Вкусни рецепти със сирене

Крема сиренето е меко, обикновено леко и много вкусно сирене, приготвено от мляко и сметана. Стабилизатори обикновено се добавят в промишленото производство, но нека разгледаме по-подробно този продукт. В зависимост от характеристиките си може да се консумира от 15 до 45 дни от датата на производството.

Крема сиренето се характеризира с мека консистенция, аромат на сметана, водно съдържание – 52 ÷ 68 % и масленост – 18 ÷ 32 %. Енергийно съдържание в 100 гр. продукт: 450 – 550 кКал.


Крема сиренето, което се произвежда промишлено, обикновено използва специализирана технология. Разбира се този продукт не е популярен само у нас. Неговите корени могат да се проследят далеч назад във вековете в Англия , а днес е много популярен продукт и в Америка.

На пазара можем да открием различни разфасовки като грамаж ( 125г или 250г), с класически вкус или с различни добавки, като билки, подправки, чесън, аромати на шунка, гъби, маслини и др. Това което е много характерно за сиренето за мазане и което основно го отличава от другите видове сирена е, че то не трябва да отлежава, а точно обратното-консумира се възможно най-прясно.

Технологията на производство изисква бактерията за подкваскага Lactic acid bacteria да бъде унищожена чрез загряване в точно определен момент, защото иначе меката текстура и вкуса не се получават.

Налага се в масовото производство крема сиренето да се стабилизира с растителни смоли, за да се възпрепятства отделяното на водата при загряване. Всъщност производството на крема сирена е доста сложно, защото ако се просрочи времето за подсирване, то ще се втечни, вместо да се сгъсти.

История

Има исторически факти, които полазват че такъв тип сирене се е приготвяло в Англия, още през 1583г., а малко по-късно и във Франция , през 1651г. Рецепти са записани малко по-късно през 1754г. в югозападната част на Англия.

Най-известната марка по света крема сирене Филаделфия (Крем сирене Philadelphia Натурално 175гр) е кръстено на града, където за първи път е направено. За първо път на пазара този продукт е предложен през 1880г там, като сиренето е било в метално фолио.

Състава на крема сиренето разбира се варира при всяка различна марка. Обикновено кремата има водно съдържание около между 52- 68% и масленост - 18- 32%.


Крема сирене на пазара може да се открие в най-различни опаковки и марки - както български, така и вносни. Обикновено мекото сирене се предлага в кутийки, тубообразни опаковки, или калъпи наподобяващи кравето масло. Съхранението на крема сирената в търговката мрежа трябва да става при температура между 1-5 градуса и до 45 дни. При правилно съхранение, крема сиренето обикновено има доста дълъг срок на годност, но винаги се съобразявайте с маркираната дата на годност на опаковката.

Крема сиренето намира широка употреба в кулинарията, заради своя мек и лек вкус. Ще го срещнем, както при пргиотвянето на солени ястияи сосове, така и при направата на вкусни десерти и сладкиши.

Освен това сирене крема Хранинвест 125гр е чудесен избор за закуска, просто намазано на филийка, в комбинация с колбас или зеленчук. Можем да го използваме успешно при направата на разядки, сосове и различни десерти. То се комбинира чудесно, дори с шоколад.

Друго, не толкова популярно у нас сирене е сиренето ементал. Ементал (на френски: Emmental), известно и като Ементалер (на немски: Emmentaler) e традиционно швейцарско сирене, което се произвежда в района на река Еме, кантон Берн, откъдето е получило и името си.
За първи път Ементал се споменава през 1293 г. Етимологията на името сочи на произход от долината на река Еме в кантона Берн: emmen – от името на река Еме и tal на немски – долина.

Наименованието Ементал не е защитено и регистрирано като търговска марка, поради това на пазара с марката „Ементал“ се продава сирене и от Франция, Бавария, Финландия и др.

Като продукт с контролиран произход (AOC) през 2006 г. в Швейцария е регистрирана търговската марка Emmentaler Switzerland, която може да се използва само за Ементал направен в Швейцария.


Сирене за тост с ементал President 120гр е жълто, среднотвърдо, с плътна консистенция, което се прави от краве мляко. То има пикантен, сладък вкус, с плодово-орехови нотки и аромат на прясно окосена трева. Характерни са големите дупки в сиренето поради естеството на производствения процес (отделяне на въглероден диоксид от бактериите Streptococcus thermophilus, Lactobacillus и Propionibacter shermani). Дупките се дължат на въздуха, който се освобождава когато сиренето се остави да ферментира и съзрява на кръгли пити в продължение на няколко месеца. Сиренето e с жълта кора, твърдо и сухо на вид, с гладка повърхност и вътрешност с жълт – светло жълт цвят, до слонова кост. В някои страни е известно и като швейцарско сирене.

Произвежда се на цилиндрични пити с диаметър 80 – 100 см и средно тегло 70 – 75 кг, като за производството на една пита са нужни между 700 и 900 литра мляко. Произвежда се в различни страни – Швейцария, Франция, Германия, Финландия, Австрия, Дания, Ирландия, Австралия, Нова Зеландия, Канада и САЩ.


Топеното сирене можем да приемем, че е сравнително нов продукт на пазара. Топено сирене La Bonne Vache 24бр 400гр се получава от различни млечни продукти като бяло саламурено сирене, извара, кашкавал от овче мляко или други специални и подходящи продукти за направата му. Компонентите му могат да бъдат например сметана, вода, емулгаторни соли, различни оцветители, подправки (чубрица, захар, пипер, кимион), шунка, ядки, гъби, чушки и други. Съставките се подлагат на топлинна обработка до около 90 - 95°C за 5 - 10 минути. опеното сирене съдържа аминокиселини, полезни за здравето, а количеството на готварска сол е минимално, затова е подходящо за използването му в диети.

Формата на топеното сирене е разнообразна. Може да бъде както триъгълна, така цилиндрична и полукръгла. Има приятен и нежен аромат и мека консистенция. Подходящо е за сандвичи, за мезе за вина и в съчетание с различни месни продукти.

И така, стана ясно, че различните сирена са чудесен начин да разнообразим менюто си и да направим вкусотии. Ето някои невероятни идеи от нас.

Фетучини с лимон, чесън и крем сирене Philadelphia с подправки 175гр

Необходими съставки:
3 чаени лъжички настъргана лимонова кора
2 чаени лъжички нарязан на ситно пресен магданоз
2 скилидки чесън, счукани
сурови фетучни, един пакет

за соса :
1/4 чаша масло
1 малък лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, счукани
1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора
1/2 чаша готварска сметана
1/4 чаена лъжичка сол
1/8 чаена лъжичка черен пипер
1 опаковка крема сирене
2 супени лъжици лимонов сок
2 бр чери домати, нарязани на ситно ( или един по- малък обикновен домат)
2 чаени лъжички нарязан на ситно магданоз
Настърган пармезан, по желание


Начин на приготвяне:
В малка купа се смесват лимоновата кора, магданоза и чесъна. Фетучните са сваряват според указанията на опаковката и се оставят да се отцедят.
За соса се загрява в голям тиган масло на средно силен огън. Добавя се лука и се готви, докато омекне. Добавят се чесъна и лимоновата кора и се готви още една минута. Добавя се сметана, солта и черния пипер и към всичко това се добавя топеното сирене и се бърка, докато се разтопи.
Отстранява се от котлона и след като леко се охлади се добавя лимоновия сок. Накрая се добавя готовата паста домати и магданоз. Сервира се веднага поръсен пармезан по желание.

Шоколадова баварска торта

Една много лека и вкусна торта, която се приготвя за минути.

Необходими съставки:
1 пакет готови блатове за торта, шоколадови
Една опаковка крема сирене
1/3 чаша кафява захар
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1/8 чаена лъжичка сол
2 чаши сладкарска сметана, разбита
2 супени лъжици настърган шоколад


Начин на приготвяне:
В голяма купа разбийте крема сиренето, захарта, ванилията и солта до гладкост. Добавете вече разбитата сметана. Полейте всеки блат с мляко или кафе, на места. След това сложете от крема, а отгоре пак блат. Най- накрая намажете с по- обилно количество крем и настържете шоколада. Оставя се да се охлади в хладилник за поне 2 часа.

Бърза, лесна вкусна торта с крема сирене и шоколад

Още една много бърза, лесна и вкусна рецепта.

Необходими съставки:
Един пакет бишкоти
Пакетче крема сирене
500гр заквасена сметана
500 гр течен шоколад
2 банана

Начин на приготвяне:
Крема се приготвя, като в голяма купа се смесват заквасената сметана, шоколада и крема сиренето, докато се получи еднородна смес.

В подходящ съд се нарежда ред бишкоти, които се намокрят с мляко или какао. След това се слага крем и резени банани. И така се редуват ред бишкоти и крем, докато накрая се намазва с крем и се украсява по вкус с плодове или бонбони.

Пикантни бели чушки

Едни малко по-различни пълнени чушки.

Необходими съставки:
Една опаковка крема сирене
1 чаша настъргано чедър сирене
1 чаша настърган кашкавал
6 ивички бекон, запържен
Една чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжичка чили
1/2 чаша галета
Заквасена сметана, лук с мазнина или дресинг за салати

Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете сирената, бекона и подправките. Разбъркайте много добре. Всяка чушка се разрязва на две по дължина и се почиства от семената. Всяка половинка се пълни с плънката и се нареждат в тава. Пече се около 30тина минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Сервира се със заквасена сметана.

Мъфини с крема сирене

Необходими съставки:
2 и ½ чаши брашно
250 г крема сирене
1 чаша кисело мляко
1 чаша масло
2 и ½ чаши кафява захар
5 яйца
1 ванилия


Начин на приготвяне:
Намазнете и набрашнете формите за мъфини . Оставете ги настрана. Загрейте фурната на 180 градуса.

Важно е предварително да сте извадили маслото да се размекне на стайна температура за около час преди да започнете подготовката. Разбийте размекнатото масло с крема сиренето до получаването на хомогенна смес. Към сместа добавете захарта и разбийте отново с миксера. Накрая добавете и останалите съставки. Излейте във фирмите и печете за около 30 минути.

Картофено пюре с крема сирене

Необходими съставки:
1 кг картофи
100 г масло
1-2 скилидки чесън
200-250 г крема сирене
3/4 чаша прясно мляко
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
Обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги сварете. Когато са готови, отцедете ги с помощта на гевгир и прехвърлете в голяма купа. Прибавете към тях пасирания чесън, крема сиренето, маслото и млякото. Пасирайте до получаването на гладка смес. Накрая овкусете със сол и черен пипер на вкус и сервирайте.

Гръцка пита с крема сирене и кисело мляко

Необходими съставки:

За хрупкавата коричка:
1/2 чаша брашно (200 мл)
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/4 чаша захар
2 супени лъжици масло

За плънката със сирене:
250 гр. крема сирене
1 супена лъжица грис
1/4 чаша захар
1 чаена чаша заквасена сметана (180 мл)
1 яйце
1 1/2 супена лъжица пресен лимонов сок

За тестото:
1 1/2 чаши брашно
1/4 чаена лъжичка сода
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/4 чаена лъжичка сол
3/4 чаша захар
1 яйце
1/2 чаена чаша олио
150 мл кисело мляко
сокът и кората на един лимон

Начин на приготвяне:

За хрупкавите трохи:
Сложете в купа брашното, пресято с бакпулвера. Добавете захарта и маслото, нарязано на филийки. Втрийте маслото в брашното с пръсти, за да се получи ронлива смес.
Оставете в хладилника да стегне, докато правите тестото и плънката.

За крема със сирене:
Объркайте всички съставки за крема, докато захарта се разтвори и сместа стане гладка.




SuperMag