Ползите от суровите яйцата в менюто ни

Яйцето се използва за хранителни цели, тъй като е богато на хранителни вещества. Във всяко яйце се съдържат всички вещества, които са необходими за изграждане на един нов организъм. Яйцата се използват както за директна консумация, така и се влагат в производство на хлебни, сладкарски, месни и алкохолсъдържащи стоки. Най-често в България се употребяват яйца от кокошки.

Яйцето се състои от 3 основни съставни части – черупка, белтък и жълтък, като най-голямо относително тегло има жълтъкът – около 50%.


Черупката е изградена от калциев и магнезиев карбонати, фосфати и др. Тя защитава черупката от бързо изпарение на водата. От вътрешната страна на черупката има закрепена мембрана, която се нарича външна подчерупкова мембрана (ципа), а под нея има още една, която е вътрешна ципа. Между двете мембрани, в по-тъпия край на яйцето се образува въздушна камера.

Белтъкът на яйцето служи за защита на жълтъка и за допълнително хранене на зародиша. Състои се от около 85 – 90% вода, 10 – 12% протеини и под 1% въглехидрати, мазнини и минерални вещества. Мазнините, съдържащи се в белтъка, основно са полиненаситени и поради това безвредни.

Жълтъкът е най-ценната хранителна част на яйцето. Той служи за храна на растящия зародиш. Около половината от съдържанието на жълтъка е вода. Мазнините заемат около 1/3. Протеините са около 15 – 16%. Най-голямо хранително значение от протеините имат вителинът и ливетинът. В жълтъка се съдържат и витамините А, D и E. В жълтъка, за разлика от белтъка има холестерин. Така хора, които имат проблем с нивото на холестерин в кръвта, трябва да не употребяват повече от 1 яйце на ден /1 жълтък/.

Цветът на черупката не е пряко свързан с качеството и химичния състав на яйцето. Определящи за цвета са пигментите в храната. Енергийната стойност на 1 средно голямо яйце е около 80 ккал.


Сигурно не веднъж сте се питали как да разберете дали яйцата на витрината в магазина или в хладилника вкъщи са пресни. Това е от съществено значение и сега ще се опитаме да Ви помогнем.

Всъщност, има 4 практични начина, с които бързо да проверите колко пресни са яйцата, които са ви останали. Нека видим вариантите, чрез които ще разберете кои да изхвърлите и кои спокойно може да консумирате:

1. Освен да помиришете яйцето, след като го счупите, може да разберете дали е прясно още преди да разбиете черупката му. А това става, като го сложите в чаша студена вода. Прясното яйце ще потъне на дъното, а съмнителното ще изплува на повърхността и не е желателно да го консумирате. Ако леко се наклони на една страна, то това значи, че е на няколко дни. Това е изключително подходящ тест за домашни яйца от свободно пасящи кокошки, които ако не купите от магазина нямат печат със срок на годност и на практика е невъзможно да разберете до кога са годни за употреба. Причината яйцата да изплуват на повърхността е, че с времето водата във вътрешността на яйцето се изпарява през черупката и свободното място се запълва с въздух. Колкото повече въздух има в яйцето, толкова по-добре плува то и съответно е по-старо.

2. След като счупите яйцето можете да определите, колко е прясно по това как се разтича съдържанието му. Счупете яйцето и наблюдавайте какво правят белтъкът и жълтъкът. Ако жълтъкът стои издут, а белтъка е все още гъст и плътно обгръща жълтъка, подобно на желе то тогава яйцето все още е прясно. Ако обаче белтъка и (плоския) жълтък веднага започнат да се разтичат, яйцето определено е старо. Това е така, защото при по-старите яйца протеиновите вериги се разпадат, така че жълтъкът и белтъкът повече не са свързани така силно и по-лесно се смесват едно с друго.


3. Чрез звука, който издава яйцето също може да разберете, колко е прясно то. Ако, след като го разклатите, НЕ издава „плискав“ звук, то значи е прясно. Ако се чуе звук при разклащане, това означава, че отново е навлязъл въздух и въздушният балон отново се е увеличил, а останалата течност се удря в стените на черупката.

4. Опаковките на яйцата имат изписан срок на годност. Производителят гарантира, че поне до тази дата яйцата ще са годни за консумация, ако разбира се се съхраняват правилно. Но и след изтичане на този срок яйцата обикновено могат да се консумират, ако минат добра термична обработка. В този ред на мисли, не бързайте да изхвърляте картонената или пластмасова опаковка на яйцата. Освен, че тя ще ги предпази от поемане на други миризми през черупката, винаги ще имате под ръка срока на годност. По стандарт яйцата са годни за консумация до 28 дни след нея, но ви съветваме да не чакате този краен срок.

Как да съхраняваме правилно яйцата

Качеството на яйцата, които консумираме се определя в голяма степен и от начина им на съхранение. Преди всичко заради Салмонелозата трябва да се има предвид следното:

Гледайте да купувате винаги пресни яйца и да ги консумирате възможно най-бързо. Не се запасявайте за дълго време с яйца у дома. Най-добре е да консумирате яйца от доказан източник и Био яйца Harmonica 6бр.

Задължително съхранявайте яйцата в хладилник, защото при температура под 6°C бактерията салмонела на практика не се развива. При стайна температура обаче тя се развива лавинообразно. Охлаждането след това вече не може да върне процеса обратно.

Ако ще приготвяте ястия ( най-често коктейли), в които се съдържат сурови яйца , то задължително трябва те да са пресни.

Варените яйца за закуска оставете във врящата вода за минимум 5 минути

Яйца, чийто срок на годност е изтекъл, трябва да се консумират само след много добра термична обработка. При 70°C бактериите на Салмонелозата умират.

Яйцата, чиито черупки са пукнати трябва да се консумират веднага и то задължително след термична обработка. Не съхранявайте пукнати яйца.

Не дръжте яйца в хладилника за повече от 15 дни.Малко повече за маркировката на яйцата

Сигурно сте се чудили какво означават кодовете, които са сложени на яйцата. Първата цифра от маркировката (от 0 до 3) обозначава начина, по който е отглеждана кокошката. Най-разпространени и достъпни като цена са яйцата от ферми, в които кокошките се отглеждат клетъчно (код 3) или подово (код 2). Досещате се каква е разликата при тези два вида на отглеждане на носачките, но повечето хора си мислят, че яйцата са си пак яйца, независимо от начина на живот на кокошката. Всъщност това как живеят животните определя и това колко дълго ще са здрави и ще живеят. Съответно, това дава влияние на храната, която им дават и дали тя ще се нуждае от подобрители и антибиотици. При клетъчно отглежданите животни, много по-често се налага те да бъдат подсилвани с лекарства, а и хигиената не може да бъде толкова стриктна. Оттам идва и качеството на яйцето. Не се подлъгвайте от тъмноцветените жълтъци и черупки на яйцата от клетъчно отглеждане – те са резултат не от здравословното меню на животинката, а от каротините, които влизат в състава на хранителните смески.

При много по-щастливи условия живеят свободните кокошки (код 1), защото се движат на открито, имат гнезда, стоянки и чесалки. По-голямото пространство позволява да се спазва хигиена - нещо невъзможно при клетъчното и подово отглеждане. Затова тези носачки боледуват много по-малко, съответно се нуждаят от по-малко антибиотици.

Яйцата с код 0 са от органично производство. Сигурно сте се чудили защо тези яйца са толкова по-скъпи от останалите? При отглеждането на тези носачки не се използват абсолютно никакви антибиотици и медикаменти. Те растат в естествени условия, имат достъп до свежа трева, и дори фуражите, с които се дохранват също са от органично производство и не съдържат рибено и костно брашно, хормони, оцветители , генномодифицирани организми и пр. Затова в яйцата от органично производство има най-много витамини и минерали в същото време няма натрупани токсични вещества.

Останалите символи от маркировката означават страната на производство (BG за нашата страна), областта и номера на производителя. Ако искате да сте сигурни, че яйцата Ви не са пропътували половин свят, обръщайте внимание и на това.

И не на последно място размера. Познатите букви( S, M, L и XL) имат съответен грамаж. Или S – над 43 гр., M – над 53гр., L – над 63 гр. и ХL – над 73 гр. Имайте предвид, че в рецептите обикновено става въпрос за яйца със среден размер (около 55 гр.). За това, ако разполагате с прекалено големи или прекалено малки, за предпочитане е да коригирате пропорциите, особено ако се използват много яйца или приготвяте специфичен сладкиш.


Сурови яйца?

Макар повечето хора да не понасят вкуса на суровото яйце, ще се изненадате колко ползи носи то всъщност за тялото ни. Протеините и мазнините се променят, когато се изложат на топлина. Така сготвения яйчен протеин може да предизвика алергии. Обикновено консумацията на сурови яйце не води до алергични реакции.

Суровите яйца са изключително лесни за смилане и са чудесен стимулант на имунната ни система. Te са богати на съществени хранителни вещества за мозъка, нервите, жлезите, хормоните ни и всъщност е много препоръчително да включите в хранителния си режим сурово яйце. Те са богати също на аминокиселини, които поддържат клетките ни млади и свежи и дават енергия. Букетът от полезните вещества на суровите яйца съдържа протеини, есенциални мастни киселини, рибофлабин, ниацин, биотин, холин, витамини А, D и Eмагнезий, калий, фосфор, манган, йод, мед, желязо и цинк. Суровите жълтъци са една от рядко срещаните храни със съдържание на витамин D. Цели 36% съдържанието на витамина е повече в суровата форма на яйцето, в сравнение със сварената. Такива големи процентови разлики се наблюдават и при други от полезните вещества, като 33% повече омега-3 и също толкова повече „добър холестерол“ в полза на суровите яйца.


И за да избегнете неприятния вкус от суровото яйце ще Ви представим няколко рецепти, в които участва:

Свеж и укрепващ коктейл

Необходими съставки:
Прясно мляко - 200 мл
Суров жълтък - 1 бр.
Мед - 1 с.л.
Ситно смлени орехи - 1 с. л.
Лимонов сок - 1 к. л.
Ванилия

Начин на приготвяне:

Жълтъкът се разбива с меда докато стане пухкава консистенция. Бавно и с непрекъснато бъркане се добавя млякото, орехите и накрая сока от лимон и ванилията.


Яйчен коктейл с джин и гренадин

Необходими съставки:

1 суров белтък
50 мл джин
20 мл лимонов сок
20 мл гренадин
Лед

Начин на приготвяне:

Първо охлаждаме чашата по традиционния начин - пълним до горе с лед, след това наливаме студена вода и оставяме настрана докато приготвим напитката. Белтъка се разбива и към него се добавят останали съставки.

Плодов протеинов коктейл за повишаване на теглото

Необходими съставки:

ябълка със среден размер - 1 бр.;
моркови - 1 брой;
яйце - 1 брой;
мед - 1 супена лъжица;
прясно изцеден гроздов сок

Начин на приготвяне:

Морковите и ябълките се приготвят на смуути. Към тях се добавят сокът от грозде, меда и яйцето. Консумира се веднага.

Яйчен ликьор

Необходими съставки:

3-4 бр жълтъци
Пудра захар - 300г
3-4 бр ванилия
Прясно мляко - 500мл
Коняк или водка -100мл

Начин на приготвяне:

В продължение на 30 мин разбивайте жълтъците и захарта. След това се добавят и млякото, ванилията и алкохола.

Английски коктейл с мляко

Необходими съставки:

2 бр жълтъци
Прясно мляко - 400мл
Захар - 20-30гр
Коняк - 80мл
Индийско орехче

Начин на приготвяне:

Това количество съставки ще Ви стигнат за 3 коктейла.Захарта и жълтъците се разбиват с миксер, докато станат пухкави. Добавя се коняка и индийското орехче и накрая на бавна струя прясното мляко. Сервира се студен и по желание с парче плод.


Бисквитена торта със сурови яйца

Необходими съставки:

Обикновени бисквити - 3 пакета
Краве прясно мляко - 250мл

Пудра захар - 200гр
4 бр яйца
Масло - 170гр
Ванилия - 2 бр

Начин на приготвяне:

В голяма купа пригответе крема, като разбийте маслото и захарта с миксер и към тях добавите едно по едно яйцата. Не спирайте да бъркате, докато не се получи пухкав крем и накрая добавете ванилиите.

За блата натрошете бисквитите на прах и ги залейте с прясното мляко. Добавете строшените орехи , а по желание може да добавите какао и захар. След това го оставете да стегне.

Може да смесите половината от крема с половината от бисквитите и да направите три пласта, като започнете с блата, после добавите смесените бисквити с крем, а най-отгоре оставите пласт само от пухкав крем.
SuperMag