Бира или вино - ползите за здравето

Здравословния начин на живот се превръща във фикс идея за все повече хора от съвремието. Сигурно постоянно Ви се случва да чувате съвети за това да се откажете от любимото си питие след тежкия работен ден и да го замените с чаша прясно изцеден сок или чай? Разбира се, че фреша е подходяща напитка по всяко време на денонощието, но това не означава да се откажете от любимата си чаша вино или бира. Освен това, последните проучвания установяват, че консумацията на алкохол в умерени количества има полза за Вашето здраве. Не забравяйте, че ключът е в умереността.

В продължение на доста години сме се отдавали на пиенето на вино спокойно, защото се счита че то може да помогне за избягване на сърдечно-съдови заболявания. И ако досега се смяташе, че виното е полезно, а бирата създаваше асоциации само с голям, подут корем, то днешните проучвания доказват ползите и от двете напитки.

Докато по-старите изследвания установяват, че виното предлага повече здравни ползи в сравнение с бирата, по-скорошни проучвания предполагат подобен ефект и при двете напитки. Изследване на проучването през 2012 г. установи, че хората, които пият умерени количества вино или бира, имат 42% по-нисък риск от сърдечни заболявания, отколкото не-пиещите.

Нека да разгледаме по-подробно до какво всъщност води консумацията на вино или бира и защо това не е лош порок.


ВИНОВиното е алкохолна напитка, която се получава след ферментация. Естественият химичен състав на гроздето позволява то да ферментира без добавяне на захари, киселини, ензими, вода или други хранителни вещества. Различните сортове грозде създават различни вина. Историята на виното е толкова стара, колкото е стара самата цивилизация. Редица проучвания и открития доказват употребата на вино още от древни времена. Що се отнася до днешно време, виното остава една от най-предпочитаните напитки.
Многобройни проучвания свързват умереното потребление на червено вино, за което се счита приблизително една или две чаши на ден с по-дълъг и по-здравословен начин на живот. А в продължение на години изследователите са предположили, че уникалните антиоксиданти на виното, като ресвератрола, са ключът към по-добро здраве и по-щастлив живот.
Проучване в Тексас проследява навиците за пиене на 800 души в продължение на 20 години и изглежда потвърждава здравните правомощия на виното. Тези, които не са пиели никакъв алкохол, страдат от най-високата смъртност - 69% . Някой от участниците са починали през периода на проучването. Сред тези, които са употребявали алкохол в умерени количества и много малко или никакво вино, смъртността спада с до 50%. А тези, които са консумирали предимно вино,отново в умерени количества са с най-ниска смъртност - само 32%.Виното, особено червените сортове, има висока концентрация на полифеноли. Това са хранителни вещества, известни със своята висока антиоксидантна активност. Полифенолите помагат да се намали възпалението и да се предпази тялото ни от оксидативно увреждане (вреда, която с течение на времето допринася за стареенето и много хронични заболявания).
Вината, които имат най-наситено съдържание на антиоксиданти са тъмно червените вина. Самите антиоксиданти се съдържат в семките и люспите на гроздовите зърна и се образуват също при контакта с дъбова бъчва. Ето защо най-богатите на антиоксиданти вина са много тъмно червените, престоявали в дъбови бъчви.
Проучванията свързват умереното потребление на вино с понижено кръвно налягане, ниски нива на холестерола и намален риск от сърдечно-съдови заболявания. Проучване от 2013 г. установи, че ниското до умерено потребление на вино може да помогне за намаляване и на депресията.

Преди почти 200 години ирландски лекар отбеляза, че болките в гърдите (ангина) е далеч по-рядко срещана във Франция,в сравнение в Ирландия. Той приписва разликата на "френските навици и начин на живот”. Сравнително ниската честота на сърдечно-съдовите заболявания във Франция, въпреки хранителните навици, включващи много масло и сирене е известна, като френския парадокс. Някои експерти предложиха, че тази разлика идва от консумацията на червеното вино. Но френският парадокс е не само в голямата употреба на червено вино.
Диетата и начинът на живот в части на Франция, особено на юг, имат много общи неща с други средиземноморски региони и те могат да представляват част от защитата срещу сърдечни заболявания.
Някои проучвания предполагат също, че червеното вино, особено когато се приема с храна, предлага повече сърдечно-съдови ползи в сравнение със спиртните напитки. Те варират от международни сравнения, показващи по-ниско разпространение на коронарна сърдечна болест в "страни, които пият вино", отколкото в страни, където се пие твърд алкохол. Червеното вино може да съдържа все повече и повече различни вещества в допълнение към алкохола, което може да предотврати образуването на кръвни съсиреци, да отпусне стените на кръвоносните съдове и да предотврати окисляването на липопротеините с ниска плътност ("лош холестерол").Друго интересно проучване разгледа навиците за пиене на повече от 38 000 мъже за период от 12 години. Тези, които консумират умерено са с 30% до 35% по-малко вероятно да са имали сърдечен удар, отколкото тези, които не пият изобщо. Тази тенденция се наблюдава при мъжете, пиещи вино, бира или спиртни напитки и е сходно за тези, които пият по време на храна и тези, които пият извън времето за хранене. Това изследване предполага, че честотата на пиене може да има значение: мъжете, които пият всеки ден, са имали по-нисък риск от инфаркт, отколкото тези, които пиели веднъж или два пъти седмично.
Докато по-старите изследвания установяват, че виното предлага повече сърдечни ползи в сравнение с бирата, по-скорошни проучвания предполагат подобен ефект между двете напитки. Изследване на проучването през 2012 г. установи, че хората, които пият умерени количества вино или бира, имат 42% по-нисък риск от сърдечни заболявания, отколкото не-пиещите.
В крайна сметка се оказва, че Вашия навик да приключвате деня с чаша вино е , може би, ключа към по-дълъг и добър живот.И в обобщение ще изброим десет причини да пием по чаша вино всеки ден:

1. Виното, особено червеното спомага за понижаване на кръвната захар. Това е доказано след проучване в Израел, което е установило, че хората с диабет тип 2, пиейки по една чаша бяло или червено вино по време на вечеря, понижават нивата си на глюкоза, в сравнение с тези, които пият вода.

2. По-добър сън след чаша вино. Отново в същото проучване се доказва, че консумацията на вино с правилната храна допринася за по-спокоен и добър сън.

3. Виното помага за намаляване на талията. Изследователи от университет във Флорида, откиват, че химикал в червеното вино спомага за горенето на мазнини. Елаговата киселина забавя растежа на съществуващите мастни клетки и помага за предотвратяване на образуване на нови такива.

4. Пиенето на вино намалява риска от настинка. До този извод стигат испански учени, след провеждането на проучване с над 5000 участника. Риска от настинка, след умерената консумация на вино намалява с до 40%.

5. Виното е естествен антидепресант. След изследване на близо 6000 души в продължение на седем години, испански изследователи са открили, че за пиячите на вино е по-малко вероятно да страдат от депресия. Това е вярно, независимо дали те изпиват една чаша на ден, или две чаши на седмица. Тези, които пият повече, обаче, е по-вероятно да бъдат депресирани. Това важи особено за хора над 55 годишна възраст.

6. Червеното вино предпазва от загуба на паметта. Умерената употреба на вина намалява риска от деменция с до 23%, откриват изследователите от медицинския университет в Чикаго. Предполага се, че това се дължи на подобреното кръвообращение към мозъка, в следствие на употребата на вино.

7. Помага за по-добра усмивка. Колкото и често да чуваме, че червеното вино предизвиква появата на тъмни петна по зъбите, това се предотвратява с правилната паста и четка за зъби. Червеното вино има антибактериални свойства, което означава, че по-малко бактерии могат да атакуват вашите перлени зъби.

8. Червеното вино намалява риска от поява на рак. Проучване на Университета в Сиатъл, доказва, че при мъжете,които консумират вино от четири до 7 чаши седмично, риска за поява на рак на простата намалява с до 50%. И британски учени са установили, че ресвератролът в червеното вино може да намали риска от рак на дебелото черво също наполовина.

9. Намаля риска от сърдечен удар или инсулт. Инфарктите и инсултите са сред най-честите причини за смърт у нас. Многобройни проучвания доказват, че умерената консумация на вино води до високи нива на HDL холестерола – това е най-добрият холестерол, който предпазва сърцето ви. Червеното вино също така поддържа кръвта бистра, което означава, че има по-малко шанс да се съсири във вашите артерии или мозък.

10. Виното удължава живота. Не напразно виното е било напитката на боговете. Учени от Харвард откриват, че ресвератролът може да бъде в състояние да съживи клетките, които ни предпазват от заболявания, на които сме по-податливи с напредването на възрастта. Когато изследователите разглеждали ефектите от ресвератрола върху мишки, те установили, че тестваните мишки са живели два пъти по-дълго от другите мишки.


БИРАЩо се отнася до бирата имаме добри новини и за феновете на освежаващата напитка. Скорошни проучвания доказват, че бирата също има благоприятен ефект върху здравето, когато се употребява с мярка. За най-подходящо количество се смята една чаша на ден за жените и до две чаши на ден за мъжете. Също се смята, че „биреното коремче” всъщност не е в следствие толкова от консумацията на самата напитка, а по-скоро от калоричните мезета, които хората хапват докато я пият.

Бирата се определя, като една от най-старите алкохолни напитки, с най-голяма консумация. Тя е третата най-популярна напитка след водата и чая. Високото съдържание на витамини, минерали и флавоноиди (имат мощен антиоксидантен ефект) правят бирата сред най-предпочитана напитка на млади и стари от векове.Ето 10 ползи за здравето, които ни дава консумацията на бира:

1. Бирата предпазва бъбреците. Това, че бирата е полезна за бъбреците е всеизвестен факт. Това е доказано с проучване във Финландия, чиито резултати сочат, че всяка бутилка бира при мъжете понижава риска от развитие на камъни в бъбреците с до 40 процента. Една от теориите е, че това се дължи на голямото съдържание на вода в напитката. Освен това бирата е диуретик и стимулира производството на урина. А честото уриниране не позволява задържането на бактерии в организма.

2. Добро храносмилане. Това се получава в следствие на разтворимите фибри, които се съдържат в бирата, особено в тъмната. Фибрите са ключа към доброто храносмилане, за това една чаша бира по време на вечеря е добър вариант.

3. Бирата помага за по-силни кости. Този факт също е доказан след проучване, което се е извършило през 2009 година в университета "Тъфтс". То е показало, че по-възрастните хора, които пият по 1-2 чаши бира на ден са с по-висока плътност на костите. Това се дължи на високото съдържание на силиций в бирата.

4. Бирата подобрява съня. Най-вероятно Ви се е случвало, особено след тежък ден, да почувствате силно отпускане и доспиване след една чаша бира. Това е така, защото в бирата се съдържат лактофлавин и никотинова киселина, които са ключа за добър сън.

5. Бирата укрепва мозъка. Редица проучвания през последните години установяват връзка между пиенето на бира и добрата памет. Според тези изследвания, любителите на бирата, са по-малко застрашени от Алцхаймер и от деменция.


6. Бирата помага за добрия вид на кожата. Ето защо е подходяща и за дамите. Смята се, че бирата е много подходяща за справяне с пигментни петна и освежава вида на кожата. Освен, като напитка, тя се използва и като основа на много маски за лице.

7. Много витамин B. Наясно сме с ползите от витамините от група B. За щастие бирата помага на организма да се снабди с различни B витамини. Особено полезна в това отношение е нефилтрираната бира. B3 витамина е много важен за възстановяване на клетки, B6 витамина, пък помага на жените да намалят ПМС. А витамин B9 или познат, като фолиева киселина, предпазва от рак на дебелото черво. И всички тези витамини се съдържат бирата!

8. Бирата се грижи за здравето на мускулите. Това се дължи на хмелът, който се съдържа в нея.


9. Помага за болки в корема. Това важи за случаите на гадене, леки болки в корема или киселини. Няколко глътки бира облекчават неприятните симптоми. Важно е да споменем, че в случаите на язва и гастрит не се препоръчва консумацията на какъвто и да е алкохол.

10. Естествeна напитка. Не на последно място по важност ще споменем, че бирата е сред най-полезните напитки, именно защото не съдържа консерванти. Количеството хмел и малко алкохол играят ролята на консервантите.
СуперМаг
Вижте още:

Любопитни факти за виното

Любопитни факти за шампанското

7 причини защо чаша вино на ден е полезна

Положителните страни на забранените храни