Как да пазаруваме като Шеф-готвач на пазара за зеленчуци


Има някой доста добри начини за пазаруване на зеленчуковият пазар в разгара на сезона. Много е лесно да се поддадеш на всичките разноцветни изкушения и даже и да изхарчиш солидно количество пари за непотребни зеленчуци и подправки. Твърде често ние се връщаме с чували с вкусни зеленчуци и нямаме представа какво да правим с тях. В общи линии това което да си сготвим се диктува от сезона. Например в началото на пролетта са дивите зеленчуци, после следват грах, домати, царевица, тиквички и накрая тикви и кореноплодни зеленчуци през есента.

Направете сос
Един от начините да си гарантирате, че нищо няма да отиде за отпадъци е да си направите няколко базови соса
Взимате излишните зеленчуци - например, пресен лук, праз, зелен чесън, цвекло, зеле - и ги комбинирате в кухненски робот с някои препечени ядки (бадеми или кедрови ядки), малко по-твърдо сирене и чесън, оцет, и зехтин. Това песто е страхотно допълнение към пържени яйца и зеленчуци на скара, риба или месо, или може да бъде разредено с повече оцет и масло, за да се направи светло-зелен винегрет. Вкусът може да се разнообразява в зависимост от това, което намерим - от пикантна горчица, чесън и др. Можем да направим по-голямо количество и да го замразим в по-малки разфасовки.

Как да направим песто
Вземете върховете на две връзки пресен лук, добавете ½ чаша бадеми и сок от 1 лимон, 4 супени лъжици парче пармезан, и 2 супени лъжици добър оцет. Разбива се в миксера и се добавяв ½ чаша зехтин.

Първата стъпка за съхраняване на продукция е да знаем какво може да се съхранява в хладилник и какво не. Доматите, например, е много по-добре се съхраняват извън хладилника. Билките и деликатните зелени зеленчуци ще се запазят по-дълго, ако леко ги увиете във влажна хартиена кърпа и се съхраняват вътре в хладилника в херметически затворени контейнери. Някои неща се замразява изключително добре - ягоди, грах, зелен фасул. Само не забравяйте да ги пазите от много влага и въздух, преди да ги замразите. Много е приятно да се купуват свежи плодове, да се замразят и с тях да се правят шейкове цяла зима.


Туршия
Ако имате много зеленчуци - красиви чушки, зелен фасул, и краставици, например - можем да ги превърнем в туршии. Трябва да проверим, че не са развалени след което да добавим динамично солен и кисел вкус на нашите продукти. Ако имате цвекло? Можете да го нарежете сурово и го правите на туршия в оцет с мед, чесън и подправки.
Например: Две чаши вода, 1 чаша оцет и ½ чаша мед. Завираме сместа.. Добавяме билки и пълнозърнести подправки по желание. Изсипваме върху зеленчуците и съхраняваме в хладилник.
Просто трябва да се доверим на инстинкта си и да къпуваме всичко спрямо сезона.