Какви са ползите за здравето от къпините и боровинките

В края на лятото ви предлагаме кратък обзор на ползите за здравето от едни от най-разпространените в този сезон плодове – къпините и боровинките. Специалистите препоръчват обилна консумация на горски плодове през цялата година, много българи предприемат походи в планината специално, за да се сдобият с вълшебните плодове. В случай, че нямате възможност сами да си наберете къпини или боровинки, можете да си ги набавите чрез доставка на плодове от онлайн супермаркет. Какво крият в съдържанието си тези два тъмни горски плода, което ги прави така незаменими за човешкия организъм?


Къпини

Тъмният цвят на къпините им помага да изпъкват във всякакви десерти и плодови ястия, но също така е и индикатор за високото съдържание на антиоксиданти. Специалисти подчертават, че витаминеният комплекс на къпината помага да се намали риска от сърдечно съдови заболявания, перидонтални болести, както и амортизиране на функциите на мозъка с възрастта. Къпините са ниско калорични, не съдържат мазнини, наситени с фибри и богати на други нутриенти, което ги превръща в добър избор, за когото и да било, който се опитва да изгуби или запази килограми по здравословен начин.

Ниско калорична храна

Чаша сурови къпини има 63 калории, по-малко от един грам мазнина, 2 грама протеини, няма холестерол и съдържа едва един грам натрий. С нея си набавяте 7.6 грама фибри, повече отколкото се съдържат в чаша овесени ядки, която средно има едва 7 грама фибри. Ако се опитвате да отслабнете, къпините ви дават енергия и високото съдържание на фибри ви помага да се чувствате сити до следващото хранене, без да имате нужда да похапвате преди това.

Функциите на сърцето

Сокът от къпини е полезен за сърцето ви, това установиха учени в Италия през 2003 г. Те открили, че дейността на антиоксидантите от къпиновия сок въздействала върху тъканта на кръвоносните съдове, увредена в следствие на свободните радикали, индуцирани от пероксинитрит, окислители, които вредят на ДНК и клетките. Съединения, познати като антицианини, увеличават количеството антиоксиданти в течностите на организма, като така предпазват сърдечносъдовата система от болести.

Двигателните и умствени процеси

През 2009 г. публикация в едно от най-елитните здравни издания посочи, че консумацията на сок от къпини има позитивен ефект върху моторната и нервната система, които често страдат от увреждания с възрастта. Учените давали сок от къпини на възрастни мишки в продължение на 8 седмици, след което възможността им да изпълняват редица дейности била проверена. Мишките, които са били подложени на диетата с къпини, демонстрирали по-добри резултати от всички останали. Експериментът доказва, че се повишава и краткотрайната им памет, което провокирало учените към заключението, че къпините повишават пълноценното съществуване на възрастните индивиди.

Грижа за устната кухина

Яденето на къпини помага за регулирането на вредните бактерии в устната кухина, тъй като съдържат антивирусни и антиинфекциозни вещества. След тестването на 10 различни вида бактерии в устната кухина, учените установили, че къпините имат свойствата да унищожават патогените, както и да намаляват симптомите на възпаление. Оттогава насам къпините постепенно се превръщат в често предпочитана съставка за разтвори и мехлеми, предназначени за устната кухина.

Боровинки

Боровинките са определяни като една от суперхраните, които всеки човек трябва да приема ежедневно в малки количества. Те са пълни с полезни витамини и минерали и са особено полезни за очите. Веществата, които се съдържат в боровинките могат да предотвратят много заболявания, които потенциално водят то слепота. Ще се фокусираме по-конкретно върху ползите на боровинките за очите, тъй като именно в тази сфера те не са достатъчно познати

Витамин С

Боровинките съдържат 14 милиграма витамин С на чаша. Това е витамин от огромно значение при борбата със свободните радикали. Освен това витамин С намалява налягането в окото, намалява вероятността от развитието на глаукома и помага за поддържането на съединителните тъкани, като предпазват от дегенерация на макулата с годините.

Витамин А

Витамин А е антиоксидант сам по себе си, който също предпазва очите от вреди, причинени от свободните радикали. Витамин А често се изписва при възпаление на очите и е изключително ефективно лечение при хора, които се оплакват от изсъхване на очите.

Други Антиоксиданти

Витамин Е при боровинките предотвратява образуването на катаракти или замъгляването на очите. Освен витамин А, С и Е, боровинките съдържат и антицианини и флавоноидни пигменти.

Цинк

Една чаша боровинки съдържа 0.24 грама цинк. Цинкът е един от най-важните за организма ни минерали, който също предотвратява дегенерацията на макулата и нощната слепота. Освен това цинкът помага на тялото по-пълноценно да усвои наличния витамин А.
SuperMag