Всичко за сметаната

Сметаната е един продукт, който е широко използван в ежедневието, като добавка към различни храни и напитки. Всъщност тя представлява хранителен продукт, получен от нехомогенизирано мляко с високо съдържание на мазнини. Тя обикновено се отделя на повърхността на съда, тъй като мазнините в нея са по-леки от водата в млякото. От сметана може да се произведе краве масло. Сметаната се използва най-вече при приготвянето на ястия и в сладкарството. хранителен продукт, получен от нехомогенизирано мляко с високо съдържание на мазнини. Тя обикновено се отделя на повърхността на съда, тъй като мазнините в нея са по-леки от водата в млякото. От сметана може да се произведе краве масло. Сметаната се използва най-вече при приготвянето на ястия и в сладкарството.


На пазара можем да намерим голямо разнообразие от сметани. От сладкарски, през кондензирани и сметана за готвене.

Най-често сметаната се използва зa уплътняване и овкусяване на голям брой ястия. Добавя се към различни видове печени меса, крем супи, зеленчукови запеканки и сосове.

Но най-широкото ѝ приложение си остава в сладкарството. Почти няма сладкиш, в чиято рецепта да не присъства сметаната.

Тя е и в основата на шоколадовите и млечни кремове, на блатовете, както и на глазурите, покриващи тортите. Все по-често сметаната измества млякото от рецептите, в които е нужна тази млечна нотка.

Видове сметана

На пазара можем да открием богато разнообразие от видове сметана, подходяща за всяка цел. Нека разгледаме по-подробно видовете.

Сметаната има широко приложение в кулинарията и за това се намира под всякакви форми в магазините. Най-често срещаните са заквасената сметана, готварската сметана, сладкарската сметана, сметаната на растителна основа, сухата сметана, сметаната за кафе, сметаната спрей и, разбира се, битата сметана. Съществува и така наречената сметана Крем Фреш (Creme fraiche). Тя е малко по-различна от останалите видове, тъй като се приготвя от италианското сирене Маскарпоне.

Заквасена сметана Данон 20% масленост 200 гр е може би най-използваната, тъй като вкусът й много се доближава до този на киселото мляко. Тя е подходяща както за солени, така и за сладки ястия. Маслеността й е около 25 - 30 % по европейските изисквания (В САЩ, Австралия и някои други страни маслеността трябва да е около 12 - 16%).
Заквасената сметана се получава като се подкиселява с бактерии. По този начин се сгъстява. Може да се каже, че тя е българският еквивалент на Крем Фреш сметаната.

Готварската сметана не е подсладена и се използва основно при приготвянето на солени ястия. Тя е перфектна добавка към пилешкото месо, печените картофи, гъбите и крем супите. Може да се използва и в сладкишите, но трябва да ѝ се добави пудра захар.


Сладкарската течна сметана е подследена и специално приготвена за разбиване. Направена е така, че от нея лесно се приготвя бита сметана с добра хомогенна смес. Трябва просто да се разбива с миксер от най-ниската към най-високата степен за няколко минути. По-бързо става, ако й се добави малко захар (около 1 к.ч. на 500мл.сметана). Сладкарската сметана основно се използва в сладкарството. Подходяща е за направата на различни сладки, торти, кремове, суфлета, украси на сладкиши, както и за сладолед.

Сметаната на растителна основа е една от най- използваните поради ред причини. Тя може да бъде лесно намерена в магазините. Освен това, много вегани и хора, които не консумират млечни продукти я използват именно поради факта, че тя е съставена само от растителни мазнини. Нейното приложение в кулинарията е абсолютно същото, както при готварската и сладкарската сметана.

Сухата сметана също е на растителна основа. Тя също се намира и приготвя лесно. Добавя се към определеното от опаковката количество мляко и се разбива с миксер. Получава се пухкава смес, която е подходяща за всички видове сладкиши и напитки. Тъй като този вид сметана не винаги се получава с гъста консистенция, по магазините има и специални сгъстители на прах.

Битата сметана трябва да бъде с масленост по-висока от 30%. Тя се получава като към сместа се прибавя пудра захар или обикновена захар. Колкото повече въздух има в сместа, толкова по-въздушна и пухкава ще бъде тя. Най-често се използва като пълнеж за сладкиши и торти, както и за украсата им. Този вид сметана може да се оцветява с различни видове сладкарски бои и украсата да бъде по-богата и цветна.

Към битата сметана спада и тази в спрей (флакон). Тя също е подсладена. Използва се за сладкиши и напитки, но само при условие, че се слага непосредствено преди сервиране. В противен случай, няколко минути след като сладкиша е украсен с нея, тя ще спадне и ще изгуби пухкавия си облик. Важно е и преди употреба да се разклати добре.


Сметана за кафе може да бъде суха или течна (кондензирана). Тя се използва като заместител на млякото. Предлага се в кафенетата, ресторантите, както и по магазините. Такъв тип са сметанки Meggle 10 бр.

Навремето нашите баби и прабаби също са използвали сметана, за да приготвят вкусотии за семейството. Те са обирали каймака от току що изгодното и сварено прясно мляко и така вас имали сметана. Необработена и краткотрайна, но много вкусна.

Различните страни имат и различни стандарти за сметаната - за това какъв е процента на мазнината и дали има добавки (като например сгъстители, така че сметаната да може да се разбие и да стане на пухкав крем). Колкото е по-висок процента на маслеността, толкова по-подходяща е за разбиване сметаната и консистенцията ѝ е по-гъста.

Различните приложения на сметанатa

Ако имате в хладилна останала кутия със сметана и се чудите какво да правите с нея, имате късмет. Винаги може да я превърнете в бита сметана разбира се, но има толкова много други прекрасни начини да я използвате, без значение дали е останало само една лъжица или по- голямо количество. От нежни кремави бисквити и пухкави бъркани яйца до богат шоколадов ганаш и кремообразна доматена супа. Ето няколко предложения от нас, за вкусно приложение на сметаната останала ви в хладилника.

Трябват ви само една лъжица сметана в яйцата и ще приготвите една вкусна и различна закуска. Или пък същото количество в купата с овесени ядки и ще се изненадате колко фантастичен и различен вкус ще сътворите. А това , че можете да използвате малкото останало количество сметана, като добавка към кафето, дори няма нужда да го споменаваме, нали?


Как да приготвим вкусни сметанови бисквити?

Те са една чудесна идея за закуска или за следобедна закуска. Те са лесни за приготвяне, хрупкави отвън и меки от вътре. И всичко това благодарение на сметаната. Освен това ще Ви отнеме само 15тина минути да ги приготвите.

Бисквитките са толкова специални, защото се приготвят без масло и само благодарение на сметаната стават пухкави и с ефирна текстура. Те могат да са комбинация не само с десерти, но дори и с други бързи закуски, като колбаси.
В приготвянето им няма нищо специално и ще използвате само една купа и бъркалка. По Ваш вкус може да добавите сирене или ядки, кашкавал или сушени плодове, според това какъв вкус искате да получите по-сладък или солен.

Необходими съставка за 8 бр бисквити:
2 чаши универсално брашно
2 и 1/2 ч.л. захар
2 чаени лъжички бакпулвер
3/4 чаена лъжичка сол
1 1/2 бита сметана (разделени)

Начин на приготвяне:
Използвайте хартия за печене и включете фурната на 180 градуса да загрява. В голяма купа смесете сухите съставки. Добавете почти всичкото количество сметана и бъркайте, докато стане ронливо тесто. Най-накрая добавете и останалото количество и бъркайте до хомогенна смес. Трябва да се получи меко и лепкаво тесто, което да омесете около 30 пъти. Оформете тесто в правоъгълник. Нарежете по дължина и после на квадратчета. Наредете в тавата и пъхнете във фурната. Пече се около 20 мин, до получаване на златист загар.


Идеи за вечеря

Доматена супа с тортелини

Има супи, които се нуждаят от часове къкрене на котлона, за да са вкусни. Но има и такива (като тази), които са готови за минути, но са напълно способни да накарат и най-изтънчения вкус да се влюби в тях. Всъщност пакет замразени тартелини във фризера са чудесна алтернатива, когато се чудите какво да приготвите. Не е необходимо да приготвяте всички съставки предварително, може да нарежете само лука и чесъна, а докато те се запържват ще приготвите доматите. И така.

Необходими съставки за 4 порции:
2 супени лъжици масло
1 средно голям жълт лук, нарязан на кубчета
2 скилидки чесън, счукани
1/2 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
1 супена лъжица балсамов оцет
4 чаши зеленчуков или пилешки бульон
1 домати от консерва
1/2 чаша готварска сметана
2 дафинови листа
1 пакет пресни или замразени тортелини със сирене
1/2 чаша пресни листа от босилек, нарязани на тънко, плюс още за гарнитура
настърган пармезан, за гарнитура (по желание)

Начин на приготвяне:
Сложете маслото да се разтопи и добавете лука, чесъна, солта и черния пипер и гответе, като разбърквате от време на време, докато омекнат, около 6 минути.
Сложете оцета. Добавете нарязаните домати, бульона, сметаната и дафиновите листа и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри за около 5 минути. Добавете тортелините и оставете да къкри до готовност, още 5 до 6 минути. Махнете от котлона, извадете и изхвърлете дафиновите листа и добавете босилека. Разпределете в купички и отгоре поръсете с пармезан и повече босилек, ако желаете.

Пиле със сметана по френски

Когато запечете месо на тиган, може да използвате съда след това за приготвянето на страхотен сос. Ще трябва да добавите още малко френски съставки , като шалот, бяло вино и два вида горчица и ще получите страхотна вечеря с пилешко. На всичкото отгоре ще Ви отнеме не повече от 30 минути за приготвяне.

Необходими съставки:
1 супена лъжица зехтин
1 килограм пилешко ( бут и крилца)
Сол
Прясно смлян черен пипер
Половин чаша нарян на ситно шалот
1/2 чаша сухо бяло вино
1 чаша пилешки бульон
2 супени лъжици зърнеста горчица
2 супени лъжици обикновена горчица
2 супени лъжици готварска сметана
едро нарязани листа от пресен магданоз, за сервиране (по желание)

Начин на приготвяне:
Почистете пилето и загрейте на котлон мазнината. Преди да започнете да готвите пилето, го подсушете с кухненска хартия и го поръсете със сол и пипер. Поставете пилето в тигана с кожата надолу, докато се получи златиста и хрупкава коричка.

Извадете пилето и сложете в тигана шалота ( може да използвате и обикновен кромид лук) и запържете до златисто. След това добавете виното. Следва да добавите пилешкия бульон и горчицата. След като заври, върнете пилето в тигана при другите съставки и оставете на огъня до готовност. Когато е готово го извадете от тигана и добавете сметаната и другия вид горчица. След като заври имате готов невероятен сос, с който да залеете късовете пилешко. Сервирайте поръсено с магданоз по желание.

Свинско с лук и сметана

Сметаната се комбинира чудесно и със свинско месо. Общо взето можем да приемем, че е една универсална добавка почти към всяка рецепта. Ето още едно предложение за вкусна вечеря.

Необходими съставки:
свинско месо - 2 кг
лук - 4 глави
готварска сметана - 500 г
сол
черен пипер
чубрица
олио

Начин на приготвяне:
Лукът се обелва и нарязва на едри парчета. След това почистете свинското от мазно и ципи, нарежете го на средни парченца. Загрейте тиган с малко мазнина. Задушете лука. Прибавете свинското месо.

Поръсете със сол и черен пипер на вкус. Изпържете месото.
Залейте с готварската сметана и оставете да къкри за десетина минути, за да се сгъсти сметаната.
Поръсете с чубрица по ваш избор. Поднесете топло и с чаша вино.


Сметана може да бъде вкусна съставка и за салата. Ето едно такова предложение.

Салата от краставици и сметана

Необходими съставки:
2 краставици
1 стрък праз лук
2 с.л. зехтин или олио
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. готварска сметана
1 ч.л. горчица
3 стръкчета копър
1 к.л. сол

Начин на приготвяне:
Краставиците се обелват и нарязват на колелца, разпределят в 4 чинии.
Солта, лимоновия сок, зехтина, горчицата и ситно нарязания копър се объркват и се заливат краставиците.
При поднасянето салатата се залива със сметаната и се поръсва със ситно нарязан и посолен праз лук.
Време за приготвяне: 20 минути




SuperMag