Кога са се появили сухарите?


Съставките в сухарите осигуряват тяхната дълготрайност. Това са знаели още древните египтяни. Египетските моряци носели със себе си на корабите ронливи бисквити, направени от просо, наричани dhourra. Римляните хранели моряците си със сухари – buccellum.

Английският крал Ричард Лъвското сърце поел на Третия кръстоносен поход като наредил да запасят армията кръстоносци с бисквити, направени от ечемик, ръж и бобено брашно, наричани "biskit of muslin".

Много рано в историята лекарите установили, че много от заболяванията са свързани с начина на хранене. В онези времена била създадена теорията, че ежедневната консумация на сухи бисквити влияе добре върху здравето. За да омекотят бисквитите често ги потапяли в кафе или саламура.

За да издържат дълго, сухарите били изпичани по два пъти, за дълги пътешествия и плавания – по четири. Такива бисквити можели да издържат до шест месеца.

През 1588 година Испанската армада също използвала сухари, за да храни моряците си. На всеки се падала торба със сухи бисквити и галон бира.

Кралският флот на кралица Виктория бил снабдяван с бисквити, правени на машина с щампован кралски герб върху всяка.

До измислянето на консервите, сухарите били основна храна на моряците в цяла Европа. Това се случва през 1814, а официално през 1847, Кралския флот бил снабден с консервирана в метални кутии храна.
SuperMag
Снимка: Flickr