Мартенски вълнения

Мартениците, които всички подаряваме на 1 март, днес приемаме като задължителен ритуал. Не се замисляме много, когато ги подаряваме, просто пожелаваме здраве. И това вероятно е достатъчно!


Знаете ли откъде идват мартениците?

Мартениците идват в нашите географски ширини още с хан Аспарух. Знаете ли, че те, заедно с прабългарите, преминали Дунава са пътували от тогавашна Азия към днешна България. Според легендата жената на Аспарух, докато чакала трепетно съпруга си, да го зърне след похода отвъд река Дунав, тя усукала бял и червен конец и го вързала на крачето на лястовица, която да отнесе нейната любов и пожелание за здраве на хана. Така белия и червения конец се свързали в едно от най-красивите и искрени пожелания, които пазим и до днес и подаряваме на 1 март на онези, които обичаме.

Знаете ли коя е Баба Марта?

Никой не знае кога се появява Баба Марта. Тази своенравна жена, която цял месец предизвиква полюсни чувства, защото властва над самото време. Когато се ядоса предизвиква снежинки, а след това, изневиделица се появява усмивка на лицето ѝ и, заедно с нея, топли слънчеви лъчи. Баба Марта обича чисти къщи, затова преди да настъпи нейния месец, по-добре почистете дома си. За всеки случай. За да не я ядосате. Тя се свързва със самата пролет, с началото на новия живот на посевите, с разцъфването на дърветата. Облечена е в червено и стои по средата между зимата и пролетта, носи по малко и от двете. И сигурно затова е толкова сприхава.

Знаете ли къде се носят мартеници?

Въпреки, че родината на мартениците е България, днес червени и бели конци за здраве носят и Румъния, Гърция, Молдова, Сърбия и Албания, както и бесарабските българи в Украйна.

Какви са мартениците?

Всички знаем, че мартениците са бели и червени сукани конци, понякога с пискюли, но на територията на България има различни традиции. В Родопите, например, използват многоцветни конци, в Мелник, можете да видите и сини мартеници, може да има сини мъниста или парички, както и различни предмети, които носят положителен заряд.

Знаете ли кои са Пижо и Пенда?

Според легендата Пижо и Пенда са двама млади българи – най-личния момък и най-красивата девойка на селото. Пижо бил румен и засмян, а Пенда – бяла и нежна. Те толкова много си подхождали и толкова много се обичали, че вдъхновили хората да завързват своите мартенички, така че да приличат на момче и момиче.
Подарете мартеница на онези, които обичате и на онези, които са важни за вас, защото с тези бели и червени конци вие им давате своето искрено пожелание за здраве и благополучие.
Supermag.bg