Домашни хитрини

Съвременната жена се опитва да се справи с всичко на пълни обороти. Ето защо времето и правилното му разпределение са от съществено значение за успешно прекараното ежедневие, балансирайки между професионалните задължения, домакинството, семейството и време за себе си.


Днес ще се опитаме да бъдем в помощ на всяка една дама (а и не само) с някои интересни идеи за домакинството.

Тези бързи съвети за домакинството ще ви помогнат да намалите времето и усилията си и да увеличите резултатите си във всяка стая на вашия дом!

Ще започнем със съхранението на някои храни, които може би не сте подозирали, че можете да запазите свежи и пресни за доста дълго време:

Брашно:

Не се изненадвайте – за брашно тип 500 София Мел Класик 1кг най-дългосрочното съхранение е във фризера. Препоръчва се използване на херметически затворени контейнери етикетирани с датата на годност. Хладно и сухо помещение на рафт в кухненския шкаф се прилага при краткотрайна употреба (1-3 месеца).

Яйца:

Въпреки, че на вратата на всеки хладилник има специализирани форми за съхранение на яйца, то специалистите препоръчват те да се съхраняват в най-студената част на хладилника – средния рафт. На вратата температурата е най- променлива.

Хляб:

Не е тайна, че хлябът може да се съхранява дългосрочно във фризер. Вместо да изхвърляте стария хляб, нарежете го, поставете го в хартиена чанта или чанта за замразяване и го приберете във фризера.

Босилек:

Разбира се - влажна и хладна среда. Има два често използвани методи за съхраняване на босилека: 1. стъблата му във влажна хартиена кърпа и се поставят в запечатваща се пластмасова торбичка. Слагат се в чекмедже с контролирана температура или на вратата на хладилника. 2. Изрежете стъблата като цветя и ги поставете в един буркан с вода. Дори ги декорирайте като част от интериора в кухнята, но внимавайте – трябва да са на хладно, да сменяте водата им и да пръскате листата им всеки ден с вода.


Чесън:

Той обича тъмното и хладното. Надежден начин за дългосрочно съхранение на цели главички чесън е фризерът, но има риск цветът да пожълтее, независимо от това ароматът ще остане непокътнат.

Каротфи:

Всъщност, те са доста капризни що се отнася до дълго съхранение. Най-подходящият начин е да ги поставите в перфорирани найлонови торбички или хартиени торби и далеч от светлината. Избягвайте горещите точки на кухнята, като под мивката, над фурната или близо до прозорец. Прекаления студ и минусовите температури, превръщат нишестето на картофа в захар и те променят цвета си. Топлината пък спомага за покълване. Трябва да се внимава с тях!

Сурови ядки:

Най-добре е да ги съхрнявате в стъклен буркан и в хладилника. Ако ги оставите в шкаф или килер, техните естествени масла гранясват бързо при стайна температура и предизвикват остър, горчив вкус. Хладно и сухо място, каквото ще им намерите в хладилника забавят процеса и те могат да издържат в продължение на дори година.

Много често се чудим как да освежим дома си с малко средства. За щастие това е мисия възможна и дори не можете да си представите колко чудесни резултати могат да се постигнат с някои ненужни вече вещи.

Преобразете стария скрин в практичен кухненски остров:


Можете да направите кухнята си хем по-модерна и едновременно с това да създадете допълнително място за съхранение на съдове, като освежите стария си скрин и го превърнете в страхотен кухненски остров! В името на перфектния резултат, първо се уверете, че скринът е здрав и устойчив, а след това грабнете четка и боя и преобразете неговия вид за минути. За още по-добра организация в това важно помещение на дома, прикрепете към новия кухненски остров поставка за домакински ролки Selpak 6бр Super Absorbent или създайте допълнителни междинни рафтове, ако съществуващите отделения в шкафа са твърде големи.

Допълнителни дървени рафтове:

Ако имате останали някакви дъски, дори и ламинат, лесно можете да сглобите за секунди няколко допълни рафта, които да прикрепите към стената или дори към някой шкаф.За направата ще Ви трябват още винтове, бормашина, опаковъчна или друга цветна хартия, както и лепило. Ако търсите удобно временно решение за обзавеждане на кухня, която е заседнала в определена фаза на ремонта, подобни рафтове са изключително подходящ и икономичен вариант.

Поставка за ножове:

Можете много лесно да намерите място за ножовете си, като изберете голяма и дълбока чаша или купа и в нея подредете нарязани парчета от кашон с различен размер. Макар и простичко, това е едно наистина удобно решение за тези от вас, които току-що са се нанесли в нов дом и все още не са си набавили някои важни кухненски пособия.

Практично място за тоалетната хартия четирипластова Belana Classic 8 бр:

Разбира се, че и този детайл може да направи тоалетната Ви да изглежда много по-спретната и удобна. Прикрепете за стената няколко метални кошчета, в които да подредите 32 бр. тоалетна хартия 3 пл Selpak бяла. За изпълнението на този проект трябва да пробиете по две дупки на всяко кошче с помощта на чук и пирон, след което да го прикрепите за стената с винтове. Тук изключително важно е да обърнете внимание на симетричното разполагане на кошчетата. Всъщност в такива органайзери можете да съхранявате и препарати за почистване и други санитарни принадлежности.


Всяка домакиня има различни безотказни трикове, които прилага в дадени ситуации. Някои ги знае от баба си, други пък са ѝ ги казвали приятелки. Няма как да отречем, че съществуват наистина много добри идеи за улеснение на бита, които понякога са дори по-ефективни от скъпите препарати.

Почистете ютията лесно:

Ако по ютията Ви се появят ръждиви петна или пък по нея има петна от неизвестен произход, натъркайте малко морска сол върху плоскостта. След това изгладете бял лист хартия и вече можете да бъдете спокойни, че петната няма да се пренесат върху любимата Ви бяла дреха.

Бързо почистване на петната от варовик:

Писна ли Ви от досадните петна от твърдата вода по крана на мивката или сифона в банята? Лесно можете да се справите с тях ако използвате кърпа напоена със зехтин.

Лъскави хромирани повърхности:

Бебешкото олио пък ще Ви помогне да направите повърхностите от хром в дома си блестящи. Използвайте памучна кърпа.

Как да измием стъклени съдове:


Всички знаем колко досадно е да търкаме петна от стъклени съдове с гъбата, а употребата на тел за миене може да надраска повърхността. Ето тук ще дойде още една употреба на алуминиевото фолио – намачкайте го на топка и я използвайте да изтъркате стъклените съдове или повърхности.

Как да предпазим приборите от потъмняване:

Тебеширът може да се справи с този проблем. Увийте един тебешир в марля, която да абсорбира влагата и го оставете в чекмеджето с приборите.

Лесно почистване на косми от домашен любимец:

Сложете си гумени ръкавици и след това ги намокрете. С влажните вече ръкавици почистете тапицерията на дивана от косми от домашните любимци.

Почистете мъхестия пуловер с домакинска гъба:

Премахнете мъхчетата от пуловера си с помощта на домакинска гъба. Внимателно почистете материята с по-грубата страна на новата гъба.

Неприятни петна от каната за вода:

Сигурно Ви е писнало всеки път, когато си наливате чаша вода, след това каната да оставя досадни петна по масата или плота, заради някоя останала капка, която се е стекла. Вашата кана няма да олива и да оставя кръгли петна по покривката, ако намажете върха на гърлото й с малко масло.

Почистване на термос:

Ако напълните термоса с вода и бакпулвер и го оставите така за една нощ, дъното му ще стане отново чисто и то без да се налага да търкате.

Почистване на велурени обувки:

Ако нямате специална за целта гъбка, можете спокойно да използвате обикновена гумичка.

Изсъхнали подправки:

Не изхвърляйте увяхващите зелени подправки. Нарежете ги на ситно, залейте ги със зехтин и ги замразете във формички за лед във фризера. Лесно може да добавяте към всяко ястие по едно кубче.

Същото може да направите и с остатъци от червено вино, което по-късно да използвате в различни ястия.

Намачкана яка на риза:

Ако яката на току що изгладената Ви риза се е намачкала, а нямате време или желание отново да се занимавате с ютията може да използвате преса за изправяне на коса. Същото можете да приложите с блуза или пък пола. Само съобразете градусите на пресата спрямо различните материи, които ще гладите.

Неприятни бели петна от стик против изпотяване:

Ако по блузата ви са останали бели следи от стика против изпотяване, най-лесният и бърз начин да почистите петното е с най-обикновена мокра кърпичка с алкохол, която ще неутрализира талка и маслата в козметичния продукт.

Как да се предпазите от пришки:

Разбира се, че може да използвате лепенки, но те се виждат и не винаги е красиво. Ако все пак искате да обуете любимите обувки, но знаете, че те ще Ви направят болезнени пришки, може да използвате стик против изпотяване, с който да намажете обувката. Този трик е доста странен, но всъщност гарантира, че материята няма да се трие твърде болезнено в кожата ви и ще я предпази от нараняване.

Червено вино?

Ако се чудите как да премахнете упоритите петна от червено вино от дрехите си, може да ги накиснете в мляко за около час.

Добавете няколко парчета ананас в евтиното вино, за да подобрите вкуса му.


Отстранете етикетите със сешоар:

Някои натрапчиви етикети не се изчистват добре от консервите и кутиите, въпреки всичките ви усилия. Следващия път опитайте да изсушите етикета или цената със сешоар. Това трябва да помогне, тъй като ще размекне лепилото, с което са залепени.

Чаша вода в микровълновата фурна:

Няма нищо по-добро от това да се насладите на божествения вкус на вчерашната пица. Но когато загреете остатъците в микровълновата печка, тя изсъхва и става твърда и остаряла. Следващия път, опитайте да сложите чаша вода до пицата.

Наранени дървени повърхности:

Може да „оправите“ малки драскотини по дървените повърхности с помощта на орех. Разреже го на две и търкайте върху проблемното място.

Използвайте магнити, за да си осигурите допълнително пространство:

Може да залепите със силикон по един малък магнит на капачките на бурканите за съхранение на подправки. След това може да монтирате една метална лайсна някъде и да прикрепяте на нея магнитните бурканчета. А може също и да ги слагате отстрани на хладилника.


Забравени салфетки в джоба на дрехите:

Ако сте забравили да извадите салфетка от джоба на дрехата си преди да я пуснете в пералнята, то следва доста неприятен ефект. За да премахнете лесно неприятните, залепнали парчета хартия ще Ви помогне аспирина. Добавете няколко таблетки в съд с вода и накиснете пострадалите дрехи.

Самопочистваща се фурна:

Не е ли това мечта на всяка домакиня? Това може да стане и без магическа пръчка, а просто с малко амоняк. Изсипете в купичка половин чаена чаша амоняк и я поставете в печката (трябва да е напълно изстинала). Оставете амоняка да престои през цялата нощ. Изпаренията ще почистят всичко, а Вие ще трябва просто да забършете с кърпа на сутринта.

Оправете прекалено мазната гозба с лед и салфетка:

Доpи и на най-добpите кулинари би могло да cе cлyчи дa пpекалят с олиото в гозбата. Така в един момент се оказва, че манджата плува в мазнина, точно преди да изключите котлона. Какво е необходимо, за да спасите вечерята, а и имиджа си на перфектен готвач? Трябват ви кубче лед и салфетка. Увийте леда в салфетката и преминете внимателно по повърхността на яденето. Студенината от леда веднага ще привлече мазнината и тя ще полепне по салфетката. Продължавайте да го правите, докато не съберете всичко излишно. Внимавайте да не попадне салфетка в храната.


Неприятна миризма в хладилника:

Лесно можете да се справите с неприятните миризми в хладилника, без да се налага да го изпразвате целия и да го почиствате из основи. Използвайте купичка кафе. Напълнете малък съд с кафеени зърна и я поставете в хладилника или фризера. Оставете ги да стоят в продължение на часове. Не случайно кафето се използва и в парфюмерията за неутрализиране на аромати.

Отстранете миризмата от дъската за рязане:

Много е неприятно как дървените дъски за рязане поемат много лесно миризмата на това, което режем, особено при лук и чесън. Това може да се поправи и да неутрализираме миризмата, като използваме захар и лимон. Поръсете дървената дъска със захар и след това с половината на цял лимон започнете да търкате отгоре. Лимонът и захарта ще елиминират всички неприятни миризми и ще имате чисто нова дъска.
Supermag

Хитрини в кухнята, с които да блеснете