Най-добрите италиански сладкарници
Ако си помислим за това коя е най-популярната и обичана кухня по света, призът може да бъде присъден само на една – италианската. Безспорната носителка на короната на кулинарната сцена е толкова обичана, че навсякъде по света хората се опитват да пресъздадат вкуса и усещането на италианската кухня. Но това, оказва се не е толкова лесна задача, тъй като автентичната италианска храна не може да бъде приготвена от всеки, навсякъде. То е все едно да можеш да кажеш, че всички пици са еднакво вкусни –невъзможно е.

Този път решихме да преследваме не най-популярното лице на Италия - пастата, а една друга, също толкова вкусна, но по - малко афиширана част от италианската кулинарна традиция. Става въпрос за италианските сладкиши, чиито основни съставки най-често са тесто, маскарпоне и разни други супер вкусни неща.

Когато си говорим за италиански десерти, трябва да отбележим, че те са доста различни в различните части на Италия. „Десертната география” на Италия обаче се разпростира далеч извън границите на страната и по-точно къде решихме да проучим днес къде приготвят най-вкусните италиански десерти, извън Италия. Така че, ако живеете извън границите на България или възнамерявате да пътувате скоро, хвърлете един поглед на този пост.

Luccibello’s pastry, New Haven, Connecticut

Тази верига съществува точно тук, в Ню Хевън, още от 1929г. Пастичериата е собственост на италианската фамилия Фаджио от 1959г насам и до ден днешен там се поддържа старата европейска традиция за приготвянето на различни италиански десерти. В момента канолите, тирамисуто и другите вкусотии се правят лично Питър Фаджио, син на първият собственик от фамилията – Франк Фаджио. В кухнята на Luccibelloсе използват стари и изпитани техники.

Vaccaro’s Italian pastry, Baltimore
Собственикът на тази пастичериа не само има италиански корени, той е роден и отраснал в Италия. През 1956 Джиочино Вакаро пристига от Палермо в САЩ и основава Vaccaro’s Italian pastry. Рецептите идват в САЩ заедно със собственика им, директно от Италия. От този момент та чак до ден днешен Балтимор не е опитвал по-вкусни сицилиански сладки от тези на мистър Джими , както го наричат. Най-известните специалитети на магазина са кексът с ром и канолите.

Veniero’s pastry, New York


Естествено - Ню Йорк. Veniero’s pastry в Ню Йорк е най-старата верига за италиански сладки изкушения в САЩ. Тя е основана от Антонио Вениеро преди цели 115 години. Тогава тя била по-скоро кафене, където Антонио сервирал и приготвяните от него сладкиши. Днес вече те са основната причина хората да посещават мястото, а собствениците от своя страна са се постарали да запазят автентичния му вид и дух.

Moio’s Italian pastry shop, Monroeville, PensylvaniaТози магазин за сладки е семейно притежание и е отворен през 1935г. Дядо Рафаел Мойо, както е известен във фамилията основателят на пастичериата, е италианец, който решил да емигрира от Италия през 1913г. След като пристигнал в САЩ той работил като шеф сладкар в много известни хотелски вериги, докато накрая не решил да ес установи в Питсбърг и да основе своя пастичериа. И днешните собственици на Moio’s Italian pastry shop твърдят, че традицията от началото е запазена, но далеч по-усъвършенствана и модерна, с усещането на 21 век.

Mozzicato – DePasqualle, Connecticut

Тук отново става въпрос за историята на италианец, който идва в САЩ. Това се случило през 1968г, когато на италианецът Джино Мозикато му хрумнала идеята да дойде да живее в Америка, а по-късно, през 1973г, заедно със съпругата си Жизела, решил да си отвори пастичериа, където да приготвя типични италиански сладкиши. И така сега те са едно от популярните в щата.

Modern Pastry, Boston

Това също е една от редицата италиански сладкарници, управлявани от едно семейство. За тях обаче се знае, че използват стари, повече от 150 годишни рецепти, носещи духа на стара Италия. И въпреки това в Modern Pastry сладкишите са симбиоза между класически италиански вкусове и ръчна изработка и модерна американска визия

Italian Continential Bakery and Café, Canberra, Australia

Макар че Австралия е далече, само ако погледнете фейсбук страницата на Italian Continential Bakery and Caféще ви се прииска да се преместите да живеете на този континент. От каноли до сфоджателе, на това място всичко е перфектно направено.

Pasticceria Papa, Sidney

Явно освен САЩ, другото предпочитано място за емиграция на италианските сладкари е Австралия. Салваторе Папа посетил Австралия за пръв път през 1987г, на почивка. Тогава забелязал, че там има липса на италианска храна (какъв пропуск!), особено що се отнася до сферата на десертите. Когато се прибрал обратно в Италия Салваторе решил да промени нещо и така през 1988г се завърнал в Австралия, този път, за да остане. Започнал своя бизнес – приготвял италианските сладки така, както бил учен в родината си. В момента в австралийската столица Pasticceria Papaе институция, а рикотата, която използват е легенда в Сидни.

Dolci Sapori Clayfield, Australia

Класическото италианско кафе в Австралия. Всички познати десерти от Ботуша но по нов начин.

Pastisserie Alati, Montreal, Canada


И тази е от старите италиански сладкарници. Отваря врати през 1952г в квартала „Малката Италия” в Монреал. Основателят е Антонио Алати, а дъщеря му, Джозепина в момента продължава традицията. Тя готви по старите рецепти на баща си, а най-известният десерт там са сицилианските каноли.

източник:getlokal.com