Откровено за шоколада

Богатите на антиоксиданти какаови продукти биха могли да подобрят вашето здраве.


Това в факт, но само ако говорим за какао. Истинският шоколад е много прост продукт, той съдържа какао и какаово масло. Това е.

Истинският шоколад е богат на фибри и е зареден с много антиоксиданти.

Млечният шоколад съдържа какаово масло, захар, мляко на прах, ванилия.

А шоколадовите барове имат много по-богато съдържания, което включва и съставки като соев лецитин, лактоза, царевичен сироп, сол, яйчен белтък и други.

Но тъй като отношението на любителите на шоколада към любимия десерт е сложно и комплексно, винаги подхождат към него с повече желание за удоволствие, отколкото с каквито и да било други чувства. И все пак – най-здравословният вариант на шоколада е черния с не по-малко от 85% какао.

За производството на шоколад

В действителност производството на какао е изключително тежък процес. Брането на какаовите зърна е тежък труд, а това е само началото. След брането какаото се оставя да ферментира за 3 до 7 дни, след което се суши. Процесът на ферментация е много важен, тъй като суровите какаови зърна са изключително горчиви. След ферментацията, зърната се сортират, претеглят и пекат. След изпичане, зърната попадат в специална машина, която ги натрошава и ги превръща в 47% какаово вещество и 53% какаово масло. Какаовото масло е основният източник на мазнини в шоколада. Счуканите какаови зърна могат да бъдат обработени до какаов ликьор. След това основните съставки се комбинират със съставки като захар, ванилия и лецитин, както и да се продължи машинната им обработка, за да се подобри текстурата. Внимателно затоплян и охлаждане създава стабилна структура.


За историята на шоколада

250-900г.сл.Хр. маите започнали да произвеждат шоколад. Оставяли какаовите зърна да ферментират, изпичали ги и ги смилали. Така, както правим това и днес. Само, че древните маи не са имали машини и са консумирали шоколада като напитка, подправяна с чили, ванилия, черен пипер, царевично брашно и мед. Поради трудоемкото производство на напитката, обаче, тя не е била употребявана ежедневно, по-скоро в ритуали и обреди. В онези времена какаовите зърна са използвани и като валута.
През 1828г. Индустриалната революция променя и шоколада. Машините позволяват по-прецизна обработка и отделянето на какаото на прах от какаовото масло. Между 1875г. и 1894г. се появява млечния шоколад, както и познатите днес шоколадови блокчета.

Видове шоколад

Неподсладен шоколад – произведен т 100% какаов ликьор (и много горчив)

Полусладък или тъмен шоколад – той съдържа мляко на прах и трябва да има минимум 35% какао

Млечен шоколад – съдържа най-малко 10% какаов ликьор и 12% сухо мляко

Бял шоколад – той не е истински шоколад, тъй като е направен от какаово масло, захар и ароматизанти


Защо шоколадът е толкова важен?

През годините се смята, че шоколадът дава енергия, стимулира сексуалното желание, стимулира продуцирането на ендорфини, добавя пикантност към живота. Днес хората го ядат просто защото е наистина вкусен.

Доказано е, че шоколадът въздейства върху емоциите. Именно за това най-много шоколад се консумира през зимата. Според други проучвания, той може да подобри когнитивните функции, а според трети, той е чудесен източник на флавоноиди. Те, от своя страна, могат да намалят лошия холестерол и да повишат количеството на добрия.

Привикване към шоколада

Шоколадът е източник на кофеин, което води до съвсем лека степен на зависимост.
Шоколадът стимулира някои от областите в мозъка, които се активират и от някои лекарства и кокаин.
Консумирането на шоколад стимулира производството на серотонин, който влияе на чувството за благополучие. По тази логика, обаче той успешно може да се замени с различни дейности, които носят подобни емоции – йога, музика, спортуване, масаж, общуване. Това може да „излекува“ глада за шоколад.
СуперМаг
Вижте още: Любопитно за шоколада