Шест начина да превърнем кафето в полезен навик

Кафето безспорно е една от по-противоречивите напитки в ежедневието ни. Наред с диуретичните му и тонизиращи функции и стимулиращ ефект върху обмяната на веществата, то е противопоказен продукт по ред други причини. Не са малко диетолозите, които ще се опитат да ви накарат да се откажете от кафето и само тези, които са се опитвали да спрат приема на тази вълшебна напитка, знаят колко трудно може да се окаже това. Ние заставаме на страната на кафето, потвърждавайки максимата, че като всяко нещо на този свят то е полезно в зависимост от това кога, как и в какви количества го приемаме. Допитахме се до специалисти в областта как бихме могли да смекчим вредните ефекти от пиенето на кафе, и синтезирахме шест от най-често посочваните методи.

 

 

Съвет 1: Заложете на органичното кафе

 

Това доколко кафето ще се окаже вреден или полезен навик за вас, зависи главно от качеството на самото кафе. Обикновеното кафе е обилно третирано с пестициди по време на растежа му и с консерванти в последствие. Приемът на органично кафе е ключов фактор за това то да няма негативни ефекти върху здравето ви. Заложете на специализирани фирми, които се занимават с доставка на кафе или на магазини за здравословни храни и био продукти. Така ще бъдете сигурни, че кафето, което купувате, не е предназначено за масовия пазар и вероятността качеството му да е добро е значително по-голяма. Стойте настрана от ароматизирани и допълнително овкусени кафета, например с вкус на лешник или карамел, те са почти винаги изкуствени.


Съвет 2: Изключете захарта от състава на кафето


Това е следващата най-съществена стъпка, за да бъде кафето ви полезно за вас. Това е тежка крачка за много хора, някои дори предпочитат изобщо да не пият кафе, отколкото да го пият без захар. Ако все пак изключите захарта от кафето си, ще установите как постепенно небцето ви става все по-чувствително към самия вкус на кафето. Вероятно е едва след като спрете захарта, да установите истинския вкус на доброто кафе. Опитайте се да прибавите само малко мляко или сметана за кафе. Добре е да заложите на био млякото, което можете да си набавите прясно, ако си поръчате доставка на мляко от специализираните магазини, както и сурова сметана. Всички останали продукти от този сорт са обогатени с растителни масла и консерванти. Мазнината на млякото и на сметаната леко ще пресече горчивия вкус на кафето. Забравете за обезмаслените продукти. Те не са по-полезни при всички положения.


Съвет 3: Купете си кафе на зърна и го смелете вкъщи


Кафените зърна, като всеки друг продукт, започват да се разграждат и да губят качествата си при досег с кислород или влага. Този процес е особено ускорен, ако зърното е лишено от целостта си и от защитните мембрани, които има. Дегенерацията на качеството на кафето не е много по-различна от тази, която настъпва при една ябълка разрязана на две, например. Влагата и кислородът са основни врагове на антиоксидантите. Всички сме чували за антиоксидантното действие на кафето, но малцина осъзнават, че то изчезва при досег с въздуха. Старайте се да употребявате кафето до няколко дни, след като е било смляно.


Съвет 4: Ограничете се до чаша на ден


Ако сте от хората, които пият кафе целодневно, в никакъв случай не минавайте на една доза на ден моментално. Намалете количеството кафе постепенно. Със сигурност повече от три кафета дневно са отвъд здравословните граници. Можете и да намалите количеството на самото кафе, което поставяте в машината, била тя обикновенa кафеварка, машина за филтърно кафе и т.н. 


Съвет 5: Пийте кафето си след хранене


За много от заклетите любители на кафето то е закуска. Не допускайте това. Кофеинът кара тялото ви да отделя захар в кръвообръщението ви, което пък води до отделянето на инсулин от панкреса. На празен стомах това може да доведе до рязък спад на кръвната захар, което ще ви направи отпаднали и гладни за нещо сладко. Друга добра страна на кофеина след хранене е, че той потиска апетита, като така ви гарантира по-продължителна ситост, след като сте се нахранили.


Съвет 6: Наслаждавайте му се!


Не забравяйте да се наслаждавате на кафето си. Живеем в свят, в който се чувстваме виновни заради почти всички свои навици и всичко, което ядем. Не консумирайте кафето с идеята, че то е отрова, която ще ви убие. Насладете му се в умерени количества и просто се погрижете то да има възможно по-високо качество, за да бъде и удоволствието ви по-пълноценно.

 

След тези любопитни съвети виж>  Каква е тайната история на кафето?