Как да различим качествения мед

Как може да се уверите, че медът, който купувате е напълно чист и няма примеси?

 Терминът "подправен мед" означава, че в меда е била добавена глюкоза, декстроза, меласа, царевичен сироп, захарен сироп, инвертна захар, брашно, нишесте, или друг подобен продукт, различен от цветен нектар събран, обработен, и съхраняван от пчелите. Законовите изисквания към храните, включително и качествения мед, както и тестовете за подправяне на меда варират много между различните страни, а някои от критериите може и да не отговарят на очакванията на самите потребители.

 

      При избора на мед в магазин или онлайн супермаркет е почти невъзможно да се каже дали качеството му е добро или лошо. Гледа се съдържанието на бурканчето. Повечето потребители винаги  прибягват към доверени или по-известни марки. Всички знаем обаче че етиката "Чист мед" не гарантира, че той не е бил разреждан с вода и допълнително подсладен с царевичен сироп. Той просто обещава, че сместа вътре е чист мед, без да упоменава какво е неговото съотношение. Законът в повечето държави не предполага, че етикетът „Чист мед“ трябва да отговаря на съдържанието. Също така, цените не винаги са добър показател за качеството на меда.

Един от по-честите случаи на хранителни измами става с китайски мед, като производителите могат да смесват различни медоносни флорални смеси и ги продават като по-скъпи сортове мед.

 

 Често срещана заблуда е, че гранулиран или кристализиран мед е доказателство за фалшификация с подсладена вода.

Истината е, че медът е преситен разтвор на захар и може да се озахари и без да е подправен, така че кристализация е нормална, особено при  умерен климат. Освен това, някои от растителните източници на мед са особено податливи на кристализация. Закупуването на мед в пита, е един от начините да сте сигурни, че имате качествен продукт. Медената кутийка е запечатана в кошера от пчелите, следователно потребителите могат да бъдат спокойни, че медът не е подправен с подсладена вода. Въпреки това, за да стимулират производството на мед, някои пчелари хранят пчелите със захарен сироп, така че пчелите могат да преобразуват сиропа в "мед". 

Някои потребители са убедени, че мравките не обичат чист мед и няма да се навъртат около него, ако той не е примесен. Причината, поради която една сладка течност е по-привлекателна от друга за мравките също може да се дължи на други фактори, като например течна плътност, аромати, които варират в зависимост от вида и цвета. Друг тест, който обикновено се обсъжда по интернет е тестът с пламъка, който включва осветявайки памучен тампон напоен с мед на пламък от кибритена клечка. Вярва се, че медът ще изгори, ако е чист. 

 

Има и друг прост начин, който ние препоръчваме, за да се провери чистотата на меда.

Наблюдавайте как течен мед се стича надолу в чаша с вода. Чистият мед не се разтваря веднага във вода. Ще забележите, че той отнема доста усилия, необходимо е добре да го разбъркате във вода, за да се разтвори. Често в началото стои на бучки. Резултатът от този тест понякога не е ясен, защото различните сортове мед са с различен вискозитет. Някои са по-плътни и по-дебели, отколкото други, и очевидно мед с по-кремообразна консистенция няма как да се разтвори  толкова лесно дори и да е подправен.

Предполага се, че хората, които са обучени да дегустират мед, могат лесно да открият  добавена захар. Това става все по-трудни, тъй като вече има прекалено много флорални сортове и смеси, както и размера на фалшификация може да бъде по-малък, за да повлияе на вкуса и аромата на меда.

 

Следователно, трудно е да бъдете абсолютно сигурни относно автентичността на меда, освен ако не е от домашното производство на ваши близки. Независимо от това, от всички начини за контрол, които са описани по-горе, ако имате причини да се съмнявате, че медът се разрежда с царевичен сироп или други добавки,  най-добре е да стоите настрана от него. Макар че повечето методи за разреждане на меда не включват вещества, които сериозно биха навредили на вашето здраве, много вероятно е с него да поемате захарни сиропи, които са напълно излишни за организма ви. В случай, че нямате близки, от които да си купите мед, добре е да заложите на малко по-скъпите био медове, които можете да намерите в онлайн супермаркет. Това е поради простата причина, че за да бъде обявен един продукт за „био“, той преминава през редица допълнителни тестове, които в случая на меда, ще включват средата, в която са кошерите, както и с какво са хранени пчелите.

Изберете мед, тук>

 

 

----

Източник: Benefits-of-honey.com