Краве сирене или кашкавал - Как да комбинираме храната

Сиренето и кашкавалът са сред най-предпочитаните храни на българската трапеза и участват ежедневно в менюто на хората.


Сиренето е добре познат продукт на хората от хилядолетия. В България под думата „сирене” се разбира бялото саламурено сирене, направено обикновено от краве мляко. В световен мащаб съществуват хиляди видове сирена, с най-различни уникални и специфични вкусови качества. У нас сиренето е национален продукт и се прави още от древността. С развитие на овцевъдството, древните траки започнали да преработват добитото мляко в разнообразни продукти.

Самото сирене се получава по специална технология, след втвърдяване на млякото. Процесът започва с предварително загрято мляко, което след като се охлади се заквасява с мая за сирене и сирищен ензим. След това се оставя да „зрее” за поне 45 дни. После се осолява и се затваря в кутии със саламура. Сирената могат да се направят от краве, овче, козе, биволско или смесено мляко, като всяко има различни хранителни характеристики. Сиренето притежава висока калоричност и физиологична пълноценност, които се обуславят от високо съдържание на белтъчни вещества и мазнини, от наличието на добре усвоими от човешкия организъм пептиди, свободни аминокиселини, витамини и микроелементи.


От историческа гледна точка, сиренето е храна с древен произход. Няма точни сведения откъде е произлязло, но се предполага, че това е станало едновременно в района на Европа, Централна Азия и Близкия изток. Според Плиний Стари сирене се е произвеждало в земите на Римската империя още преди възникването ѝ, а римляните само усъвършенстват технологията на производство. Смята се, че сиренето се произвежда от около 8000 г. пр.н.е. Това е периодът на одомашняване на първите тревопасни животни. Предполага се, че първото сирене е станало случайно. По това време хората съхранявали млякото в одрани кожи и в резултат на пресичането му се е образувал коагулум. Предполага се също, че първите видове сирена са били много солени и дори кисели и са наподобявали на развалена извара. С течение на годините, производството на сирене се усъвършенства, като то се превръща в една от най-предпочитаните храни сред хората, не само заради добрия си вкус, но и заради невероятните хранителни стойности, които има.


Как да комбинираме сиренето в менюто си?

Краве сирене Маджаров е бяло саламурено сирене, което се произвежда от 100% първокласно краве мляко, специални закваски и мая. Прави се по традиционна българска технология за зреене и обработка. То е здравословен продукт, подходящ за ежедневна консумация от всички възрастови групи. Това го нарежда сред най-предпочитаните продукти в менюто на българина. Правилното комбиниране на храните е сред най-важните неща за поддържане на добро здраве. Обръщайки внимание на това, ние помагаме на организма за правилното разграждане на хранителните вещества и по-благоприятното протичане на метаболичните процеси.
Що се отнася до сиренето, то просто няма нужда от представяне. В съчетание с вино, плодове, салати, пици.. сиренето е почти винаги най-подходящата добавка към храната ни. Като цяло това с какво да комбинирате сиренето, зависи от самия вид сирене. Така например, маскарпонето, което е много плътно, меко и не е солено е подходящо за десерти, като много често се използва за направата на превъзходни кремове, в съчетание с ягоди или малини. Моцарелата, пък е по-подходяща за салати или пици, много често е добавка към вино шардоне или совиньон блан.


Краве сирене Маджаров, традиционно се използва за директна консумация, като добавка към салати, предястия, баници или за направа на вкусни деликатеси със сирене, като любимото сирене с мед и орехи на фурна. Ето няколко съвета, относно сиренето и неговата консумация:
Препоръчва се консумацията на сиренето да е веднага след закупуването му;
Когато го съхранявате за по-дълго време, сложете сиренето в хладилника;
Ако се налага да постои повече време в хладилника, не се препоръчва сиренето да бъде в кутия с капак. Най-добре го увийте във фолио;
Преди да консумирате сиренето, което сте държали в хладилник, го изчакайте около час на стайна температура. Никога не се сервира студено сирене.
Когато подреждате различни сирена в плато, следвайте часовниковата стрелка, като оставяте малко разстояние между различните видове. Следвайте правилото, че първо са по-меките после по-ароматни, следвани от пикантните. По този начин се и консумират.
Към платото със сирената може да сервирате също пълнозърнест хляб, круши, смокини, грозде, сладко от боровинки или орехи.
Никога не се замразява сирене.



Кога да сервираме сиренето?

Има няколко основни начина , като това зависи от мястото и повода:
Като предястие: обикновено се сервира в една обща, голяма чиния, която е красиво декорирана. По правило, платото за 10-12 човека, трябва да съдържа до три вида сирене, като се поднася с хляб, ядки или плодове.
След основното: това е чудесна възможност за гостите да довършат виното си, преди десерта. Тук е позволено да се подберат до четири вида сирена, като отново комбинацията с някои видове плодове, като грозде и смокиня или пълнозърнест хляб е подходяща.
Самостоятелно: особено що се отнася до любимото бяло саламурено българско сирене. То е подходящо мезе за виното просто ей така. Много често, българина обича да сложи на масата си бяло сирене, поръсено с олио и червен пипер.
На пикник/ излет/ плаж: сиренето е сред най-предпочитаните храни при подобни хапвания сред природата. Понякога само филийка хляб, парче сирене и резен домат са достатъчни да се засити глада от дългите разходки. А е толкова вкусно!



И нека да обобщим. Сиренето е подходящо в комбинация с някои или с всички от следните:
Плодове - смокини, круши, грозде, сливи, ягоди. Дори и череши. (зависи от вида сирене)
Тестени изделия - различни видове хлебчета, тънки филийки, препечен хляб, крекери и т.н.
Ядки - орехи, бадеми или лешници
Сладко - една от най-предпочитаната комбинация е със сладко от боровинки, но истината е, че сиреното се съчетава много добре и с всякакви видове сладка - от смокини, от ягоди, с цели плодове и т.н. Въпрос на личен вкус.
Зеленчуци - пресни или обработени; на салати; с маслини; гъби; домати... може би сиренето е чудесно с всеки зеленчук, за който се сещате.
Салам – тънки резени салам, един или няколко вида.




Както сиренето, така и кашкавала Маджаров е един от най-предпочитаните елементи на трапезата. Знаете ли, че кашкавалът е вид твърдо сирене, претърпяло процес на чедеризация. Чедеризацията представлява процес на бързо втасване в процеса на производство на някои сирена и най-вече на кашкавала. Кашкавала се произвежда само от овче или краве мляко или от смес между двете млека. В България кашкавала в началото се е правел само от овче мляко. В продължение на времето и усъвършенстването на технологиите се стига до невероятния вкус на кашкавала, който познаваме днес. Технологията по производството на кашкавала включва изкисване на сиренето и последващо попарване във вряла вода и след това осоляване. Тази технология се е запазила от древността, тъй като след попарването и осоляването кашкавалът се запазвал продължително време годен за консумация. От изключително значение за вкуса и пластичността на продукта има температурата и времетраенето на попарването, е именно - 72 – 74 °C за около 3 – 4 минути.


Зреенето на пита истински кашкавал продължава до 2 месеца. По време на зреенето в кашкавала вече има наличие на 20 аминокиселини, от които 10 незаменими, а именно те определят високата хранителна стойност на продукта.
Има съществена разлика между българския кашкавал и жълтите сирена, които са разпространени в Европа. Жълтите сирена се произвеждат със закваски, които могат да се внасят след подсирването. В някои от технологиите се ползват два вида мляко и специфични технологични условия. За разлика от други жълти сирена, наличието на дупки в кашкавала говори за неспазване на санитарно-хигиенни норми при производството. Т.е. жълто сирене не е равно на кашкавал.

И тъй като, вече споменахме, че кашкавалът се води вид твърдо сирене, тук важат същите правила на сервиране и комбиниране. Най-често в платото със сирената, присъства и поне един вид кашкавал.

А чудите ли се защо все пак кашкавалът често е по-предпочитан пред бялото саламурено сирене? Последни проучвания са доказали, че има вероятност кашкавалът да води до пристрастяване. Според учените, консумацията на кашкавал активизира същата част на мозъка, която активизират и някои наркотици. Πpиcтpacтявaнeтo ĸъм ĸaшĸaвaлa ce дължи нa xимичecĸo cъeдинeниe в cъcтaвa мy, ĸoeтo ce нapичa ĸaзeин. Toй ce cъдъpжa в млeчнитe пpoдyĸти и мoжe дa дeйcтвa въpxy oпиoиднитe peцeптopи, paзпoлoжeни в мoзъĸa. Teзи peцeптopи ca cвъpзaни c ĸoнтpoлa нa бoлĸaтa, чyвcтвoтo зa пoлyчaвaнe нa нaгpaдa и фopмиpaнeтo нa зaвиcимocттa. В самото проучване (проведено в университета на Мичиган), учените са търсели елементите, които се съдържат в храните, към които хората са пристрастени. Оказало се, че пицата е сред храните предизвикващи пристрастяване, именно заради голямото количество кашкавал. Самото съдържание на казеин в млякото не е толкова много, но за направата на половин килограм кашкавал са необходими около пет литра мляко и съединението се консумира в големи количества.



Голямото разнообразие от сирена и кашкавали на нашия пазар са една чудесна възможност за разнообразие в менюто ни всеки ден. Независимо дали те са предлагани самостоятелно, върху филия хляб или са основна съставка в някое ястие, сиренето и кашкавала трябва редовно да присъстват в нашето меню, защото дават много полезни хранителни вещества на организма.

Ето няколко чудесни, бързи и вкусни рецепти със сирене и кашкавал,подходящи за обяд или вечеря, дори когато нямате много време за приготвяне на храната.

Кашкавал и сирене на фурна


За 6 порции от тази вкусотия са Ви необходими 200гр. сирене, 200 гр. кашкавал, 4 яйца, 2 чаени чаши прясно мляко, 6 супени лъжици брашно, олио или масло ( около 80г.), черен пипер и малко галета. Настъргвате сиренето и кашкавала на едро ренде, след това се смесват с останалите продукти и се разбърква добре. Намазнява се тавичка, след това се поръсва с брашно и галета и сместа се изсипва в нея. Отгоре отново се поръсва с галета. Пече се на предварително загрята на 180 градуса фурна. И готово! Изчакайте да изстине преди да нарежете. Сервира се, както топло, така и охладено. Подходящо е за основно или предястие.

Сирене с праз лук на фурна

Още една безкрайно лесна и бърза рецепта, която ще накара всички да си оближат пръстите. Необходими са Ви 300 гр. сирене, 3 стръка праз лук, 3 домата, стотина грама олио, масло, 5 яйца, червен пипер и сол на вкус. Празът се нарязва на кръгчета и се задушава с олиото в тавичка във фурната, докато омекне. Върху него се разстилат нарязаните на ситно (и обелени) домати и натрошеното сирене. Връща се за малко във фурната, до омекване на сиренето. След това се слагат разбитите пет яйца и солта. Наредете малки парченца масло и запечете в умерена фурна. Сервирайте поръсено с червен пипер.

Бяла каша

Необходимите продукти за бялата каша са : 2 кафени чашки брашно; 80гр. краве масло; 2 чаени чаши прясно мляко и 2 чаени чаши натрошено сирене.
Загрява се маслото на котлона и се запържва на слаб огън брашното, като се бърка непрекъснато, до златисто. Разрежда се постепенно с млякото докато заври. При необходимост се добавя количество вода до постигане на желаната гъстота на кашата. Добавя се натрошеното сирене и се вари още пет минути. Поднася се горещо с препечен хляб.

Предястие с кашкавал

Едно малко по-нетрадиционно предястие от така познатия кашкавал пане. За да го приготвите, ще са Ви необходими 200 грама брашно, около 100 грама масло, 200 грама кашкавал, 200 грама прясно мляко, 100 грама шунка (или колбас по избор), 3 яйца, сол на вкус.
Започваме с приготвянето на тесто от брашното, маслото, солта и една чаена лъжица хладка вода. Оставя се да престои в хладилника за няколко часа. След като е готово, тестото се разстила на дъното на тавичка, като се покриват и стените, поне 3-4 см. Разбърквате яйцата, млякото, кашкавала (настърган) и ситно нарязаната шунка или колбас и добавяте една лъжица брашно. Получената смес се изсипва върху тестото и се пече в умерена фурна до готовност. Поднася се топло.


Бърза кашкавалица

Необходими са Ви 250 гр кашкавал, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 супена лъжица брашно, 1 яйце, 1 лъжица олио и сол и подправки по избор.
Кашкавала се настъргва. Смесваме с разбитото яйце и подправките по желание и вкус. Пече се в намазнена тавичка до почервеняване. Може да се добавят различни подправки според вкуса - чубрица, шарена сол, сминдух, самардала и др. Може да се поднесе по препечено и хрупкаво или по- меко.

Добър апетит!




СуперМаг




Най-популярните италиански сирена

Най-популярните швейцарски сирена

Най-популярните френски сирена