Кафе на зърна или мляно кафе - Lavazza Qualita RosaКафето е неразделна част от човешката култура от практически по целия свят. Кафето е най-предпочитаната напитка след водата. 85% от населението на Земята употребява ежедневно кафе. Думата „кафе” идва от арабски и означава „вино от зърното”. Кафето е и втората най-търгувана стока в света след петрола.

История

Произходът и историята на кафето датират от 10-ти век и вероятно от по-рано, имайки предвид редица доклади и легенди около неговата първа употреба. Смята се, че тонизиращият ефект на семената на кафееното дърво е открит в Йемен и североизточните части на Етиопия, след което то започва да се отглежда в Арабския свят.

Думата "кафе" навлиза на английски език през 1582 г. чрез холандското „koffie”, заимствано от турските „ kahve” от своя страна заимствано от арабската „qahwah”.

Самата история за откриването на великата напитка се губи някъде назад във вековете. Легендите разказват за етиопски пастир на име Калид (Калди), който забелязал, че козите започват да подскачат по-енергично след като са яли от плодовете на кафееното дърво. Така решил и той да пробва от тези плодове и ефекта на свежест и бодрост не закъснял.
От произхода си в Етиопия се смята, че кафето се разпространява в Йемен и Египет. След Арабския полуостров то се разпростира и в Близкия изток.

Тази вечно обичана кофеинова напитка се разраства през 16-ти век, особено в останалите региони на Близкия изток, Турция, Персия и Северна Африка. От там кафето се превръща в чудесна и предпочитана напитка и в останалата част на света, като Европа, Америка и Индонезия.

Кафето е представено за първи път на Европа на остров Малта, като там е въведено чрез робството. Турските мюсюлмански роби са били хвърлени в затвора от рицарите на Св. Йоан през 1565 г. - годината на Голямата обсада на Малта, и те правели традиционната си напитка. И така до ден днешен напитката е сред най-предпочитаните на всички по цял свят.

И след като вече знаем историята на любимото ни кафе, нека да обърнем малко повече внимание на видовете кафе на зърна.

Кафе на зърна


Кафето не е просто напитка, а страст и дори хоби за много хора. Веднъж изпечени, всички кафета на зърна изглеждат по почти един и същи начин за обикновените хора. Но знаете ли, че всъщност има десетки различни сортове кафе на зърна? Само един истински познавач и специалист по кафето може да направи разлика между различните сортове изпечено кафе на зърна.

Двата основни вида кафе, които използваме в своето ежедневие са Арабика и Робуста. Пътят, който извървяват кафеените зърна, докато се превърнат в омайната напитка сутрин е дълъг. Има много разновидности на кафеени растения, но тези два сорта кафе на зърна са най-важните от търговска гледна точка. Съществува и трети сорт кафе Либерика - Liberica (от Либерия), но на световния пазар то е маловажно.Арабиката и Робустата се употребяват както в чист вид, така и в смеси. Кафеените дървета всъщност раждат плодове, наподобяващи череша. Семената им са обградени от няколко различни кожи, които трябва да бъдат отстранени преди да се премине към печенето. Обработката на кафе на зърна става по два начина: мокра обработка и суха обработка. Арабиката и Робустата са доста различни. Двете разновидности кафе на зърна се различават по вкусови характеристики, аромат, условия на отглеждане, цена.

Основни характеристики на кафе на зърна Арабика.

Арабиката е изключително ароматен сорт кафе. Тя притежава около 90 ароматни вещества, в сравнение с Робустата, която има около 4. Повечето култури на кафе по Света, са именно от сорта Арабика. Вкусовите качества на сорт Арабика зависят от начина на отглеждане на кафееното дърво, както и от локацията. Едни от най-разпространените вкусове на Арабиката са тези на плодове, цитруси и шоколад. Киселинността на Арабиката е по-висока.Основни характеристики на кафе на зърна Робуста
В сравнение със сорта Арабика, вкусовите качества на Робустата не са толкова добри. Предимството на този сорт е, че е по-силен. Спецификата на вкуса на Робустата се очертава, като по-нагарчащ, стипчив и с леко дървесен вкус. Този сорт кафе на зърна е по-подходящ за еспресо смесите. Като цена, Робустата е по-евтина, просто защото дърветата на този сорт кафе раждат повече плодове. Расте добре при ниска надморска височина и е по-устойчив сорт на болести. Кафето на зърна Робуста се отглежда основно в Индонезия, Западна Африка, Бразилия, и Виетнам.

Това е второто най-широко култивирано кафе и представлява 30% от световното производство на кафе. Робуста е по-евтин сорт за отглеждане и обработване от Арабиката. Зелено кафе на зърна Робуста струва около половината от цената на сорта Арабика зелено кафе на световния пазар. Именно Робуста се използва от повечето фирми производители и като основа на разтворимо кафе. В сравнение с Арабиката, киселинността и аромата на Робуста са по-ниски.Основни характеристики на кафе на зърна Либерика

Що се отнася до сорта Либерика, той се характеризира с доста по-големи и неравномерни зърна. Плодовете му, които се наричат „cherries” са доста по-големи от тези на Арабика и на Робуста. Този сорт е доста по-неразпространен. Вкусът е специфичен и с Либерика почти не се търгува на Световния пазар.

Кафе Lavazza Qualità Rossa на зърна e за хората, които искат да започнат деня чудесно, с целия заряд от енергия, който кафето може да предложи. Това кафе обединява вкуса на най-добрите сортове Арабика с плътността на най-добрите кафета Робуста. Кафе с плътен, богат вкус. Подходящо е за всички кафе машини.

Мляно кафе

Що се отнася до мляното кафе е хубаво да знаете, че неговото качество зависи от ред фактори, като слънце, температура на съхранение, както и температурата, която се използва за приготвянето на напитката. Всъщност летливите вещества, които придават невероятния аромат на кафето започват да се изпаряват след броени секунди. За това, най-добрият вариант е кафето да се смели, непосредствено преди сваряването му. В случай, че купувате смляно кафе за вкъщи, имайте предвид, че ако времето навън е горещо, а влажността на въздуха е ниска е хубаво да вземаме кафе по-често и на малки порции. Разбира се това не важи за марките кафета, които се съхраняват в специални опаковки, които имат точно това за цел - да съхранят веществата на кафето. Вкъщи го съхранявайте в затворен съд, на прохладно място без директна слънчева светлина.


Предвид изобилието, което се предлага на пазара, понякога човек може да се затрудни в избора на качествено кафе. Обикновено мляното кафе, което се предлага на пазара е смеси от различни видове и вкусове кафе. Мляното кафе може да бъде с кофеин и безкофеиново, както и ароматизирано и натурално.

Ароматизираното се получава в следствие на престояване на смляното кафе в различни, специфични съдове или пък, като се добавят синтетични ароматизатори. По-предпочитани са кафетата без до бавени аромати, с натурални вкусови качества.
Според това как ще се приготвя съществуват няколко вида смилане на кафе:

Грубо смилане - подходящо за кафеварка или джезве. Самото мелене продължава около 10 секунди и размерите на смляното кафе е около 0,5 мм.

Средно смилане - така смляно кафето е подходящо и за кафеварка и за кафе машина. Времето за смилане е 13 секунди.

Фино смилане - така смляното кафе е подходящо за автоматични кафемашини. Интересно е, че при това смилане, кафето запазва аромата и вкуса си за по-дълго време. Това е така, защото се образува по-плътна консистенция на самите прашинки кафе и въздуха прониква по-трудно.

Супер фино смилане - подходящо за приготвянето на турско кафе. Консистенцията прилича на брашно.


Много важно е да знаете, че качеството на кафето играе огромна роля опаковката, в която се продава. Тя трябва да е такава, че да не позволява проникването на въздух. То се пакетира в специални вакуумни опаковки, в които достъпа на въздуха е напълно ограничен. Опаковката е херметически затворена, без никакви нарушения на целостта. В противен случай зърната и кафето губят своя вкус.

Що се отнася за цената, обикновено тя е показател за качеството, макар да не е задължително. Понякога цената е по-висока, не заради самия вкус на кафето, а заради географския регион, където е отгледанo кафето.

Най-скъпото кафе в света е „Kopi Luwak”. Произвежда се в Индонезия. Името му идва от местна дума за кафе „Kopi” и името на животното „Luwak”. Цената му е около $1500 за един килограм и се внася само в Америка и Япония. Начинът, по който се обработва този вид кафе е изключително любопитен. Животното цибета обожава да яде плодовете от кафеените дървета. Погълнатите зърна обаче не винаги могат да бъдат обработени от стомаха на животното и така зърната се изхвърлят цели. Индонезийците събират изпражненията, като измиват и подсушават добре кафените зърна. Следва изпичане и така се получава най-скъпото кафе с света. Интересно е, че кафето е сладко на вкус и не е необходимо да му се добавя някакъв подсладител. То не горчи, няма киселинност и е изключително ароматно и пивко и подходящо за хора с чувствителен стомах. В България вече също може да се намерят места, където продават от това кафе, като цената за една чаша е около 70лв.

Lavazza Qualita Rossa мляно кафе е едно чудесен избор за Вашето ежедневие. Това кафе смесва душата на Южна Америка със сърцето на Черна Африка. Опаковката осигурява качество и вкус.


Ето 12 невероятни факти за кафето, които може би не знаете:

1. Кафето всъщност не е дехидратиращо

Страхотна новина! Кофеинът някога е смятан за значителен диуретик, но това всъщност не е вярно. Освен ако не се консумира в големи количества (повече от 500 до 600 mg на ден или две кафета), няма такива отрицателни ефекти. Всъщност проучванията показват, че изходът на урината не се променя значително, когато човек пие кофеинова напитка. Така че, докато се наслаждавате на вашето кафе с умереност, няма какво да Ви притеснява.

2. Кафето съдържа важни хранителни вещества, от които се нуждаем

Една чаша кафе съдържа 11% от препоръчителното дневно количество рибафлавин (витамин В2), 6% пантотенова киселина (витамин В5), 3% манган и калий и 2% ниацин и магнезий.

3. Пиенето на кафе може да ви помогне да изгаряте мазнини

Проучванията показват, че приеманто на кофеин може да увеличи метаболизма ви от 3 до 11%. Това е един от малкото химикали, които всъщност могат да помогнат при изгарянето на мазнините, така че може да пиете кафе по време на диета.

4. Цялото кафе, отглеждано на планетата, е от район, наречен "Кафявият пояс"

„Кафявият пояс” съдържа всички региони, които имат необходимите условия за отглеждане на кафе. Тъй като растенията очевидно изискват много слънце и топлина, можем да считаме тези места за най-добрите тропически ваканции!

5. Кофеинът действа бързо

Отнема само десет минути, за да започнете да усещате ефекта от кофеина, след като отпиете глътка кафе, така че пийте!


6. Кафето може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и старческа деменция

Няколко проучвания показват, че пиещите кафе са с до 65% по-малка вероятно да се разболеят от Алцхаймер.

7. Кафето е добро за черния дроб

Хората, които пият по четири чаши кафе на ден, са с 80% по-малка вероятно да развият цироза.

8. Първата уеб камера в света е била направена заради кафе.

През 1991 г. група от учените от университета в Кеймбридж са поставили камера срещу мястото с кафе машината в офиса си, предавайки кадри на живо, за да могат да следят дали има кафе и да спестят разочарованието пътя за чаша кафе. Така всъщност се създава уеб камерата, с която в момента можем да виждаме своите близки, независимо на коя точка на света се намираме.

9. Кофеинът подобрява ефективността по време на работа
кофеинът увеличава нивата на адреналина и освобождава мастни киселини от мастните тъкани, което води до по-добро физическо представяне

10. Кафето пази от депресия

Изследване през 2011 г. показва, че жените, които пият от две до три чаши кафе на ден, са с 15% по-малка вероятност да развият депресия в продължение на 10 години от тези, които са пили една чаша кафе или по-малко на седмица.

11. Приготвянето на кафето влияе на качеството му

Последиците за здравето на кафето до голяма степен зависят от това как се приготвя кафето. Например хартиените филтри за кафе премахват маслените компоненти, наречени дитерпени, които са свързани с коронарната болест на сърцето. Металните филтри обаче не премахват тези маслени компоненти.

12. Една трета от чешмяната вода, използвана за пиене в Северна Америка, се използва за приготвяне на ежедневните чаши с кафе.
Супермаг

Видове кафе и начини на приготвяне

Шест начина да превърнем кафето в полезен навик