Броколи 500 г

този продукт Ви носи: 4 точки

Цена за 1 бр:

5.39 лв.


Вземи 2 за 10.29 лв.
Не е наличен в момента

Тегло:

500 гр.

Описание на продукта
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук остава в сянката на своя най-близък роднина карфиола и на други представители на семейството си – зелето и ряпата. Причина за това е фактът, че броколите не присъстват в традиционната българска кухня.
Интересно е обаче, че историята на този зеленчук започва съвсем наблизо – на територията на днешна Турция, където е култивиран за пръв път. В Европа обаче броколите проникват не по преките пътища, а по море до Италия, тогава център на Римската империя. Там бързо стават любима храна на римляните, но през следващите 2000 г. популярността им не напуска тези земи. Така до началото на ХХ век броколите са слабо познати в останалата част на света, но точно тогава настъпва превратният момент в тяхната история – открити са лечебните им свойства. Обявени за една от най-полезните храни в света те бързо се разпространяват в САЩ, Азия и останалата част на Европа.

Но да разберем на какво се дължи голямата слава на броколите?
На първо място съдържат големи количества вит. С, вит. К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В (В1, В2, B3, B6). Богати са и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. С този състав те надминават не само всички свои роднини, но излизат на челните места сред всички храни в света. Изключително подходящи са и за бъдещи майки, защото съдържат най-важните витамини и минерални вещества, необходими през бременността, и то в напълно натурална форма.
Най-ценната съставка в броколите безспорно е сулфорафанът. Това вещество от една страна предотвратява появата на рак на стомаха (като убива Хеликобактер пилори, която го причинява) и рак на кожата (като неутрализира вредното въздействие на ултравиолетовоте лъчи), а от друга спира растежа на вече зародилите се туморни клетки и при много от останалите видове рак. С това си действие сулфорафанът е най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент.

Хранителна стойност на 100 г
Калории 34
Протеин 2.82 г
Въглехидрати 6.64 г
Мазнини 0.37 гр


Витамини
Бетаин 0.1 мг
Витамин A 623 IU
Витамин B1 (Тиамин) 0.07 мг
Витамин B2 (Рибофлавин) 0.12 мг
Витамин B2 (Ниацин) 0.64 мг
Витамин B4 (Холин) 18.7 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина) 0.57 мг
Витамин B6 (Пиридоксин) 0.18 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина) 0
Витамин B12 (Кобалкамин) 0
Витамин C 89.2 мг
Витамин D 0
Витамин E 0.78 мг
Витамин K1 101.6 мкг
Витамин K2 (MK-4) -


Минерали
Желязо 0.73 мг
Калий 316 мг
Калций 47 мг
Магнезий 21 мг
Манган 0.21 мг
Мед 0.05 мг
Натрий 33 мг
Селен 2.5 мкг
Флуорид -
Фосфор 66 мг
Цинк 0.41 мг


Произход:

България
Препоръчани продукти