Ванилов или шоколадов сладолед?

Едва ли има човек, който може да остане хладнокръвен пред думата „сладолед“, особено, когато я споменем през летните топли дни.

Макар да има много спорове по въпроса кога, къде, как и кой е измислил това сладко изкушение, има факти, че още от античността, са използвали сняг, за да приготвят нещо като сорбе от плодове и мед. В края на IX век арабите завладяват Сицилия, където откриват начин да подсладят леда с тръстикова захар, която прави консистенцията по-хомогенна и издържлива. Изобилието на местни плодове и снега от Етна дават чудесна почва за експерименти, именно там ще остане и до днес родината на истинския сладолед. По същото време в Сардение приготвят т.н “карапиня” от овче мляко, сушени плодове и сняг.

Но до днешния сладкия замразен десерт, който приготвяме основно от мляко, масло и захар с добавка на аромати, което ние наричаме сладолед са минали десетки начини на приготвяне и консумация.


Далече, през средновековието за първи път започват да замразяват плодови сокове, но едва през 1686 сицилианският готвач Франческо измисля перфектната смес на днешния кремообразен сладолед или така познатото „gelato“. Дори отваря кафе в Париж, където сервира acque gelate или с други думи плодови сладоледи и сорбета, а между клиентите му са имена като Волтер, Виктор Юго, Балзак и др.

След това се появява и първия сладолед със сметана и плодове. Измислен е във Флоренция от Руджери в чест на Катерина Медичи, която е била омъжена за френския крал. Свидетелствата сочат, че познатият ни днес сладолед е измислен именно в Италия, но за масовото му разпространение из Европа, а и в света, като цяло е виновна Франция, която попива много бързо новия кулинарен тренд и го издига в култ, който остава и до ден днешен.



Няколко любопитни факта за сладоледа

Замисляли ли сте какво всъщност знаем за сладоледа? Днешното разнообразие, което можем да открием ни дава възможност да угодим на всякакви вкусове и предпочитания и да се насладим максимално на удоволствието от консумацията на сладоледа. И макар богатото разнообразие от вкусове и текстури, най-предпочитаните сладоледи остават класическият ванилов сладолед, след него е шоколадовият сладолед, а на трето място се нарежда ягодовият.

Сладоледеният глобален пазар е с обем от около 65 милиарда годишно (за 2015 година). На първо място по консумация в света е САЩ с 26 литра на глава от населението. Следват Нова Зеландия, Австралия, Дания и на 5-то място Белгия. Изненадващо, производителката Италия дори не попада в топ 5.



Как варират цените по света?

Когато говорим за цените на сладоледа по света, картинката изглежда общо взето така: най-скъп сладолед можем да хапнем в Дубай, например, където обикновената фунийка с ванилов сладолед стига до 6,80$ бройката. В Нова Зеландия също не падат по-назад, където цените са около 5,90$. В Европа пък първото място държи Париж с цена от 5,40$

Най-евтино пък е в Кения – 0,50$, Мароко – 0,67$, Унгария – 0,69$, Аржентина – 0,78$ и Боливия – 0,99$. От европейските страни, шанс да си хапнете за по-малко пари, имате в Исландия – 0,87$ и колкото и да е учудващо – в Москва – 0,90$.

И все пак, в Ню Йорк, може да хапнете разкошна златна мелба, която се сервира на цена от 1000$ в ресторант Serendipity 3. Цената ѝ е толкова висока на първо място, защото се сервира със златна лъжичка. Освен това в рецептата се използват най-скъпите шоколади познати в света произведени в Италия и по Карибските брегове на Венецуела. Под тях пък се крият най-скъпите ванилови сладоледи, приготвени от вълшебните ванилови шушулки, отгледани в Мадагаскар и Таити. На върха разбира се има черешка. Всичко това се гарнира със захаросани плодове и трюфели от Париж. Но това не е всичко – от другата страна на купичката се крият още изненади, а именно - хайвер! Макар той обикновено да не се използва в десерти, забъркан с пресни пасирани плодове и бренди Armagnac, придобива малко по-различен вкус. И за финал, мелбата е гарнирана със златни листа. Как точно златото става ядивно е дълбоко пазена тайна, но това, което знаем е, че 23-каратово златно листо също краси уникалния десерт.

За щастие у нас можем да намерим качествени сладоледи и то на добри цени. Един такъв, който можем да споменем е бранда Ben & Jerry's, който освен класическите вкусове ни предлага достатъчно богато и изтънчено разнообразие, подходящо и за най-капризните предпочитания. При това на високо качество и с истински вкус.



Какви са най-странните вкусове сладолед, които съществуват?

Освен, всичко, за което можем да се сетим и което наистина обичаме, съществуват вкусове, за които дори не сме предполагали. Някои от най-странните вкусове, които се произвеждат са авокадо, чесън, чушка и кисели краставички с копър, като последният е пуснат на пазара специално за бременни жени. Сладолед с вкус на водка пък е бил пласиран на пазара в Австралия. „Упойващото” разхладително изкушение предизвиква както въодушевление, така и вълна от протести от страна на обществените организации.

Следват вкусове, като шампанско с виолетки, зехтин, бананово къри, пуканки и комбинация от розмарин, мед и козе сирене… На фона на тези вкусове, сладоледите от анасон, мизо или кактус звучат като най-простия ванилов. Но освен заради тяхната креативност, защо всички тези експерименти със сладолед са толкова привлекателни за нас? Причината се крие в начина, по който възприемаме и тълкуваме вкусовете.

Филипинските готвачи, пък са създали сладолед с вкус на сирене. Явно, има някой, който е проявил желание да опита такъв сладолед?

Известен като Taco Aisu, специалитет от Япония, ще Ви представим и сладоледа с вкус на октопод. Списъкът от странни неща, които японците слагат в сладоледа, наистина е изумителен. И следващият път, когато се наслаждавате на вкусен сладолед с плодове или шоколадов сладолед с всичките си сетива, само за момент си представете да го консумирате едновременно с калмари, конско месо, акула или морски водорасли. Японците го правят.

В магазин във Венецуела можете да закупите сладолед с вкус на спагети и сирене. Явно сиренето не е толкова лошо за вкус на сладолед? Всъщност, въпросният магазин предлага над 900 вида сладолед, сред които с вкус на чийзбургер, царевица и калмари.

Френската компания Phillipe Faur произвежда сладолед с около 60% съдържание на хайвер от бяла есетра. Цветът му е бледо сив като на прясно разбъркан бетон. Компанията също има и сладолед с вкус на гъши дроб.

Американците също не отстъпват по разнообразие от вкусове и странни видове сладолед. Сладоледът „ студена пот“ е комбинация от всички обичайни съставки, които познаваме, плюс добавка от три вида чили и два вида пикантен сос. Градчето Гилрой в Калифорния с право би могло да се нарече „чесновата столица на света” – жителите му използват чесън почти във всичко, включително и в сладоледа.

Изненадващо за французите, но те също имат необичайни вкусове за сладолед. Един такъв, например е сладоледа с вкус на бекон, който дори вегетарианците могат да си позволят.

Производителите на сладолед не са пропуснали да помислят и за домашните ни любимци, като са създали сладолед за кучета. През 2009 г. доста находчив предприемач (американец) отваря малък ван за продажба на сладолед с вкусове, специално подбрани, за да се харесат на косматите ни любимци.



Сладоледът има специално действие

Както всички знаем, основното правило за начина ни на хранене е, то да носи наслада и удоволствие. А що се отнася за сладоледа тук правилото важи на 100%. И не само това. Необичайни японски клинични изследвания установиха, че консумирането на сладолед за закуска в значителна степен повишава работоспособността на мозъка и общата умствена активност на човека.

Проучванията били проведени от специалисти от частния университет Кьорин, като всяка сутрин на участниците в експеримента за засука се е сервирал сладолед. По данни на екипа, ръководен от Йосихико Когой, това водело до рязка стимулация на алфа-вълните в мозъка на участниците в клиничното изследване. Тези вълни са доминативни при хора, когато са в медативно състояние. След закуската доброволците били подлагани на компютърни тестове, които оценявали техните реакции и способности им. В сравнение с контролната група, участници, които били закусвали със сладолед се справяли много по-бързо и леко с поставените им задачи. Учените предполагат, че работата не е само в сладоледа - всяка студена храна събужда мозъка и го извежда от сънното му състояние. Но в хода на тестовете сладоледът бил заменян с много студена вода и положителният ефект бил значително занижен. Счита се, че сладоледът е източник на радост и на добро настроение, което от своя страна стимулира мозъчната дейност и консумацията му допринася за подобрение на психичното, а от там и физическо състояние. Доказано е, че сладоледът намалява стреса, тъй като млякото и сметаната съдържат триптофан – ефективен природен транквилант, който успокоява нервната система, повдига настроението и дори помага при безсъние.

Според пазарните анализатори продажбите на сладолед се увеличават по време на война или рецесия, което може да се обясни с резултатите на горното проучване.

Леденото изкушение във фунийка, на клечка или кофичка безспорно е сред любимите храни на малки и големи през летния сезон. Вероятно ще се изненадате, но друго интересно проучване доказа още едно негово свойство. Учени от Харвард разкриха, че сладоледът помага на жените да забременеят. Продуктите, съдържащи пълномаслено мляко, подобряват овулацията. В хода на проучването били изследвани дами, които имали именно такъв проблем. При повече от 60% се наблюдавало подобрение единствено след като в менюто им била добавена и порция сладолед. Изследването е обхванало над 18 000 жени, които били наблюдавани цяло десетилетие.

И сега една добра новина и за всички, които полагат усилия за перфектна визия и консумацията на сладолед им се струва невъзможна. В умерени количества студеното лакомство дори може да ни помогне да отслабнем. Испанският диетолог Хуан Мануел Еспарса съветва: “Сладоледът не е просто сладко лакомство, а идеална и пълноценна част от здравословната закуска, обяд или вечеря. В него има витамин В2, калций и протеини – полезно допълнение към основната храна.” Влакнините, минерали и аминокиселини допълват палитрата на студения десерт. Сладоледът снабдява организма с пълноценни вещества, а не с „празни” калории. Високото съдържание на калций не само укрепва костната система, но и подсилва “изгарянето” на калории. Така, че ако се колебаете дали да се насладите на една малка порция сладолед с плодове - направете го!



Вкусно у дома

И след всички тези интересни факти за сладоледа, няма как да не завършим с няколко вкусни и лесни рецепти, които да направим у дома. Разбира се, че просто сладолед с плодове и бисквитки е достатъчно, за да зарадваме семейството си с десерт, но ето още няколко страхотни предложения за рецепти със сладолед.

Бърза сладоледена торта с готови рула

Необходими продукти:

2 готови рула – едното с бял блат, а другото с кафяв, от по 180-200 г
400г ванилов сладолед
400 г шоколадов сладолед


Начин на приготвяне:

По стените на купа с вместимост 1 литър слагаме фолио. Нарязваме рулата на тънки филийки и ги нареждаме по стените и дъното. Запълваме образувалите празнини с парченца руло. Слагаме от сладоледа, като редуваме от двата вида. Може да изберете други видове, според предпочитанията си или да добавите плодове. Заглаждаме, завиваме с фолиото и оставяме във фризера за 3-4 часа. Когато е готово, обръщаме в подходяща чиния и отстраняваме фолиото.

Пържен сладолед

Необходими продукти:

сладолед - 500 г сметанов
корнфлейкс - 1 ч.ч.
олио - за пържене
карамел
орехи - за поръсване



Начин на приготвяне:

Преди да започнем е необходимо да нарежем прозрачно фолио на парчета, не е необходимо да са еднакви. Във всяко парче фолио, с помощта на лъжица за сладолед поставяме по една топка от сладоледа. Завиваме добре всяка една топка и ги нареждаме в подходящ съд. Прибираме във фризера за един час.

В дълбок съд слагаме олио и го оставяме да се сгорещи. Необходимо е по-голямо количество, за да се получи маслена баня.

Корнфлейксът се поставя в купа. Може да се натроши.
Когато олиото е добре загрято, сладоледените топки се вадят от фризера и всяка една се овалва обилно в корнфлейкса. Пържат се най-много по две. След 15 секунди топките се вадят от горещото олио. Това е напълно достатъчно, иначе сладоледът ще се разтопи в олиото. Всяка готова топка се поставя върху кухненска хартия, а преди сервиране се полива с карамел и се поръсва с орехи или ядки по избор.

Паниран сладолед с козунак

Необходими продукти:

стар козунак (по-сух)
2 ч.л. суха мая
5 с.л. брашно
сладолед по избор
мазнина за пържене


Начин на приготвяне:

Прави се сандвич от две филийки козунак и сладолед между тях. След това се омачква като топка и се слага във фризер да замръзне много хубаво. Маята, брашното и 100 мл хладка вода се разбъркват до гъста каша. Потапяме всяка топка в сместа и пържим в силно загрято олио за няколко секунди.




СуперМаг