то да е напълно загрято. Особено ако целите получаването на хрупкава коричка, оставете го да се нажежи повечко. В противен случай вашите зеленчуци, картофи, месо или риба ще погълнат от мазнината, ще станат глетави и ще придобият вкус на гранясало. И най-вероятно ще ви се наложи да ги изхвърлите, защото често такива храни не могат да бъдат изядени.

Когато пържите, сипвайте много мазнина. Спазването на тази препоръка е най-добрият ключ към получаването на перфектно пържено ястие. От една страна в голямото количество олио или зехтин продуктите по-трудно ще залепват един за друг и ще можете лесно да ги размесвате, без да ги накъсвате. От друга – когато ястието изгълта част от мазнината, тя ще намалее и може да се появи нужда от доливане на още. А долеете ли по време на готвене, очаквайте резултата от предната препоръка.



Бързо белене на моркови и пресни картофи

Ако искате да махнете само горния слой на морковите, а не да ги белите с белачка за зеленчуци, то може да използвате телче за миене на съдове. По същия начин можете да се справите и с пресните картофи, без да отстраните вкусната им кожичка.

Филии с кашкавал на тостер

Можете да изпечете домашни сандвичи без да включвате и чакате фурната като сложите тостера да легне на една страна и след това вкарате в него хлебчето, директно покрито с плочка сирене за сандвичи.



Ръцете Ви миришат на риба

Това се случва след готвене или хапване на рибни деликатеси, а дъхът им натрапчиво се носи от дланите. Колкото и да ги миете със сапун или веро все остава някакъв аромат. Затова стиснете паста за зъби в едната си длан и разтъркайте добре ръце. После отмийте.

Перфектното тесто

За да получите перфектно меко и пухкаво тесто, извадете маслото и яйцата, които ще използвате от хладилника и ги оставете на стайна температура за през нощта.

Риба с деликатна коричка

Ако искате да изпържите риба на скара, нанесете върху нея майонеза, за да получите вкусна деликатна коричка. Вземете четка за сладкиши, натопете върха в соса и леко нанесете майонезата на рибата. Добавете малко сол, а след това я печете. Гарантираме, че ще получите перфектна златна коричка. Използвайте минималното количество подправки за рибата. По-добре е да се използва само сол. Когато рибата е вече готова, напръскайте я с прясно изцеден лимонов сок.



Пухкаво картофено пюре

Преди да превърнете варени картофи в пюре, трябва да ги подсушите правилно. Просто ги поставете в чист затоплен тиган и ги оставете да изсъхнат напълно. След това пюрето ще получи много пухкава текстура.

Перфектните пържени яйца

Трите компонента на перфектно запържените яйца са дебелостенен тиган, масло и минимална топлина. Загрейте тигана и добавете 1/2 супена лъжица масло. Тя трябва да се разтопи бавно, без да достигне степен на кипене.



Как да получим бистър бульон?

Бистрия бульон е основният компонент в много супи, сосове и други ястия. За да направите кристално чист бульон, трябва да готвите пилето на слаб огън без капак за поне 3 часа. Не го оставяйте да ври и да премахнете пяната, която се появява. След като го приготвите за 1,5 часа, можете да добавите магданоз, целина, моркови и лук.

Когато приготвяте говеждо или агнешки бульон, би било чудесно да изпечете кореноплодни зеленчуци, преди да ги добавите към супата, за да не се разварят вътре и да провалите бистрия ефект. Просто ги нарежете на половинки и ги сложете в затоплен тиган без масло. Пържете , докато се получи кафява коричка и след това ги добавете към бульона. Този трик ще направи вкусът на ястието много богат.



Хрупкава коричка на хляба

Ако обичате да приготвяте домашен хляб, сигурно често получавате трудности с коричката. А няма по-вкусно нещо от хрупкава коричка на току що изпечен хляб. Можете да решите този проблем доста лесно, като поставите купа с вода в пещта, когато печете. Парата ще направи магията и ще получите добра хрупкава коричка.

Как да се справим със загорялата храна по съдовете

Преди да го накиснете и да се отдадете на силово чегъртане с тел и други нещадящи тавата метални уреди, сложете филийка стар хляб. Тя ще подейства като гъба за храната и ще я изтегли по-лесно от дъното на съда.

Как да измием тесни съдове

Ако се опитвате да измиете ваза, кана или буркан с тясно гърло, в което не можете да вкарате ръката си, сипете вода на дъното и разтворете в нея таблетка алка залцер. Пенливото хапче ще изстърже всичко. На вас остава само да го отмиете под течаща струя.



Пресолили сте супата или салатата?

На всеки се случва да направи тази грешка. Ако в салата по рецепта се слага и оцет, с него можете да „отмиете“ солта. Ако ли не, обелете няколко дебели резена ябълка и ги отъркаляйте в зеленчуците. Те ще попият ненужното количество от подправката. В супата пък може да пуснете един цял картоф, който магически ще абсорбира солите само след няколко минути.




SuperMag