Любопитни факти за коледните ястия по света



Всички страни, които празнуват Коледа имат стари традиции, свързани с празничната трапеза. Ето какво научихме за това...

• Според преданието коледният хляб никога не хваща мухъл.

• Коледната пуйка пристига във Франция заедно с йезуитите. И днес някои френски диалекти я наричат “jesuite”.

• Коледният пудинг в миналото е бил нещо като гъста супа с вино и стафиди и идава от древно келтско ястие.

• През 19 век се е смятало на лош късмет да се разреже коледния пудинг преди здрач в коледната вечер.

• В миналото в Англия приготвяли свинско за Коледа, докато сега готвят предимно пуйка.

• Елитът на Испания сервира пълнена с трюфели пуйка за Коледа.

• Много често в Испания се яде рибена супа и омари за Коледа.

• В повечето страни в Европа на коледната трапеза има орехи и мандарини.

• По време на приготвяне на коледния пудинг в Англия, готвачът може да си пожелае нещо и то ще се сбъдне, стига да разбърква тестото само в посока на часовниковата стрелка.

• От 16 век насам в Англия се приготвя пай с кайма за Коледа.

• Коледните захарни пръчки имат формата на буквата J, която е първата в името Исус (Jesus).

• В Украйна правят коледен колач като тестото се разделя на три пръстена, символизиращи Светата троица.

• В Австралия е горещо на Коледа и затова се сервират студени шунка, пуйка, пиле или се прави барбекю на открито.




Supermag
Снимка: Flickr




Вижте още:

Любопитни факти за Коледа

Още любопитни факти за Коледа