Любопитни факти за морковите



Морковите произлизат от Афганистан. В миналото вкусните корени са били червени, лилави, бели и жълти, но никога оранжеви.

• Морковите са от едно семейство с целината, кориандъра, копъра, магданоза, кима, кимиона и отровния бучиниш.

• И в Древна Гърция и в Древен Рим са отглеждали моркови.

• Древните гърци наричали морковите philtron, което означава „любовен чар” и вярвали, че имат свойството да правят мъжете и жените по-привлекателни.

• Хипократ лекувал някои от пациентите си със здравословна супа от моркови, целина, корен магданоз и праз.

• В Китай, Япония и Индия морковите са култивирани през 13 век.

• През 16 век производители на моркови в Холандия създали първия оранжев морков в чест на House of Orange – кралската фамилия в страната, като кръстосали бледо жълти с червени моркови.

• Оранжевият морков пристигнал в Англия, заедно с пътешественици от Холандия по време на царуването на Елизабет I.

• В Англия харесали оранжевите моркови за своята трапеза и като... моден аксесоар. Дамите често украсявали шапките си с оранжевите им връхчета.

• В Северна Америка морковите пристигат през 1607.

• Томас Джеферсън отглежда в градините си в Монтичело много разновидности от вкусния зеленчук.

• Сцената от филма It Happened One Night, където Кларк Гейбъл гризе равнодушно морков, докато разговаря с героинята на Клодет Колбер вдъхновява създателите на Бъгс Бъни да придадат на героя си същото равнодушно пристрастяване към зеленчука.

• Днес Китай е най-големият производител на моркови в света, следван от Русия и САЩ.

• През 2004 г. в САЩ определят моркова като седмата най-ценна култура.

• 87% от състава на моркова е вода.

• Оранжевият цвят на морковите идва от бета каротина.

• Яденето на твърде много моркови може да оцвети човек в жълтооранжево, особено на дланите и ходилата. Процесът е съвсем обратим и след намаляване на консумацията се връща и естествения цвят на кожата.

• Една чаша сурови моркови съдържа около 52 калории.




Supermag.bg
Снимка: sxc.hu




Вижте още:

10 от най-полезните зеленчуци

Най-полезните плодове и зеленчуци през зимата

7 чудесни здравословни храни