Вода. Защо е важно да я пием?

 Знаете ли, че телесното Ви тегло е приблизително 80% вода?

 

Вашето тяло използва вода във всичките си клетки, органи и тъкани, за да регулира температурата и да поддържа други телесни функции. Тъй като тялото Ви губи вода чрез дишане, изпотяване и храносмилане, е важно да се рехидратира, като се пият течности и се консумират храни, които съдържат вода. Макар често пренебрегвана в забързаното ежедневие, водата играе съществено значeние за организма. Един здрав човек, който живее на нормален, умерен климат трябва да приема поне по литър и половина вода на ден. Това ниво на прием на вода балансира загубата на вода и помага да се поддържа тялото правилно хидратирано. 

 

Водата, която консумираме следва много точен маршрут, за да достигне до всяка една клетка в тялото,

за която представлява съществена и жизненоважна съставка. 

 

Водата е основното неорганично съединение в природата и има определящо значение за живота на организмите. Тя е първичната среда, в която възниква живота преди милиарди години, тя включва всички водни басейни на Световния океан, тя самата създава вътрешната среда за съществуване на организмите. Има изключително значение и за осъществяване и на биохимичните процеси в биосистемите.Водата е структурен компонент на живота - над 99% от всички молекули в клетката са водни.

 

Заема 70-98% от клетъчната маса на организмите, като нейното количество се променя в зависимост от възрастта. Със стареенето на клетките, количеството й намалява. Най-богати на вода са клетките на човешкия ембрион, съдържащи 95%, докато в тялото на човек от средна възраст тя намалява до 75%, а при възрастните до 60%. Кръвта внася хранителни елементи в клетките (минерали, витамини, протеинови компоненти, липиди и въглехидрати). Отпадъчните продукти след това се отстраняват чрез урината. Водата играе съществена функция в подпомагането на регулирането на температурата.

 

ОСНОВНИ ФУНКЦИИ НА ВОДАТА В ТЯЛОТО:

 

Човешкото тяло се състои главно от вода. Тя обслужва жизненоважни функции:

 

 • Водата е от съществено значение за правилното функциониране на клетките: тя влиза в състава на клетките. За да поддържате клетките си млади, пийте вода!
 • Чрез реакциите на хидролиза водата участва в биохимичното разграждане на това, което ядем (протеини, липиди и въглехидрати). Това е една от многото реакции, в които е включена водата.
 • Водата, като основна съставка на кръвта, допринася за транспортирането на хранителни вещества към клетките. В действителност хранителните вещества се транспортират от кръвта. Водата, като носител, също помага за отстраняването на отпадъчните продукти чрез урината.
 • Водата има голяма топлинна мощност, която помага да се ограничат промените в телесната температура в топла или студена среда. Водата позволява на тялото да освободи топлината, когато температурата на околната среда е по-висока от телесната температура - започваме да се потим и изпарението на водата от повърхността на кожата охлажда тялото много ефективно. 

 

Водата е в сърцето на живота. Ето защо човек може да оцелее не повече от няколко дни без вода. 

Питейна вода всеки ден (приблизително 1,5 литра ) и редовно, 8 пъти на ден (преди, по време и между храненията),

без да чакате, докато сте жадни, е важно като част от здравословен начин на живот!

 

Проучванията показват, че модерния човек утолява жаждата си с какво ли не, само не и с обикновена вода. Соковете и газираните напитки са наистина вкусни и освежаващи, но нека те не заменят препоръчителното количество вода. Безалкохолните напитки, алкохолът и кафето крадат огромно количество вода от тялото. 

 

 

 

И сега ще Ви представим няколко причини, поради които е много важно да не забравяте да пиете вода,

независимо от количеството на останалите течности, които приемате през деня.

 

 • Водата е живот

 

Животът не може да съществува без вода. Трябва непрекъснато да добавяме прясна вода в тялото си, за да го поддържаме правилно хидратирано. Водата може да бъде чудо изцеление за много често срещани заболявания като главоболие, умора, болки в ставите и много други. Можем да изминем седмици без храна, но само 3 дни без вода! 

 

 • Тялото ни е 80% вода

 

Водата съставлява близо 85% от мозъка Ви, мускулните клетки съдържат 75%, кръвта – 83%, костите – 22%, мастната тъкан – 25%.

 

 • Витална роля

 

Водата играе жизненоважна роля в почти всяка телесна функция. Липсата на вода е първото задействане на умората през деня. Само 2% спад в телесната вода може да предизвика размита краткосрочна памет, проблеми с основната математика и затруднено фокусиране върху екрана на компютъра или върху отпечатана страница.

 

 • Водни транспорти и метаболизи

 

Водата е от съществено значение за правилното храносмилане, абсорбцията на хранителни вещества и химическите реакции. Въглехидратите и протеините, които телата ни използват като храна, се метаболизират и транспортират с водата в кръвта. Не по-малко важно е способността на водата да транспортира отпадъчния материал от нашите тела.

 

 • Отстранява токсините

 

Водата помага за отстраняване на токсините от тялото, по-специално от храносмилателния тракт. Водата потиска апетита естествено и помага на тялото да метаболизира съхраняваните мазнини. Проучванията показват, че намаляването на приема на вода ще доведе до увеличаване на маслените отлагания, докато увеличаването на приема на вода може действително да намали депозитите на мазнини. Адекватен прием на вода позволява на тялото ви да отделя отпадъците чрез изпотяване, уриниране и дефекация. Бъбреците и черният дроб я използват, за да изчистят отпадъците, както и Вашите черва. Водата може също така да Ви предпази от запек.

 

 • Хронична клетъчна дехидратация

 

Постоянното ненабавяне на достатъчно количество вода на организма води до хронична клетъчна дехидратация. Това е състояние, при което клетката на тялото никога не е достатъчно хидратирана и остава в отслабено състояние, уязвим към атаки от болести. Така отслабва цялостната имунна система на организма и води до химични, хранителни и рН дисбаланси, които могат да причинят множество заболявания. Много хора смятат, че дехидратацията на организма се случва само лятото. Дехидратацията може да се случи по всяко време на годината, не само през летните месеци, когато е горещо. Сухотата, която настъпва през зимата, може да дехидратира тялото дори по-бързо, отколкото когато е горещо. Когато сте дехидратирани, сте склонни да ядете повече. Общо правило: Поради факта, че всяко тяло е различно от правилото, което често чуваме за пиенето на вода на ден може да бъде подвеждаща. Увеличете приема, за да постигнете по-добри резултати.

 

 • Водата предпазва вашите тъкани, гръбначния стълб и ставите

 

Водата не само успокоява жаждата и регулира температурата на тялото Ви. Тя също така поддържа тъканите в тялото ви влажни. Нали знаете  как се усеща, когато очите, носът или устата ви изсъхнат? Поддържането на тялото Ви хидратирано помага да се запазят оптималните нива на влага в тези чувствителни области, както и в кръвта, костите и мозъка. Освен това водата помага за защита на гръбначния мозък и действа като смазка и възглавница за ставите.

 

 • Подобрява вида на кожата

 

Редовната хидратация, чрез пиене на вода овлажнява кожата Ви, поддържа я свежа, мека, блестяща и гладка. Отстранява се бръчките. Това е най-доброто лечение против стареене!

 

 • Предотвратява главоболието

 

Дехидратацията може да предизвика главоболие и мигрена при някои индивиди. Няколко проучвания показват, че водата може да облекчи главоболието при тези, които са дехидратирани. 

 

 • Водата е важна за храносмилането

 

Храносмилането започва със слюнка, основата на която е водата. Храносмилането се основава на ензими, които се намират в слюнката, за да разградят храната и течността и да разтварят минералите и другите хранителни вещества. Правилното храносмилане прави минералите и хранителните вещества по-достъпни за тялото. Водата също е необходима, за да Ви помогне да смилате разтворимите фибри. С помощта на вода, това влакно се разтваря лесно и благоприятства здравето на червата.

 

 • Водата увеличава енергията и облекчава умората

 

Тъй като мозъкът Ви е съставен предимно от вода, пиенето ѝ помага да мислите, да се фокусирате и да се концентрирате по-добре и да сте по-бдителни. Като допълнителен бонус, енергийните Ви нива също са подсилени! Проучванията показват, че дори леката дехидратация (1-3% от телесното тегло) може да увреди много аспекти на мозъчната функция. При проучване на млади жени загубата на течност от 1,36% след тренировка нарушава настроението и концентрацията и увеличава честотата на главоболието. Друго подобно проучване, този път при млади мъже, показва, че загубата на течност от 1,59% е в ущърб на работната памет и увеличава чувството на тревожност и умора. Загубата на течност с 1-3% е равна на 0.5-4 kg (0.5-2 kg) загуба на телесна маса за човек с тегло 150 kg. Това може лесно да се случи чрез нормални ежедневни дейности, да не говорим по време на тренировка или висока температура.

 

 • Водата насърчава загубата на тегло

 

Пиенето на много вода може да ви помогне да отслабнете. Това се дължи на факта, че водата може да увеличи ситостта и да увеличи скоростта на метаболизма ви. Времето, кога пием вода също е важно и пиенето на вода половин час преди хранене е най-ефективно. Тя може да ви накара да се чувствате по-сити и да ядете по-малко храна. Всъщност е най-добре да пиете студена вода, защото тогава тялото ще използва допълнителна енергия (калории), за да затопли водата до телесна температура.

 

 • Предотвратяване на депресия

 

Ниските нива на водата в мозъка могат да причинят депресия, тъй като водата е необходима за оптималното функциониране на мозъка. Така че, ако се чувствате подтиснати, вземете една бутилка с вида и я изпийте.

 

 

КОЛКО ВОДА НА ДЕН E НЕОБХОДИМA?

 

Повечето хора в добро здраве и нормално телесно тегло се нуждаят от 1,5- 2 литра вода на ден. Активните индивиди се нуждаят от много повече ( поне 3 литра на ден), поради увеличеното използване на мускулите и количеството на течностите, изгубено чрез изпотяване. 

 

КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ СМЕ ДЕХИДРАТИРАНИ?

 

Ако устата Ви е суха или се чувствате жадни значи вече сте достигнали критичните етапи на недостиг на вода. Разбира се, че жаждата е най- сигурния признак, че имате нужда от вода, но преди да почувствате жажда има и други признаци, които да търсите - болка в ставите, стомашни болки, мускулни болки, умора, объркване и тъмен цвят на урината. Най-добре е да се хидратирате постоянно, през целия ден, без да изчаквате да почувствате жажда. 

 

4 ЛЕСНИ НАЧИНИ ДА ПИЕМ ПОВЕЧЕ ВОДА: 

 

1. Започнете деня си с чаша вода. Още със събуждането си изпийте една чаша вода на бавни глътки. Освен, че е много полезно, това ще Ви помогне да се освежите и събудите много по- бързо още преди да сте изпили кафето си. 

 

2. Яжте повече плодове и зеленчуци.

 

3. Изпивайте по чаша вода преди всяко хранене. Така ще намалите и количеството храна, което ще приемате.

 

4. Носете бутилка за многократна употреба с вода, за да си напомняте да се  хидратирате. Изберете някоя, която ще Ви харесва да носите, това също оказва влияние.

 

 

Виж още: