Чудотворните сили на натуралните маслаС наближаването на лятото все по-активно се интересуваме от това как да свалим килограми, да се предпазим от дехидратация, да защитим кожата и косата си от ефектите на слънцето. Натуралните масла са дар от природата, който има огромен имунен и козметичен потенциал, когато биват употребени разумно. Последната фраза е от изключително значение, тъй като повечето натурални масла имат висока концентрация на агенти, с които не винаги е добре да се прекалява.
Преди да се заемем с безбройните ползи от натуралните масла за човешкия организъм, ще изложим някои от основните аргументи срещу производството и консумацията им.

Предупреждение 1
За добиването на много малко количество масло трябва да бъдат унищожени огромен брой растения. Така например, за добива на килограм масло от джоджен е необходимо пресоването на около 120 килограма листа!!! И ако маслото от джоджен ви изглежда недотам съществен пример, поради рядкото му потребление, за килограм масло от лавандула, например, са необходими 60 килограма от растението. Пропорцията при розите не е много по-различна.Предупреждение 2
Малко известен факт е, че някои масла реагират по особен начин при взаимодействие със светлина. Такива са цитрусовите масла, например. Те съдържат вещества, които са полезни за кожата, но я правят в пъти по-уязвима на слънчевите лъчи. Излагането за продължителен период на слънце на намазаната с цитрусово масло кожа може да причини обезцветяването й и по-бързото й изгаряне.

Предупреждение 3
Не всички масла са безопасни за консумация и абсолютно всички масла могат да се консумират само в установените норми. Много натурални масла имат ефект върху стомашната среда и бактериалния баланс на организма изобщо. Ефект, който може да бъде както желан, така и нежелан.

Селектирахме някои от по-популярните и най-универсални за употреба масла, които биха били полезни за вас през летния сезон. Съвсем логично, списъкът започва с кокосовото масло, за което се смята, че е най-безопасното и същевременно полезно, от всички натурални масла. Всички тези продукти можете да намерите в био-магазините, както и в онлайн супермаркет. Ето какво е хубаво да знаете за него.

КОКОСОВО МАСЛО1. Кокосовото масло съдържа мастни киселини с мощни лечебни свойства

В миналото кокосовото масло е било почти демонизирано поради високото му съдържание на наситени мазнини. Действително то е един от най-мощните източници на наситени мазнини, познат на човечеството, с около 90% от мазнините, съдържащи се в него, наситени.
Изследвания през последните години обаче доказаха, че тези наситени мазнини са безопасни и практически експерименти показват, че негативният ефект на кокосовото масло върху кръвоносните съдове и сърцето е мит. Оказва се, че кокосовото масло не съдържа вида наситени мазнини, които откриваме в сиренето или пържолите.
Кокосовото масло съдържа много от така наречените средноверижни триглицериди, които се усвояват по различен начин от организма и да имат терапевтични ефекти върху редица мозъчни заболявания.2. Народите, които консумират по-големи количества кокосово масло са по-здрави

У нас кокосът спада към списъка на екзотичните храни, които можете да си набавите само от онлайн супермаркет, но ако се замислим за населението, по чиито територии той е често срещан, ще осъзнаем, че това са общности, които се радват на добро здраве. Така наприемер в страните от Южния Пасифик около 60% от калориите, които хората консумират ежедневно произхождат от кокоса и кокосовото масло, което ги прави най-големите потребители на наситени мазнини в света. Тези нации далеч не са сред популярните със сърдечно-съдови проблеми.

3. Кокосовото масло може да ви помогне да горите повече мазнини

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми на нашето време. Докато повечето хора смятат, че то се корени в количеството калории, други вярват, че източниците на тези калории са от значение. Факт е, че различните храни влияят върху нашите тела и хормони по различни начини. В тази връзка, на калориите на кокосовото масло не са „лошата“ калория.Средно-верижните триглицериди (MCTS) в кокосовото масло могат да увеличат разхода на енергия в сравнение със същото количество калории от дълго-верижните мазнини (5, 6). Проучване доказва, че 15-30 грама средно-верижни мазнини на ден увеличават разхода на енергия за 24 часа с 5%. Така че смело си поръчайте доставка на кафе и добавете в сутрешното си питие чаена лъжичка кокосово масло.4. Кокосовото масло убива вредните микроорганизми

Почти 50% от мастните киселини в кокосовото масло са 12-въглеродна лауринова киселина. Когато кокосово масло бива разградено от ензимите, тя също се превръща в моноглицерид наречен монолаурин. Както лауриновата киселина, така монолаурина убиват вредните патогени като бактерии, вируси и гъбички. Например, тези вещества са показали, че убиват бактериите Staphylococcus Aureus (много опасни патогени) и дрождите на Candida Albicans, общ източник на гъбични инфекции при хората.

5. Кокосовото масло намалява глада, като така ви помага да ядете по-малко

Една интересна особеност на кокосово масло е, че то може да намали глада ви. Това се дължи на начина, по който мастните киселини в него се преработват от организма, защото кетонните тела имат ефект на намаляване на апетита. При друго проучване, вариращи количества от средни и дълги триглицериди са били давани на шестима здрави мъже. Мъжете, които са консумирали най-много триглицериди, в последствие са поемали средно по-малко от 256 калории на ден. Проучването е било направено само за кратък период от време. Ако този навик бъде запазен в дългосрочен план, той може да има драматичен ефект върху телесното тегло.

6. Мастните киселини в кокосово масло се превръщат в кетони, които могат да предотвратяват припадъци и сърдечни и мозъчни удари

Така наречената кетогенна диета (много ниско съдържание на въглехидрати, много високо съдържание на мазнини) е в процес на проучване за лечение на различни заболявания. Диетата е известна и като най-ефективната терапия и лечение на резистентна епилепсия при деца. Тази диета включва приема на много малко въглехидрати и големи количества мазнини, което води до значително повишаване на концентрациите на кетонни тела в кръвта. По някаква причина, тя може драстично да намали честотата на припадъци при деца с епилепсия.
Тъй като средно-верижните триглицериди в кокосово масло се транспортират до черния дроб и се превръщат в кетонни тела, те често се използват при пациенти с епилепсия, за да се предизвика кетоза, която същевременно позволява приема на малко повече въглехидрати в храната.7. Кокосовото масло подобрява нивата на холестерол в кръвта

Кокосовото масло е заредено с наситени мазнини, които всъщност не вредят на липидите в кръвта, както се смяташе досега. Наситените мазнини повишават добрия холестерол и променят лошия холестерол с доброкачествен подтип. В едно проучване при 40 жени, кокосово масло намалява общия холестерол и повишава добрия.
Важно! За да сте сигурни в качеството на кокосовото масло, което използвате, поръчайте си екстра върджин студено пресовано масло, което ще откриете в онлайн супермаркетите.

МАСЛО ОТ МАКАДАМИЯ1. Изключително здравословно за готвене

Може би сте чували за макадамията да се говори като за един от най-популярните сортове орехи. Богатият й вкус и високото съдържание на хранителните вещества я правят все по-популярна дори и по ширини, където тя не вирее. Това, което е още по-ценно от самата ядка е маслото от макадамия, което бива извлечено с редица цели. Съставът на мастни киселини в маслото от макадамия го прави ценно като олио за пържене или готвене. То се състои от почти 60% олеинова киселина, както и значителни нива на палмитолеинова киселина и по-малки количества от линолова киселина. Същите киселини бяха споменати по-горе, говорейки за кокосовото масло. Въпреки че много хора смятат, че "мазнините" са винаги лоши, истината е, че човешкото тяло има нужда от някои мононенаситени мазнини, за да се балансират нивата на холестерола и да се гарантира, че телата ни функционират нормално.

2. Здраво сърце

Маслото от макадамия се слави с високо съдържание на полезни мастни киселини, които го правят по-здравословно от много други масла, дори и от свещения зехтин! По същество триглицеридите са мазнини в кръвта, което може да бъде много опасно за сърцето, тъй като те имат свойството да запушват артериите и повишават риска от атеросклероза, сърдечни пристъпи, и инсулти. Високото съдържание на олеинова киселина в маслото от макадамия (дори по-високо от това в зехтина) го прави важно за балансиране на нивата на холестерола и действителното намаляване на количеството триглицериди в кръвта. Омега-3 и омега-6 мастните киселини са най-често обсъжданите мазнини, и в идеалния случай, те допринасят за по-добрия баланс в организма. Маслото от макадамия е един от оптималните източници на мазнини, които са полезни за тялото.

3. Енергийните нива

Въпреки, че ползите за здравето на сърцето и добрия холестеролен баланс са ясни, макадамията също се отличава с изключително голям брой калории, които могат да дадат бърз енергиен тласък на организма. Нещо, което маслото също може да осигури. Въпреки това вие трябва да бъдете внимателни с количествата макадамия и макадамиево масло, които консумирате, тъй като тя може да стане причина и за наддаването на тегло и затлъстяване, което пък води след себе си дълъг списък с рискове за здравето. При поръчка на доставка на кафе по интернет, добавете и масло от макадамия към заявката. Смесвайте го с кафето си 2/3 седмично по една чаена лъжичка и ще усетите енергизиращия му ефект.

4. Антиоксидантен потенциал

Изследвания показват, че маслото от макадамия съдържа високо ниво на антиоксиданти, включително и токотриеноли, които имат силен ефект върху цялостния тонус на тялото. Антиоксидантите са молекули, които неутрализират свободните радикали, опасните странични продукти от клетъчния метаболизъм, които могат да предизвикат широк спектър от хронични заболявания, включително рак, апоптоза и клетъчна мутация. Високото съдържание на антиоксиданти в макадамиевото масло го превръща в мощна добавка към вашата здравословна диета.5. Полезно е за очите

Някои от антиоксидантите в макадамиевото масло са свързани с подобряване на здравето на очите, а именно чрез намаляване на макулната дегенерация се забавя развитието на катаракта. Това се постига чрез същия процес за неутрализация на свободните радикали.

6. Здрав вид на кожата

Друг антиоксидант, който се съдържа в маслото от макадамия е скваленът. Той се среща рядко в природата, но има особено силно въздействие върху кожата ни. Скваленът е естествен антиоксидант в тялото ни, който помага за намаляване на оксидативния стрес върху мазнините в тялото и кожата, помага за предотвратяване на появата на бръчки, старчески петна и други симптоми на стареенето. Повече продукти, които съдържат сквален можете да откриете в био и онлайн супермаркетите.7. Овлажняващ ефект

Макадамиевото масло може да бъде чудесен начин да се хидратира кожата на дневна база, особено за хора, които редовно се бръснат. Вместо да използвате традиционните средства за бръснене, ако кожата ви не е мазна, можете да прибегнете към маслото от макадамия. То успокоява кожата и я хидратира в същото време, оставяйки я гладка и свежа.

8. Коса и устни

Съдържанието на полезни киселини в макадамиевото масло го прави полезно за косата. Смесването му в натурални шампоани може да помогне за увеличаване на блясъка и здравето на косата ви, и укрепване на фоликулите. Можете също така да си направите естествен балсам за устни с масло от макадамия и пчелен восък. Лечебните свойства на макадамията помагат на напуканите устни да се възстановят по-бързо.

ЕВКАЛИПТОВО МАСЛО1. При настинка и грип

Евкалиптът действа като отхрачващо и помага за очистването на тялото от токсини и вредни микроорганизми, които обикновено ви карат да се чувствате болни. Един от най-ефективните начини за използване на евкалипта при настинки е, като пуснете няколко капки от етеричното масло във вашия дифузьор преди да заспите, така че да усещате изцелителния му ефект през цялата нощ. При по-тежки ситуации, можете да си направите парна баня, като си налеете чаша вряла вода в купа, а след това добавите 10 капки масло от евкалипт, поставете кърпа на лицето си и вдишайте дълбоко в продължение на пет-десет минути.2. Подхранва косата

Няколко капки евкалиптово масло с малко кокосово масло или зехтин придават на косата ви приятно хидратиран обемен вид. Евкалиптът има осоено благоприятен ефект при пърхот и сърбеж на скалпа. Също така евкалиптyt се използва като естествено средство за борба с въшки.

3. Почиства и дизенфекцира ръцете

Евкалиптовото масло е отличен препарат за почистване за отстраняване на грес и мръсотия след дълъг работен ден. Подмладява кожата и облекчава болките в ръцете и краката. За терапия за крака можете да смесите морска сол, английска сол и евкалиптово масло и да потопите стъпалата си в гореща вода.

4. Премахва неприятните миризми

Независимо дали се борите с миризмата от домашния ви любимец или с мириса на цигари, достатъчно е само локално да измиете повърхността източник на миризмата с мокър парцал, напоен с евкалиптово масло и вода. В сместа можете да добавите също така лимоново масло или масло от чаено дърво.6. Премахване на петната

Подобно на лимоновото етерично масло, евкалиптовото масло е високо ефективно при отстраняване на петна върху килими и дрехи. Преди да третирате петното, ако то е по-голямо, намажете съвсем малка повърхност, за да се уверите, че то не реагира странно с материала, който ще третирате. В онлайн супермаркетите можете да откриете редица био препарати за почистване, като в 90% от тях се съдържа евкалиптово масло.

Повече за това как натуралните масла всъщност ви помагат да поддържате добра форма можете да откриете във видеото на д-р Акс:


SuperMag