История и вариации на маргаритатаМакар и силно алкохолна маргаритата си остава един от най-предпочитаните коктейли на последното столетие. Според собствениците на барове и коктейл-дизайнерите маргаритата бие по консумация дори и дайкирито, което е един от най-конвертируемите коктейли особено сред дамите. Навярно именно поради двойствената си природа маргаритата се превръща в универсален коктейл. Макар и женствена и елегантна по начина си на поднасяне, тя съвсем не се вписва в стереотипа за коктейла като „женско“ питие. Силният й солен, а понякога дори и пикантен привкус, я превръща в изтънчено питие за всеки един кавалер. Напук на всичките й разновидности в съвременните коктейл-барове, не се знае много за произхода й.

Всъщност се смята, че маргаритата е създадена именно от мъж, танцьор, който бил алергичен към много от популярните спиртни напитки. Известно е, че тя е мексиканско питие, но малко популярен е фактът, че тя произхожда именно от един от най-дивите и престъпни райони в света по граничните зони на САЩ и Мексико – районът около Тихуана и Розарито. Тя става популярна в средата на 20 век, когато бармани от Сан Диего започват да я препоръчват на своите клиенти. Реално теориите за произхода и популяризирането на този коктейл са толкова много, колкото са и разновидностите му. Класическата маргарита обаче се сервира в чаша на столче с двойно дъно и съдържа текила, трипъл сек, лимонов сок, придружени от сол по ръба на чашата.

В определени социални прослойки в Южна Америка пиенето на маргарита е култура, почти така добре развита, като тази на пастата в Италия. Варират чашите, ароматите, съдържанието на това, което е по ръба на чашата.

Решихме да разведрим зимната обстановка с няколко рецепти за маргарита, които ще донесат южняшкия дух обратно в дома ви. Наименованията са безброй, като се започне от маргарита с манго, авокадо или папая и се мине през замразени маргарити, маргарита с кюрасао, пикантна маргарита, топла маргарита и други.

Подбрахме няколко екзотични разновидности. Един от проблемите, с които можете да се сблъскате при приготвянето на този коктейл е, че необходимите продукти не винаги са лесно откриваеми в магазинната мрежа у нас. Можете лесно да си набавите съставките за една маргарита, като ги поръчате от онлайн супермаркет.

Каубойска маргарита

Верен на твърдението, че маргаритата далеч не е само женско питие, този коктейл се сервира върху лед на бучки, като чашата му трябва да бъде обкантена със захар, а не сол, както е при класическата маргарита.
Съставки:
350 мл. замразен лимонов концентрат
6 шота текила
90 мл. ликьор от малини
50 мл. бира
Смесете всички съставки без бирата, и поставете в блендер. Постепенно прибавяйте по малко от бирата, като разбърквате. Добре е бирата да е възможно най-лека.

Маргарита с авокадо

Тази маргарита се сервира замръзнала, почти като дайкири.
Съставки:
2 чаши натрошен лед
200 мл. текила
150 мл. лаймов сок
80 мл. трипъл сек
1 връзка свеж кориандър
1 обелено авокадо
Сол на вкус
Поставете леда, текилата, лаймовия сок, авокадото и кориандъра в блендер и блендирайте, докато не се получи еднородна смес. Сервирайте със сол по ръба на чашата.

Католическа маргарита

Не е ясно защо тази маргарита се нарича католическа, тъй като тя съвсем не е непорочна.
Съставки:
100 гр. замразен лимонов концентрат
¾ чаша текила
¾ чаша трипъл сек
2 супени лъжици захар
Щипка сол
Капка ванилов екстракт
2 чаши лед
Смесете лимоновия концентрат с текилата, трипъл сека, солта и ванилията и ги блендирайте, добавете лед, блендирайте отново до получаването на еднородна смес.

Маргарита с горски плодове

3 чаши лед
1 чаша студена текила
2/3 чаша трипъл сек
½ чаша портокалов сок
2/3 чаша замразени ягоди
2/3 чаша замразени боровинки
2/3 чаша замразени малини
3 супени лъжици захар
Поставете леда в блендера. Добавете текилата, трипъл сека и портокаловия сок. Последни добавете ягодите, боровинките, малините и захарта и блендирайте.

Маргарита с краставица и халепеньо

Няма по-добра маргарита от тази. Краставицата я прави свежа, а халепеньото хаплива. Колкото по-дълго я оставите да престои, толкова по вкусна става. Можете да си позволите към солта, с която ще поръбите чашата, да добавите малко лют червен пипер. Халепеньото е почти неоткриваемо в магазинната мрежа у нас, но можете да си го поръчате от онлайн супермаркет.
½ чаша текила
½ чаша свеж лаймов сок
½ чаша портокалов сок
¼ чаша обикновен захарен сироп
1 халепеньо
4 тънки резенчета краставица
4 резенчета лайм
2 супени лъжици сол
Лед
Смесете текилата, лаймовия сок и сиропа, добавете халепеньо и краставицата на резени. Оставете сместа да се охлади за час.
Намажете с лимон краищата на чашата. Смесете солта с малко лют пипер и потопете ръбовете в солта. Маргаритата се сервира върху ледени късове.
Източник: allrecipes.com