Видове кафе и начини на приготвяне

 

Повечето хора започват деня си с чаша кафе. Уникалните му действия върху организма не са единствената причина за това. Невероятните аромат и вкус на кафето го превръщат в любима напитка.


Съвременният пазар предлага много форми, под които да пием от любимата си напитка - еспресо, шварц, разтворимо, топло или студено. Кофеиновата напитка се предлага във форми за всеки вкус и предпочитание. Днес ще се запознаем по-подробно с видовете кафе, начините на приготвяне и сервиране.
 
 

Еспресо

 
Еспресото е най-разпространената форма, под която пием любимото си кафе. То се приготвя чрез гореща пара и много малко количество вода, което преминава през ситно смляно и плътно натъпкано, изпечено кафе. Начинът, по който е приготвено, до голяма степен влияе на вкуса и качеството на кафето. Най-често разпространеният вид кафе, подходящ за еспресо е сорт Робуста. Той е с по-високо съдържание на кофеин и е по-евтин в сравнение с Арабиката, заради което се използва и в повечето търговски марки кафе. Робуста оформя плътния каймак на еспресото и е по-малко чувствителна към температурата. Всъщност обаче, еспресото направено от смес 100% зърна Арабика обаче се смята за по-качествено, тъй като вкусът му е по-фин и по-ароматен.
 
За да се приготви качествена и хубава чаша еспресо кафе са необходими 7-8 грама смляно кафе. Препоръчително е, самото смилане на зърната да стане непосредствено преди да си направите кафето. Ако имате образуван каймак отгоре това е сигурен показател, че в чашата си имате хубаво и плътно кафе. Самото „сваряване” на машината става за около 30 секунди. Кафе машина оказва влияние върху вкуса на кафето. 

Една качествена машина, която може да Ви направи истинско и хубаво еспресо у дома, без да е необходимо да имате специални познания е NESCAFE Dolce Gusto. Тя работи с капсули за кафе NESCAFE Dolce Gusto, които са създадени, за да Ви дадат плътен аромат, мек каймак и професионален вкус у дома, за да можете да се наслаждавате на истинския вкус на кафето всеки ден.

Еспресо е името на напитката, но по-скоро се именува начинът на „сваряване” на кафето. Еспресо не е името на сорта кафени зърна или смес от зърна. Всеки вид кафе може да се използва за направата на автентично еспресо. Еспресото е по-популярно в Европа, отколкото в Съединените американски щати. Особено популярно е в Италия. Начинът на приготвяне на еспресо е важен, но не по-малко важен е и начинът на консумация.
Италианските традиции, например са еспресото да се пие на три-четири бързи глътки, след дълбоко вдишване на аромата. Самото кафе се приготвя късо и силно. След това чашката шумно се тропва върху чинийката. Добавянето на захар е приета практика в Италия, макар че истинските ценители смятат, че кафето трябва да се консумира чисто.
 
 

Шварц кафе

 

Шварц кафето е доста по-леко от еспресото. За чаша шварц (черно) кафе са необходими около две супени лъжици смляно кафе. Тук врялата вода преминава бавно през кафето, което е по-едро смляно в сравнение с това за еспресо. Кофеиновото съдържание на шварц кафето не е по-малко от това на еспресото. И при шварц кафето важат правилата за самото съхраняване на кафените зърна. Постарайте се да съхранявате кафето си в добре затворен съд. 
 
Зърната на кафето са порести и много лесно поемат всякакви аромати, което може да повлияе на вкуса на напитката, за това съхранението му в хладилника не е подходящо. Ако имате възможност, смилайте сами кафето си. Има достатъчно варианти на мелнички, дори и електрически, които могат да се ползват за домашна употреба. 
 
Обърнете внимание и на водата! Понякога много хлорираната вода от чешмата също повлиява на вкуса на напитката. Ако имате възможност направете шварц кафето си с бутилирана вода. За разлика от еспресото, не очаквайте гъст каймак при шварц кафето. Количеството на самата напитка, също е по-голямо в сравнение с това на еспресото. 
 

Инстантно кафе


Също много предпочитано, сред любителите на кофеиновата напитка. Инстантното или разтворимо кафе е предпочитан продукт сред хората със забързано ежедневие заради лесното му и бързо приготвяне. Този вид кафе е произведен по същия начин, като всеки друг и съответно кафето е предварително изпечено, с цел да се подчертае вкуса и аромата му. Най-често температурата, при която се пече, е около 165°C за 8-15 минути, за да може зърната да са изпечени между 25-75%. 
 
Истинските любители на кафе могат да различат вкуса на инстантното кафе от този на еспресото. Учените постоянно се стараят да усъвършенстват разтворимите кафета, за да могат да доближат максимално вкуса и аромата до този на току-що приготвеното еспресо. Основното предимство на инстантното кафе е това, че за приготвянето му са необходими само чаша вода или мляко и бъркалка. Истината е, че разтворимото кафе съществува от много години. Най-ранните доказателства за това датират от 1771 година. Първият американски продукт е разработен под формата на кубчета през 1853 година.

Процесът на производство на инстантното кафе не е никак лесен и бърз. Става по следния начин: След като се изпекат кафените зърна се смилат по-едро. След това следва извличането на екстракт. Кафето се сварява във високоефективно оборудване за получаване на този екстракт. Омекотената вода преминава през серия от 5 до 8 колони смляно кафе. Водата първо преминава през няколко горещи клетки (140-180°C), някои от които работят с налягане по-високо от атмосферното, за да екстрахират различни компоненти, като въглехидратите. След това преминава през две или повече „студени“ клетки (100°C) за извличане на по-ароматните елементи. Екстрактът минава през охладител, за да достигне до 5°C. В края на този цикъл, екстрактът от кафе съдържа 20-30% сухо вещество. Следва филтрация, която има за цел да се извлекат 40% сухо вещество. И за да се запази така обичания аромат на кафето се използват различни методи, като например отстраняването на кислорода и заменянето му с друг газ по време на екстрахирането. След това летливите аромати, които са събрани от предишните етапи на производствения процес се разпръскват върху сухите частици кафе. Това може да стане също така и по време на опаковането.
 

Турско кафе

 

Един от най-древните методи за приготвянето на кафе е предпочитан от много хора и до днес. При така обичаното Турско кафе, отново кафените зърна се берат, пекат и смилат, както и при другите кафета. Смилането за турско кафе е много фино, дори по-фино от това за еспресо. Кафето се вари в джезве, като по оригинална рецепта се добавя малко захар още при самото варене. 
 
За турско кафе се препоръчват различни смеси от вкусове на кафета. Варенето трябва да бъде на много бавен огън и кафето се счита за готово, когато течността в джезвето се надигне. За приготвянето на чаша турско кафе са необходими около 1-2 лъжици кафе, захар и чашка вода. За да се получи хубав каймак, е важно джезвето да е със стеснена горна част. След като кафето е завряло се отстранява веднага от огъня и се налива на много тънка струйка в чашата.
 
Майсторите на турското кафе го ”надигат” няколко пъти, като се счита, че по този начин се получава по-наситен вкус. Това става с много сръчност, за да не изкипи извън джезвето. Моментът, в който започне да се надига се отстранява от огъня, когато спадне в джезвето се слага отново на огъня, докато започне пак да се надига и така няколко пъти. При този метод на приготвяне се препоръчват кафени зърна, които не са много изпечени, а това се разбира от цвета на зърната. Колкото по-тъмни са, толкова са по-изпечени.
 

Айс кафе или фрапе


В летните жеги кофеиновата напитка продължава да бъде предпочитана. В студен вариант, фрапе или айс кафе е много подходящо за горещите дни, когато имаме нужда от нещо тонизиращо и охлаждащо. Има много рецепти за приготвянето на айс кафе, като най-разпространена е доза еспресо да се сервира с топка ванилов сладолед вътре. Може да се добави и лед. Студеното кафе е популярно още от 1957 година. На основата за приготвянето на еспресо има много производни на кафето, като капучино, лате макиато, мокачино и др.
 
Фрапето, традиционно се приготвя от една лъжица инстантно кафе, захар и малко вода, които се разбиват с миксерче до получаването на пяна. Добавя се студена вода или мляко, лед и се сервира със сламка. За още по-голямо разнообразие могат да се добавят различни вкусове, шоколад или слаб алкохол. 
 
Традиционно капучиното се приготвя, като след затопляне на мляко до получаване на пяна се добавя току-що направено късо еспресо. Наливането на еспресото при млякото става по специфичен начин, така че да се запазят двете различни напитки без да се смесят. Обикновено се сервира, поръсено с малко канела. И при капучиното е популярно добавянето на вкусове, като лешник, шоколад, ванилия и други.

Макиато се приготвя с повече мляко и се сервира във висока чаша. Характерно е, че за тази напитка се използват по-препечени зърна кафе. Млякото се загрява до температура 58 градуса, след което се налива заедно млечната пяна в стъклена чаша и се оставя да стои 30 секунди. Приготвеното еспресо се излива много, много бавно съвсем близо до ръба на чашата и по този начин се постига естетичното разграничаване на млечния и еспресо слой.
 
Една малко по-екзотична рецепта за кафе е Арабското кафе.
 
За него са Ви необходими:
 
Всички съставки се смесват и се оставят на бавен огън, докато сместа заври. Интересно е, че не се филтрира, а аромата и вкуса са божествени.

Мокачиното се приготвя, като се смесят и разбъркат две лъжички захар, 50 мл гореща вода и какао. След това се добавя току-що направеното еспресо и след него млякото. Може да се сервира със сметана, поръсена с какао или шоко пръчици.

Рецептите за невероятни напитки с кафе са безбройни. Всичко зависи от предпочитанията на този, който пие.
 

Безкофеиново кафе


Безкофеиновото кафе е един чудесен вариант за хората, които обичат вкуса и аромата на напитката, но по някаква причина не могат или не трябва да приемат кофеинови напитки. За безкофеиново кафе се смята това, в което има до 3% кофеин.
 
Премахването на кофеина от кафените зърна се постига по различни начини. Най-често това се случва с накисване на още зелените кафени зърна в топла вода. Кофеинът се отделя с активен въглен. Така се отстранява, както кофеина, така и повечето ароматни вещества. По този начин остава разтвор на всички ароматни съединения, които се използват за накисване на вече безкофеиновото кафе, като то поема обратно ароматите, изгубени при първото накисване. Следва познатата процедура по изпичане, смилане и пакетиране. За недостатък може да се приеме, че е възможно смесването на ароматите при различни партиди или сортове кафе, в случай че водата се използва многократно. Но пък този метод е най-безвреден.
 
Декофеинизирането може да стане и с т.нар. разтворител. Най-често се използват метиленов хлорид и етилов ацетат, които имат ниска точка на кипене. Тъй като етиловият ацетат се съдържа в плодовете, този процес се счита за естествен. Така или иначе, разтворителят не влиза в пряк контакт с кафеното зърно, а само с водата, в която то е било накиснато преди това. Безкофеиновото кафе може да бъде абсолютен заместител на стандартното кафе и да се употребява във всички форми, както обикновеното кафе. 

И както с всяко друго нещо, така и с кафето трябва да се подхожда с отговорност и мярка. Колкото и да обичате вкуса и аромата на кафе, не е препоръчително да прекалявате с пиенето му, особено се отнася за хора с автоимунни заболявания, бременни или хора с проблеми в костната система. Правилното количество кофеин има положителни ефекти върху организма. Помага против диабет тип 2, проблеми с черния дроб и дори има някои позитиви за сърдечно-съдовата система и други. А ако все пак обичате вкуса на кофеиновата напитка, то може спокойно да пиете безкофеиново кафе.
 
 

Избери кафе на топ цена, тук>>>

 
 
 
Виж още: