Бърбън или уиски? Каква е точно разликата?

Вероятно сте  чували: всеки бърбън е уиски, но не всяко уиски е бърбън. 

Ако сте уиски (и особено бърбън) пияч, задължително трябва да знаете какво означава това.

 

И докато сме на тази тема да изясним нещо: Каква е разликата между уиски и бърбън?
 

По дефиниция, уиски е спиртна, дестилирана от ферментирало зърно, каша – като сортовете зърна включват пшеница, ръж, ечемик, царевица, като след това отлежава в дървени бъчви. Уиски се прави навсякъде по света и има много популярни стилове, включително шотландско уиски, ирландско уиски, и American уиски. Най-популярната форма на American уиски е бърбън, който има свое специфично определение.

 

Bourbon трябва да бъде произведен в Америка и се прави от 51 процента царевица.  Bourbon също трябва да се съхранява в нови, обгорени дъбови бъчви докато бъчвите за уиски е необходимо да бъдат от  дъб, но не  нов или обгорен.

 

И накрая, според един от законите на бърбъна, за да се нарече така, течността трябва да се дестилира до не повече от 160, докато за другите уискита течността трябва да е дестилирана до не повече от 190.

 

Има строги закони за правене на Бърбън. Има определени стандарти описани в закона на Бонд от 1897г.  По същество, трябва  продуктът да е  от един сезон и един дестилатор в една дестилерия.

 

Трябва да се бутилира и да се съхранява в складове под държавен надзор на САЩ за не по-малко от 4 години.  САЩ ставата гарант за автентичността на уискито. Bourbon е иконата на американският дух, но не винаги се е уважавал така. В началото и средата на 1900-те години, бърбън не е бил уважавана напитка. Той е евтин, горчив и с лошо качество.

 

Това, което повечето хора не знаят е, че докато мислим, че  Бил Самюелс, старши, създава рецептата, която промени бърбън  завинаги, то тя е измислена от жена му Мардж Самюълс, чийто подпис с червен восък на етикета и до сега придава целия облик на Maker Mark Distillery. "  Мардж вече е в Залата на славата на Bourbon за приноса й към бърбън арената.

 

Какви са изискванията за един Bourbon: 

 

  • Трябва да бъде направен в Съединените щати.
  • Трябва да съдържа 51 процента царевица.
  • Трябва да е отлежал м  нови дъбови бъчви овъглени.
  • Трябва да е дестилирана до не повече от 160.
  • Не трябва да съдържа ароматизиращи, оцветяващи или други добавки.

 

 

Независимо дали предпочитате уиски или бърбън, може да изберете от ТУК>

 

Loading