За прясното мляко

Млякото и млечните продукти са храни, които са важни за правилното функциониране и здравето на организма ни

 

 

Още от раждането си, човек се храни с мляко. Експертите към Световната здравна организация препоръчват редовната консумация на мляко и млечни храни още от ранна детска възраст до дълбока старост. Млякото е основна храна за всички новородени бозайници, в това число и човека. Има разлики в състава на отделните видове млека, които се използват за храна от човека. В дневния хранителен режим животинското прясно мляко е незаменим източник на белтък с високо качество и на най-лесно усвоимия калций. То съдържа фосфор и известни количества от много други минерали. 

 

 Лактозна непоносимост

 

Не напразно някои автори, наричат млякото „храната на живота“. Това е така, заради първата връзка между майката и бебето. Това е и първата изява на любов от страна на майката – чрез собствената си кърма тя дава живот и помага на бебето си да расте здраво. Затова не е случайно, че много хора развиват голяма любов към млякото и разчитат на него да им доставя удоволствие и да обогатява вкусовете им почти всеки ден. За  съжаление някои хора страдат от така наречената лактозна непоносимост. 

 

Всъщност, лактозата е 2 – 8% от сухото вещество в млякото. Наименованието идва от латинската дума за мляко и наставката „оза“, използвана за наименование на захари. Или по-просто казано, това е естествената захар в млякото. 

 

Лактозната непоносимост е състояние, при което хората имат симптоми, дължащи се на намалената способност за усвояване на лактозата. Засегнатите се различават в количеството лактоза, което могат да понасят, преди да се развият симптомите. Най-общо симптомите са коремна болка, подуване на корема, диария, газове и гадене. Тези симптоми обикновено започват тридесет минути до два часа след ядене или пиене на храни с млечна основа. При други хора пък се появяват по-силно или по-слабо изявени кожни проблеми, като акне извън тинейджърска възраст, обриви и други, но най-често говорим за комбинация от различните тях. Тежестта обикновено зависи и от количеството, което човек яде или пие. Важно е да се знае, че  лактозната непоносимост не причинява увреждане на стомашно-чревния тракт. 

 

Лактозната непоносимост се дължи на липсата на ензим лактаза в тънките черва за разграждане на лактозата в глюкоза и галактоза.

 

Има три вида лактозна непоносимост:

 

· Основна лактазна недостатъчност като генетично определена характеристика – засяга основно възрастни и се дължи на липсата на ензима лактаза от определена възраст нагоре, като процента усвояемост може да намалява с годините. Това е и най-честата причина за непоносимост към лактоза.

 

· Придобита или преходна лактазна недостатъчност – причинява се от увреждане на тънките черва, обикновено по време на детството, от остър гастроентерит, диария, химиотерапия, чревни паразити, цьолиакия или други причини.

 

· Вродена лактазна недостатъчност – изключително рядко автозомно-рецесивно генетично заболяване, което предотвратява усвояването на лактоза още от раждането. Особено често срещано във Финландия. Хората с вроден дефицит на лактаза не могат да усвояват лактозата от раждането и затова не могат да храносмилат и кърмата. Такива бебета се хранят със специално адаптирано мляко. Лошото е, че понякога отнема доста време, докато се диагностицира проблема. 

 

Какво правят хората с лактозна непоносимост?

 

По принцип, съществуват хранителни добавки, които спомагат на организма да си набави ензима лактаза. Но все пак трябва да се внимава с количеството на млечните храни. Друг, предпочитан вариант на хората, които страдат от лактозна непоносимост, е да консумират прясно мляко без лактоза Meggle 1.5% 1 л.

Всъщност, нетолерантността към лактоза е нещо нормално и повечето бозайници престават да произвеждат ензима лактаза след определена възраст. Просто някои човешки популации са развили лактазна упоритост, тоест при тях производството на лактаза продължава и в зряла възраст.
 
Смята се, че 75% от възрастното население в световен мащаб не може добре да усвоява и смила млечната захар, което е умопомрачителен процент на фона на огромното количество продаваеми млечни продукти по цял свят. Честотата на понижена лактазна активност варира от 5% в Северна Европа през 71% за Сицилия до над 90% в някои африкански и азиатски страни. Странното разпределение е причинено от естествения подбор – някои нации са разчитали на млечните продукти като основен източник на храна през вековете и организма им е развил способността да разгражда млечната захар и след 5 годишна възраст. 
 
Много е важно да споменем, че лактозата е водоразтворима, за това съдържанието на мазнини и процеса на ферментиране засягат толерантността към нея. Най-много лактоза има във воднистата част на млякото, но не и в мазнините, затова и млечните продукти, които са  “без мазнини” или с “намалено съдържание на мазнини” обикновено са с по-високо съдържание на лактоза и обратното – пълномаслените, като прясно мляко 3.7% Olympus 1 л са с по-малко лактоза.
 
Но нека да се върнем към ползите от консумацията на прясно мляко. Специалистите по хранене са единодушни, че млякото и млечните продукти са най-добрият източник на лесно усвоим калций. Този минерал е от жизненоважно значение за изграждането на костите и зъбите. Липсата или недостатъчният прием на мляко и млечни продукти увеличават риска от остеопороза. Това заболяване се характеризира с ниска костна маса и нарушения в структурата на костите, водещи до лесната им чупливост дори при леки травми. Някои хора не харесват вкуса на прясното мляко и не обичат да го пият просто така. Консумацията му обаче може да стане по много различни начини. Важното е да не лишаваме организма си от млечни продукти.
 
 

Ето няколко идеи, с които да включите прясното краве мляко в менюто си, които са изключително подходящи за летния сезон:

 

· Можете да добавяте прясно мляко към всички плодови смуутита. През лятото няма нищо по-освежаващо от замразени плодове с мляко на смуути. 

 

· Една по-нестандартна  и свежа идея е за смуути с лимон и мляко. За приготвянето й използвайте блендер, в който да смесите 2 чаши прясно мляко, 1 банан и сок от 1 лимон. След това добавете мед на вкус и декорирайте с листенца мента или лимонена кора. По желание можете да добавите малини, череши или ягоди. Експеримантирайте! 

 

· Изключително подходящо за летните работни дни е смуутито с кафе и мляко. Използвайте практичен за смесването на 200 мл прясно мляко, 100 мл кафе, 1 банан, като можете да добавите ягоди, канела, мед или различни ядки по избор. Разбийте тези съставки до получаването на еднородна смес и се насладете на една страхотна освежаваща напитка. 

 

· Шоколадовото смуути пък е любимо на всички. За него ще са Ви необходими 2 банана, 350 мл прясно мляко, 1 супена лъжица какао и захар на вкус. Ако пък искате да подсладите допълнително напитката си, можете към тази смес да добавите и 1-2 супени лъжици фъстъчено масло. И това, ако не е невероятно вкусно изкушение, с което да очаровате вашите гости. 

 

· Друг вкусен вариант, с който да включите прясно мляко в ежедневното си меню е под формата на вкусна супа

 

Когато говорим за прясно мляко и лято, няма как да пропуснем и рецептите за шейкове. Толкова свежи и вкусни, едва ли има някой, който да им устои, а дори и да не е фен на студеното прясно мляко.  Класическите рецепти са със сладолед, мляко и плодове , като можете да ги съчетавате в разнообразни комбинации, които отговарят на вкуса Ви. 

За разнообразие може да добавяте смлени бисквитки, ядки, бонбони и шоколад. Добавки като мента и ванилия също са изключително подходящи. Трябва Ви само блендер и малко въображение!

 

 Всички крем супи са чудесен вариант, в който може да добавите прясно мляко, но ето и някои конкретни идеи от нас:

 

Крем супа от карфиол с прясно мляко и масло

 

 

 Необходими съставки:

2 глави карфиол
2 ч.ч. прясно мляко
1 л вода
50 г масло
2 глави лук
1 ч.л. черен пипер
сол
2 стръка копър
40 г брашно
 
Начин на приготвяне:
 
1. В тенджера се загрява маслото (50 г). Добавя се ситно нарязаният лук (2 глави) и се оставя да омекне.
2. Прибавя се карфиолът (2 глави), накъсан на розички, и се запържва. Залива се с вода (1 л.) и след като заври, се оставя да ври на слаб огън, докато карфиолът омекне.
3. От брашното и прясното мляко се приготвя еднородна смес, която се прибавя към готовата супа. Бърка се на средно силен котлон, докато сместа отново заври и се сгъсти. Отстранява се от котлона. Супата се овкусява с черен пипер (1 ч.л.) на вкус и сол.
4. Сервира се гореща с пресен копър и пожелание се декорира с варени цели розички карфиол или крутони.
 
 
 
 

Супа от целина и мляко

 

 Необходими продукти:

2 глави целина
6 стръкчета пресен лук
1 глава лук
1 морков
1 ч.ч. прясно мляко
80 мл сметана
сол
черен пипер
30 г масло
 
Начин на приготвяне:
 
1. Целината (2 глави) се обелва и нарязва на кубчета. Сварява се заедно с моркова и обелената глава лук.
2. Щом омекнат, зеленчуците се отцеждат и пасират заедно с прясното мляко (1 ч.ч.), течната сметана (80 мл.), маслото (30 г), солта и черния пипер.  
3. Полученото пюре се смесва с бульона и се кипва отново.
4. Супата се поднася топла, гарнирана с нарязани на едро стръкчета зелен лук, копър и/ или крутони.
 
 
 
 

Млечна супа със сирене

 

Необходими съставки:
 
2 бр моркови
1 бр кромид луд
2 ч.ч прясно мляко
1 яйце
2 с.л брашно
100 г сирене
1 малка бучка масло
Магданоз
сол
 
Начин на приготвяне:
 
1. Лукът и морковите се нарязват на много ситно, дори може да бъдат настъргани на ренде.
2. Задушават се в олиото и се добавя вода. Оставят се да поврат за кратко.
3. Добавя се едната чаша прясно мляко и съвсем малко сол (сиренето също е солено). 
4. Приготвя се застройка от яйцето, брашното и останалото мляко и се добавя с бавна струйка към врящата супа, като се разбърква непрекъснато.
5. Накрая се добавя натрошеното сирене и маслото и след малко се изключва огъня. 
 
 
 
 
 

Супа с овесени ядки и коприва

 

Необходими съставки:
 
1/2 кг коприва
4 с.л овесени ядки
2 с.л масло
2 с.л зехтин
2 стръка пресен лук
1/2 л прясно мляко
1 л вода
 
Начин на приготвяне:
 
1. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в тенджера с маслото и зехтина.
2. Добавят се овесените ядки и се готвят няколко минути, докато променят цвета си. 
3. В тенджерата се добавят водата и прясното мляко, заедно с нарязаната на ситно коприва.
4. Овкусява се със сол и пипер и се готви на тих огън още 15-20 минути.
5. Супата може да се сервира с натрошено сирене.
 
 
 
 
 

Кашкавалена супа

 

Необходими съставки:
 
2 ч.ч прясно мляко
1 глава лук
1 г корени от магданоз
1 корени от целина
2 морков
1 връзка магданоз
200 г кашкавал
сол
черен пипер
30 г масло
 
Начин на приготвяне:
 
1. Лукът (1 глава) и корените се сваряват в подсолена вода, отцеждат се и се пасират заедно с млякото (2 ч.ч.), половината от пресния магданоз и маслото (30 г). 
2. Полученото пюре се връща в бульона и се кипва отново. Щом заври, се прибавя настърганият наситно кашкавал (200 г) и се вари, докато той се разтопи.
3. Супата се поднася топла, обилно поръсена с едро нарязан пресен магданоз (1 връзка) и овкусена с черен пипер. 
 
 
 
 

Още ползи от млякото:

 

· Ежедневната консумация на мляко помага в борбата с наднорменото тегло. Има дори и специални млечни диети, при които загубата на тегло зависи от приема на калций. Той не само укрепва костите, но също така увеличава способността на организма да разгражда мазнините. Ако организмът изпитва недостиг на калций, то обмяната на веществата става по-бавна. Това на свой ред засилва производството на калцитриол, който възпрепятства извеждането и преработката на мазнините, пречи за разрушаването на мастните пластове. Резултатът се изразява в неефективност дори на най-суровите диети за отслабване. 

 

· Млякото още притъпява чувството на глад и осигурява на организма лесно усвоим белтък.

 

· Строг вариант за намаляване на телесното тегло е ежедневно да се изпиват  3 чаши пълномаслено мляко и да не се приема нищо друго. Това ще нормализира и обменните процеси, но този режим не бива да бъде по-дълъг от няколко дни  (2-4 дни).

 

· Разтоварващите млечни дни също дават резултати. Може да правите по един такъв седмично, в рамките на който се приема литър мляко (до 70 ккал) на няколко пъти по половин чаша. За по-голямо засищане е добре течността да бъде топла. Кафе и чай без захар също са позволени. изация препоръчват редовната консумация на мляко и млечни храни още от ранна детска възраст до дълбока старост.