Любопитни факти за сиренето


Обичате ли сирене? А знаете ли, че...

• Гърците ядат най-много сирене на глава от населението – средно по 27.3 кг на човек.

• Останки от сирене са намерени в египетски гробници, които са на възраст над 4000 години.

• Ферма в Швеция произвежда сирене от лос.

Сиренето има най-богат аромат, когато се сервира на стайна температура.

• Необходими са 10 литра мляко, за да се направи 1 килограм твърдо сирене.

• Съединените щати са най-големия производител на сирене в света.

• Някои сирена се оставят да зреят една година преди да бъдат изкарани на пазара.

• Къщите в Древен Рим имали специални стаи за правене на сирене.

• Смята се, че първи започнали да правят сирене номадските племена в Средна Азия още с опитомяването на първите овце.

• За сватбата си кралица Виктория (1837-1901) получила гигантска пита сирене, която тежала 1000 паунда.

• Сиренето и млякото са най-добрите източници на цинк, фосфор, рибофлавин, калий и магнезий.

Сиренето е сред най-добрите източници на калций, протеини, витамини А, В12 и D.

• Съществуват около 2000 вида сирене.

• Сиренето Бри и другите меки сирена имат по-малко мазнини от твърдите.




Supermag
Снимка: Flickr




Вижте още:

Любопитни факти за млякото

Интересни факти за алкохола

Любопитни факти за месото

Любопитни факти за шампанското

Няколко невероятни факти за онлайн пазаруването


Абонирай се за най-вкусните предложения на SuperMAG.bg