Каква е тайната история на кафето?

Каква е тайната история на кафето?Кафето има дълга история. Тя датира още от хиляди години и откриването му се основава на различни версии и исторически митове. Като цяло за основна версия е приета тази, в която се казва, че кафето идва от район в Етиопия през 600 г. след Христа. Един овчар, в тази местност забелязва, че овцете му се движат с повече от обичайната енергия, били по- жизнени. Това тяхно изменение в поведението се наблюдава всеки път когато ядат червени плодове на едно диворастящо растение. След няколко дни на наблюдения, овчарят също опитал и с изненада, установява, че се чувства по енергетичен и всичко се дължи на поемането на този плод. В близост имало манастир, където споделил това откритие. След, което постепенно монасите събрали плодове и след различна преработка създали отвара, която използвали за да остават будни по време на своите целонощни молитви. От тази история идва и родината на кафето е Етиопия, което днес се пие по различи начини и може да се поръча като доставка кафе на всяко едно място. Според друга история, родина на кафето е Арабия. Някои изследователи твърдят това, тласнати от факта, че от там е възможно да е започнала по масова обработка и разпространение. От там идва и името му. Други твърдят, че името произлиза от Каффа, който е известен район в Етиопия. В действителност истинското име идва от арабската дума gahwa, означаваща вино.

В Европа, кафето се появява през 17 - ти век, под наименованието арабско вино. Кафето, такова каквото го знаем днес се създава в Арабия. В продължение на години, цялостното култивиране на растението кафе и сложната му обработка са се извършвали в Йемен. Там се е държала монопола на кафето. Постепенно стига до Мюсюлманските държави, като масово се разпространява в Западна Европа, Индия и стига до Америка.
Днес хранителната индустрия и видовете кафе са много, вече има всякакви хранителни стоки- доставка по домове и напитки. Може да се проследи развитието от преди до днес.

Но какво точно представлява това растение? Известното растение, от което се добиват важните кафеени зърна се нарича Кофеа или кафеено дърво. То е вечнозелен храст със ствол, приличащ на череша. Климата е важен за качеството на кафето и благоприятно място за виреенето му е в тропическите климати. Сортовете кафе са около 66, като най-популярното е Кофеа Арабика и Кофеа Робуста, които се различават по съдържанието на кофеин в тях. За да узреят напълно кафеените плодове, е нужно около 1 година, по време на което те придобиват и червен цвят. Частта, която се използва за направата на кафе е костилката на плода, която се намира в средата на плода. Тя се отделя при производствената част на кафето. Голям процент от населението на Земята пие кафе като първа напитка за деня. То привлича не само заради своите качества, но и приятен вкус и аромат. За направата на истински качествено кафе има дълъг и продължителен процес, който започва от отглеждането на растението, след това събирането на зърната кафе, печенето им, след това идва процес на смилането, пакетиране. След това е нужно да бъде закупено и да се направи в правилната доза кафе в кафе машина или просто се поръчва с доставка в определен час. Момент, който се чака с желание всяка сутрин отваряйки очите си човек.

Loading