Историята на 3 популярни коктейла

Коктейлите винаги носят настроение и обикновено се свързват с лятото. Някои от тях се освежаващи, други не съвсем, но всеки микс от различни питиета има свои почитатели в целия свят.
1. Мохито (Mojito)

Традиционното мохито се прави с бял ром, захар, газирана вода, лайм и листенца мента. Мохито започнал да се приготвя в Куба и тогава се наричал “El Draque” на името на откривателя мореплавател Франсис Дрейк. Резултатът бил случаен, хората опитвали да скрият неприятния вкус на лошия ром тафиа, който бил популярен по онова време. Наименованието “мохито” идва от думата “mojo” – традиционен кубински сос.
2. Уайт Рашън (White Russian)

За приготвянето на този коктейл има много рецепти, но всичките са с водка. Именно оттам идва и името на питието – от родината на водката. Най-често се добавя сметана и калуа. Тъй като в коктейла Блек Рашън не се съдържа сметана. Особена популярност Уайт Рашън придобива след филма “Големият Лебовски”, където е любимо питие на един от персонажите.
3. Блъди Мери (Bloody Mary)

Продуцентът, комедиант и известен бохем Джордж Джесел се кълне, че сам открил коктейла като смесил водка с доматен сок, една сутрин след парти, за да излекува махмурлука си. Това се случва през 1950 година. Той е и този, който добавя сол, пипер и сос Уорчестър към рецептата.
Сервитьор от бара на нюйоркски хотел също претендира за откривателство.
Спорът между двамата, едва ли вълнува почитатели на питието, обаче.


SuperMag