Свежи идеи с безалкохолни напитки

В разгара на лятото, всеки ден се нуждаем от нещо свежо и разхлаждащо, за да тонизираме тялото си и да подобрим настроението си. Няма как да отречем, че безалкохолните напитки са едни от най-предпочитаните напитки за летния сезон. И това е напълно нормално. Консумацията на алкохол през горещите летни дни не е препоръчителна и именно за това днес ще се спрем на безалкохолните предложения, с които да освежим лятното си ежедневие.


Безалкохолните напитки, обикновено съдържат газирана вода (въпреки, че не всички са газирани), подсладител и естествен или изкуствен аромат. Подсладителят може да бъде захар, сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза, плодов сок, захарни заместители (в случай на диетични напитки) или комбинация от тях. Много често, вече се откриват по-здравословни подсладители в безалкохолните напитки, като стевията, например. Безалкохолните напитки също могат да съдържат кофеин, оцветители, консерванти и други съставки.

Безалкохолните напитки могат да бъдат сервирани охладени, върху ледени кубчета или на стайна температура. Те се предлагат в много формати, включително кенчета, стъклени бутилки и пластмасови бутилки (последните в различни размери, вариращи от малки бутилки до големи 2-литрови бутилки).

История на безалкохолните напитки

Първоизточник на познатите ни днес безалкохолни напитки и дори на любимата на всички Кока Кола са плодовите сокове и напитките с плодов аромат. Газираните напитки не са били известни и едва през края на 18 век учените отбелязват значителен напредък в репродукцията на естествено газирани минерални води. При своите научни занимания Д-р Джоузеф Блек (Joseph Black) открива газ, произведен от реакцията и смесването на сярна киселина и варовик, първоначално наречена „газ на въгленова киселина“, а сега широко известен като въглероден двуокис (CO2). Благодарение на този газ, който може свободно да бъде добавен към вода под налягане, става възможен процеса на карбонизация, в резултат на който да се получава освежаваща газирана вода с отлични вкусови качества. Това обаче се използва за първи път от Йохан Якоб Швепс (Johann Jacob Schweppes, 1740 — 1821), германски часовникар и изобретател, който през 1783 смесил вода и въглероден двуокис, създавайки първата газирана безалкохолна напитка в света — Schweppes (Швепс). Много скоро неговата газирана вода придобива изключителна популярност. Швепс е отговорен и за изобретяването и на друга основна безалкохолна напитка. Неговата идея да използва горчивото лекарство против малария - хинин, в комбинация с лимонов сок, захар и газирана вода се приема с възторг от военните подразделения в колониите, превръщайки я в своя постоянна дневна дажба. Разбира се тя се е предписвала основно в комбинация с другото лекарство - джин. Тази напитка наречена „тоник“ става популярна и сред моряците, поради превенцията и срещу често срещания при тях скорбут. Ако трябва да бъдем точни, в онези дни, тази напитка е имала много по-голямо съдържание на хинин, в сравнение с днес.

На газирането се дължи съскането на газираната вода, пяната на бирата и мехурчетата на шампанското. Газирането се използва за подобряване както на вкуса, така и на текстурата на газираната напитка. Понякога газирането се използва и с други цели, например за понижаване на pH (повишаване на концентрацията на водородни йони) на воден разтвор. Когато в газирана напитка се сложи захар, за да се "разгазира", не протича химичен, а физичен процес — разтворимостта на захарта е по-голяма от тази на въглеродния диоксид и тя го измества от разтвора.


Масов пазар и индустриализация

Безалкохолните напитки много скоро и много бързо излизат от медицинския свят и се превръщат в широко консумирана напитка, достъпна за масите. През 40-те години на ХХ в. имаше повече от петдесет производителя на безалкохолни напитки - увеличение от само десет през предходното десетилетие.

Продължителен проблем в производството на безалкохолни напитки е била липсата на ефективно запечатване на бутилките. В началото на 20-и век продажбите на бутилирана сода се увеличават експоненциално, а през втората половина на 20-ти век консервните безалкохолни напитки се превръщат в значителен дял от пазара. Автоматичните машини също започнаха да се появяват през 20-те години на 20-ти век. Оттогава насам автоматите за безалкохолни напитки стават все по-популярни.

Последните десетилетия сме свидетели на бум в производството на газирани безалкохолни напитки. Освен стандартните лимонови и портокалови вкусове, днес може да се намерят, напитки с всякакви вкусове и аромати: плодови, билкови, коктейлни, каквото се сетите. Това е тенденция в световен мащаб.

Все по-популярни са енергийните безалкохолни напитки. Най-известната марка Red Bull е създадена в далечната 1962 г. от Чалео Юуувидхиа, който е тайландски бизнесмен. Със създаването си Red Bull не само предизвиква появата на нова категория (световният пазар за енергийни напитки все пак се удвоява всяка година), но се превръща в култова напитка с продажби за последната година за над 1.4 млрд. евро. Появата на марката Red Bull не е въпрос само на щастливо хрумване, а плод на 3-годишните усилия на Матешиц, който внимателно разработва образа на напитката, опаковката и ненатрапващата се маркетингова стратегия, улучваща право в целта. Приятел на Матешиц измисля лозунга „Red Bull дава крила“. Преди да пусне продукта в продажба, той наема фирма за маркетингови проучвания, за да провери как ще бъде приет от потребителите. Резултатът е катастрофален: хората не вярват нито на вкуса, нито на логото, нито на името на марката. Сега с усмивка той си спомня, че никога не е преживявал такъв провал. Въпреки това пренебрегва изследването и разкрива офис във Фушл, близо до Залцбург.


Следващата стъпка е одобрението на здравните министерства на европейските страни, защото някои от съставките в напитката не присъстват в нито една друга стока на пазара по онова време. Първото разрешително Матешиц получава в Австрия през 1978 г. Започва рекламната кампания, като обикаля магазини и барове, придружен от секретарката си и шестчленен търговски екип. Следват разрешителни в Унгария и Великобритания. През 1994 г. напитката Red Bull е пусната на немския пазар. Там тя става толкова популярна, че не успява да задоволи търсенето и изчезва от рафтовете по магазините. Матешиц смята това за голям пропуск за пазарния дял на Red Bull в Германия, въпреки че сега той възлиза на 50% от целия пазар на енергийни напитки въобще.

Когато говорим за безалкохолни напитки, няма как да пропуснем и водата. В съвременния свят разнообразието от марки, видове, опаковки и дори вкусове на вода също е достатъчно богато. Газираната вода се оказва много добър приятел в голяма част от домакинските и ежедневни нужди. Тя намира множество приложения, които биха били полезни и на вас. Благоприятните и ефекти върху физическото състояние на организма, също са отдавна развенчани, тя е диетична и засищаща, което я прави чудесен подобрител на вкуса за различни прясно изцедени сокове, които са полезни за здравето ви.

Друг популярен продукт напоследък е алкалната вода. Алкалността на една вода се определя от нейното pH. Обикновената чешмяна вода има неутрално pH около 7, докато алкалната вода обикновено има pH между 8 и 9.5. Ползите за здравето от консумацията на алкална вода са много. Тя ефективно балансира алкално-киселинните нива в организма, като неутрализира киселинните нива в тялото. Освен това хидратира по-успешно целия организъм и засилва имунитета.


Най-популярните безалкохолни напитки в света

И както вече споменахме огромната консумация на безалкохолни напитки в света, няма как да не хвърлим един поглед на най-популярните такива. Едва ли ще останете изненадани:

Кока Кола: най-популярната газирана безалкохолна напитки в света, въведена през 1886 г. от Джон Пембъртън. Той продаде бранда на бизнесмена Аса Григс Канлър, който успя да популяризира тази напитка в целия свят. След повече от век на пазара, безброй варианти, които се продават от конкурентни компании, Coca-Cola днес се счита за най-популярната и ценна марка в света. Едва ли има човек, който не е чувал за напитката, а съвременния пазар предлага огромно разнообразие и достъпност и всеки може да се възползва от доставка на кока кола .

Pepsi: най-популярната напитка на PepsiCo, създадена и разпространявана за първи път през 1893 г. под името "Brad's Drink". Оттогава името му се е променило няколко пъти, в крайна сметка се връща обратно на най-популярното си име Pepsi-Cola.

Sprite: популярна безцветна газирана безалкохолна напитка, въведена за пръв път от Coca-Cola Company през 1961 г. Тя има вкус на лимонена вар и не съдържа кофеин.

Fanta: най-популярната безалкохолна газирана напитка с вкус на портокал в света. Тя е представена на света от The Coca-Cola Company, въпреки че първоначалната версия е разработена през 1941 г. Германия.

Dr Pepper: една от най-старите безалкохолни напитки в света, въведена една година преди Джон Пембъртън да успее да създаде оригинална рецепта за Coca-Cola. Днес тази газирана напитка все още е известна със своя уникален вкус и карамелен цвят, но за жалост у нас не е позната.

Schweppes: най-популярната безалкохолна напитка от Швейцария, създадена първоначално от Йохан Джейкъб Швейп през 1793 г. Компанията му се слива през 1969 г. с Cadbury, а по-късно и част от Dr Pepper Snapple Group през 2008 г.

Ще Ви представим няколко вкусни, лесни и много свежи рецепти с безалкохолни напитки, подходящи за всеки момент и за всеки от семейството:

Домашна лимонада с праскови и лимон


За да я направите ще са Ви необходими 3 чаши минерална вода, 1 чаша захар ( ако искате да е здравословно, може да използвате кокосова захар), сокът от 8 лимона, 2 средно големи праскови или нектарини и 1 литър газирана вода.

Начин на приготвяне:

В тенджера сложете водата и към нея добавете захарта и оставете да заври, като периодично разбърквате, докато кристалчетата се разтворят. Свалете от котлона и добавете лимоновия сок.
Обелете прасковите и ги смелете в блендер. Смесете ги с водно-лимоновата смес. Оставете в хладилник да се охлади.
Във висока чаша налейте наполовина сода, сложете лед и добавете охладената смес. Воала!

Студен, безалкохолен коктейл с диня

За това блаженство ще ви трябва една средно голяма диня, която да почистите от семките, 1 обелена краставица, 1 връзка прясна мента, 5 супени лъжици захар, половин лайм ( изцеден) и 1 литър газирана вода.


Начин на приготвяне:

Всички продукти се смесват и смилат в блендер. Заедно с тях може да смелите и кубчета лед. Полейте с газираната вода и сервирайте.

Безалкохолна сангрия


За този вкусен и свеж коктейл ще са Ви необходими 2 чаши вода, 2 пръчки канела, 2 пакетчета черен чай, 1/2 ч.ч.захар ( може кафява или кокосова), 500 мл сок от нар ( може да го замените със сок от грейпфрут, праскови или друг предпочитан плод), 1 портокал на резени, 1 лимон на резени, 1 средна ябълка (нарязана на едри кубчета), 500 мл. газирана вода.

Начин на приготвяне:

Поставяме пакетчетата с чай и канелата в тенджера и ги заливаме с вряла вода. След като престоят 10 минути, пакетчетата се вадят и се добавя захарта, докато се разтвори.

След като изстине към получената смес се добавят всички останали продукти без газираната вода и се оставя в хладилник. Добре е да пресои поне няколко часа, а най- добре и една цяла нощ. Сервира се с лед и газирана вода.

Студен чай с джинджифил и мед

Освен вкусна, тази безалкохолна напитка е и много полезна! Необходими ще са Ви 4 чаши вряла вода, 4 пакетчета чай по избор, 1 ч.л. настърган пресен джинджифил, 2 с.л. мед.

Начин на приготвяне:

Пакетчетата чай се заливат с вряла вода и се оставят да се попарят за поне 10 минути. След това се вадят и когато чаят достигне стайна температура се добавя меда и джинджифила. Оставя се в хладилник да се охлади добре. Сервира се с много лед и замразени плодове по избор.

Студен чай с праскови

Тази рецепта може да бъде направена с най- различни плодове, но ние се спряхме на прасковите. Необходими са 4 чаши вряла вода, 4 пакетчета чай, 2 праскови и 1 връзка мента.

Начин на приготвяне:

Запарваме пакетчетата чай за около 10 минути. Отстраняваме ги и добавяме прасковите и накъсаната мента. Прибираме в хладилника поне за час. По желание добавяме мед. Сервира се с много лед и няколко капки сок от лимон.

Студен чай с диня и босилек

За този чудесен студен чай ще са ни необходими 4 чаши вряла вода, 4 пакетчета чай по избор, 1 ч.ч. диня, почистена от семките, 1 връзка босилек.

Начин на приготвяне:

Запарваме чая и след 10 минути отстраняваме пакетчетата. Добавяме парчетата диня, като леко ги смачкваме , за да си пуснат сока. Добавяме листата босилек и оставяме студения чай да се охлади поне за час-два, за да могат динята и босилека да си пуснат вкуса и аромата.
Supermag