Боядисване на яйца с естествени бои от природата

Ако вече не искаш да използваш изкуствени бои за оцветяването на великденските яйца, то нашите рецепти за боядисване на яйца с естествени бои са точно за теб 

 

Съставките за естественото оцветяване се намират лесно във всеки магазин, има само няколко, които са по-особени, но все пак можеш да ги намериш или да ги пропуснеш. Цветовете, които ще получим, са жълто, тюркоазено (синьо), червено, оранжево и лилаво.  

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

 

Приготвянето на всеки отделен цвят има обща основа. Пълниш тенджера с около 2 литра студена вода, слагаш зеленчуците вътре, добавяш 1 с.л. сол и 2 с.л. оцет и вариш за около 30 минути. След това прецеждаш, оставяш леко да се охлади и потапяш сварените яйца в сместа. Сега ще разгледаме необходимото за всеки цвят.

 

Жълто 

·       5 моркова

·       1 с.л. куркума

·       1 с.л. сол

·       2 с.л. оцет

Не се притеснявай, ако не намериш куркума. Тя засилва цвета, но дори само с морковите ще получиш жълто.

 

Тюркоазено / синьо

·       1/2 червено зеле

·       1 с.л. сол

·       2 с.л. оцет

За да получиш наситен цвят, най-добре остави яйцата да престоят в течността цяла нощ.

 

Лилаво

·       2 ч.ч. пресни сини боровинки

·       1 с.л. сол

·       2 с.л. оцет

 

Ръждиво червено

·    2 малки глави червено цвекло, разрязани наполовина, или 1 голяма глава, отново разрязана.

·       1 с.л. сол

·       2 с.л. оцет

 

Оранжево

·       Люспи от 4-5 глави жълт лук

·       1 с.л. сол

·       2 с.л. оцет

 

 

Колкото по-дълго престоят яйцата в боите, толкова по-добре : )

Това са идеите за боядисване на яйца с естествени бои, които намерихме. Надяваме се, че ще ти допаднат. 

 

 

 A за вкусно допълнение към великденската трапеза изпробвай: