Любопитни факти за шампанското


Всеки официален празник е съпътстван от звука на летящата тапа при отваряне на бутилка пенливо вино. А знаете ли нещо за шампанското?

» Шампанското е вид пенливо вино въпреки, че наричаме така всички пенливи вина, шампанско се нарича единствено пенливото вино, прозведено в местността Шампан, Франция. Останалите пенливи вина могат само да носят етикет, удостоверяващ, че са произведени по метод на шампанското.

» За производството на шампанско се използват следните сортове грозде – пино ноар, шардоне и пино мюние.

» Налягането в бутилка шампанско е 40 килограма на квадратен инч. За сравнение – налягането в автомобилните гуми е три пъти по-слабо.

» Според слуховете Мерилин Монро пълнела ваната си с 350 бутилки шампанско – примамливо, но... скъпо!

» От потъналия кораб Титаник са извадени бутилки шампанско – в отлично състояние и с отлично качество.

» Смята се, че балончетата в шампанското и пенливите вина ускоряват циркулирането на алкохола в кръвта и така човек се напива по-бързо.

» При отварянето на бутилка шампанско е достатъчно да се чуе характерен пукот, а не да се прави фонтан с течността.

» Шампанско се налива само до 1/3 или ½ на чашата.




Supermag
Снимка: Flickr




Вижте още:

Любопитно за шоколада

История на уискито



Абонирай се за най-вкусните предложения на SuperMAG.bg