Как да намерим най-добрият зехтин?


Какво трябва да знаем за зехтина?
Вида на зехтинът, който използвате е от изключително значение. Особено когато става дума за бутилки етикетирани като Екстра Върджин, който може да бъде както нещо ужасно така и толкова възвишено, че да искате да го отпивате от лъжица. Взимането на бутилка на случаен принцип от супермаркет, само защото тя е на най-ниската цена няма да реши проблема. Трябва да сте информиран потребител, т.к. има много некачествени видове по магазините.
За бизнес на стойност 12 милиарда долара в световен мащаб, залозите са високи, така че производителите са готови на всичко, за да продават огромни обеми. "Повечето продавачи са само търговци, които смесват зехтини и ги наричат екстра върджин зехтин", казва Том Мюлер, автор на: The Sublime и Скандалният свят на зехтина.
Какво е маслиново масло? Първо трябва да знаете, че зехтинът е сок от маслината. Този плодов сок, като вино, е жив в бутилката и постоянно се променя с външните условия, като висока температура, която може да се окисляват от светлина и UV, който окислява маслото и разгражда своя хлорофил. Има няколко разновидности на зехтин, всяка със свои собствени характеристики. Но най-добрите масла често са направени от един сорт. При оптимални условия, маслото съдържа до 30 хранителни вещества, сред тях бета-каротин, лутеин, и витамин Е. Той се състои основно мононенаситени мазнини, които намаляват LDL (лош) холестерол и повишава HDL (добър) холестерол в кръвта. Колкото по-високо е качеството на маслото, толкова по-силен ефект има за укрепване на имунитета, и количество на антиоксиданти. Колкото по-горчив, толкова по-добре. Маслиновото масло е естествено противовъзпалително, с генериране на ибупрофен-подобен ефект. Крайъгълен камък на средиземноморската диета, зехтинът предпазва организма от затлъстяване и рак, като може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания (с две супени лъжици минимални дневно) и диабет тип 2. Мит е, че неговите мазнини превръщат наситени или до транс-мазнини, когато той се използва в готвенето, дори за високо топлинно пържене, според Международния съвет за маслиновото масло (МОК)

Категории на маслиново масло:
Зехтинът, който съдържа само маслото от маслина и е без разтворители и други видове масла.
Необработените маслинови масла, които са маслинови масла без добавки, създадени само чрез механично смилане или други физически условия..
Зехтин от кюспе на маслини (пастата оставена след механично смилане) с разтворители или друга механична обработка. Механично фрезоване се отнася до пускането на маслини между две плочи и пресоване докато пуснат своят сок. По селата в мелниците се използват големи каменни дискове. "Студено пресовано" означава, че малко топлина се прилага по време на екстракцията.
МОК степени на маслиново масло:
Екстра върджин зехтин. Най-високо качество, пресован зехтин с отличен вкус и мирис
Virgin зехтин, който има сравнително добър вкус и мирис.
Virgin зехтинът, който не е годен за консумация от човека без допълнителна преработка (известен още като lampanate пресован зехтин).
Зехтинът, който се състои от смес от рафинирани и необработени маслинови масла за консумация без допълнителна обработка.
Рафинирано маслиново масло, което е от необработени маслинови масла, получени чрез рафиниране. Лошото качество на маслата от маслинено кюспе не могат да бъдат етикетирани като зехтин.
Ранна срещу късна реколта: масло за ранно прибиране на реколтата е с високо съдържание на полифеноли с произтичащ от неприятната миризма pepperiness. За направата на доставка на зехтин от плодове от ранна реколта е необходимо по-голямо количество плодове, но той е с по-високо качество. Зехтинът от неузрели плодове е най-скъпият и търсен, най-ароматен, с ярко зелен цвят, с най-високао съдържание на антиоксиданти. Късно прибраният плод е с тъмно черен цвят. Узрява през зимата, има повече масло, но съществува риск от измръзване на плодът. Зехтинът е с по-мек вкус и по-малко горчив с плодови елементи.
Филтриран и нефилтриран: Спорно е-някой държат на естественото, други твърдят, че утайката се разваля по-бързо от маслото и излъчва миризма и вкус на мухлясало.
Дженкинс, който вярва, зехтин "е най-важната съставка в кухнята" и държи около 18 в неговата, казва, че цветът не е от значение, нито пък етикетът или бутилката. Основно се разбира по миризмата. Това е официален начин за дегустация на маслиново масло. Тя ще има отделни, доловими аромати. Това е Трябва да е прясна (тя се уморява толкова бързо), "казва той. "Не изкуствена светлина или слънчева светлина. Бялата и флуоресцентна светлина ще лишат зехтина ви не само от цвета, но и от неговите хранителни вещества, точно през стъклото. Виж датата на реколтата върху бутилката. Ако това не е от миналата година на реколтата, той се връща. "

Флин търси свежест, която идва през плодови нотки. "Като всеки друг плодов сок, важното е да е свеж", казва той. "Моята топ препоръка е да се търси дата на реколтата върху опаковката, че е в рамките на една година, до 15 месеца от покупката. Не всички зехтини имат тази дата. По-добрите производители на зехтин го правят. "Едно наистина прясно олио ще мирише на току що отворена чанта със свежа салата.
Mueller ни предупреждава да бъркаме датата на реколтата с "най-добър до" дата, която е датата, когато маслото се бутилира, а не в момента на събирането на маслините. Доставка от онлайн Супермаркет трябва да бъде - екстра върджин". И маслото не трябва да бъде най-евтиното: "Ако това е значително под 12 лева за литър, има причина за тревога. Това дори не покрива транспортните разходи. Увеличете шансовете си, като плащате 12 или малко над 12 лева.
Carol Reed

Loading