Какво са биопродуктите?


Биопродуктите представляват продукти от различни сфери, енергия или материали, произлизащи от естествена среда и съдържащи естествени съставки.

Биопродуктите не съдържат никакви химикали, нито са отглеждане в среда с достъп до химикали и вредни елементи и не съдържат консерванти и ГМО.

Съществуват две основни категории биопродукти:

Стандартни биопродукти: Това са строителни материали, хартия, материали от дърво и др.

Нововъзникнали биопродукти: Тук се включват биогорива, биоенергия, биохимикали, разградима биопластмаса и др.

Биопродуктите имат и биоизточници – това е главна предпоставка, за да бъде поставен етикет “био”. Това може да се отнася за земеделски продукти от екологично чист район, както и за различни суровини и продукти от други области на промишлеността и производството.

Хранителните биопродукти идват от производители, които притежават специален лиценз за тяхното производство. Този лиценз се получава след внимателни проверки на условията и средата на производство.

До 20 век земеделските култури са били био (органик), но тогава са открити пестицидите и химикалите, които бързо навлизат в производството. Днес един плод или зеленчук, продаван в магазините съдържа повече от 30 вида пестициди, без да се броят хормоните за растеж и антибиотиците. Това налага и връщането към “чистите” продукти.

Биопродуктите съдържат 50% повече полезни хранителни съставки, минерали и витамини, полезни за здравето.
SuperMag
Снимка: Flickr