Всичко за течните перилни препарати

Можете ли да си представите днешното ежедневие без пералня и перилен препарат? Разбира се, че не.

При избора на перилен препарат ние искаме той да ни даде максимално качество и ако може, сякаш с магическа пръчка да премахне мръсните петна от дрехите ни. За щастие на пазара вече можем да намерим голямо разнообразие от перилни препарати, които се борят успешно със замърсяванията по дрехите ни и то без да се налага предварително да киснем или търкаме самите петна. Прах за пране, течен перилен препарат, капсули или гел? Вида на перилния препарат зависи от няколко фактора и предпочитанията ни.

Може да Ви звучи невероятно, но вече цели 110 години човечеството използва прах за пране, за да поддържа чистотата на дрехите си. Вечният въпрос кое първо – Кокошката или яйцето? В този случай може да го перифразираме на-пералнята машина или перилния препарат? За разлика от горния въпрос, обаче, тук знаем, че пералната машина е била първа, а след това се е появил и перилния препарат, под формата на прах.


Сведения за употреба на машина за пране на дрехи има още от 1320 година, когато в германския град Аугсбург била конструирана перална машина за обществено ползване, която е била задвижвана от конски впряг. 300 години по- късно е издаден и първия британски патент за перална машина. През 1851 година американецът Джеймс Кинг патентова първата пералня, за чиято работа се използвал барабан, в който са се поставяли дрехите. Машината на Кинг доста приличала на съвременната пералня, но разлика от днешните тя била с ръчно задвижване. През 1858 година вече се появяват и първите моторни перални, изобретение на Хамилтън Смит.
Историята за праха за пране започва още през далечната 1907 година, когато химиците в Henkel успяват да извършат революция. Те комбинират натриев силикат с натриев перборат, които при достигане точката на кипене по време на пране отделят чист кислород. Това не само действа за разлика от хлора, използван до тогава като избелител, който няма миризма и е безвреден за тъканите. Но също така спестява трудното и времеемко триене, тръскане и търкане на прането от домакините. Създаден е първият активно действащ перилен препарат: Persil Първото рекламно съобщение се появява на 6 юни 1907 г. във вестник в Дюселдорф. След това Persil си проправя път в търговските обекти, в тънки картонени кутии, които се пълнят на ръка и са увити с печатна хартия. Историята на германската марка продължава с още куп иновации.

Съвременните перилни препарати са по-щадящи за околната среда в сравнение с препаратите, които са били използвани преди. Причината е, че съдържат повече биоразградими съставки в сравнение със съставките на старите препарати – повърхностноактивните вещества и фосфати, които не се разграждат с времето.


През 1986 година е създаден и първия перилен препарат без фосфати. А само една година след това се появява и любимия на всички днес - течен перилен препарат. Едва през 2006 година започваме да употребяваме и омекотител в комбинация с перилния препарат. А най- модерните средства за пране- капсулите, се появяват на пазара едва преди 6 години, през 2012 година.

Видове перилни препарати и предпочитанията на потребителите

Според формата:

И през 2016 г. с най-голям пазарен дял като количества са прахообразните препарати за пране, но през последните три години той намалява за сметка на течните, които стават все по-предпочитани. Интересът към новите форми – барове и капсули, все още е символичен. През последните три години техният пазарен дял в обем е между 1 и 2%. Продажбите на препарати под формата на гел обаче отбелязват двоен ръст през 2016 г. спрямо предходната година и достигат 6.6% пазарен дял в обем.

Според разфасовката:

Най-предпочитани от потребителите се опаковки от 1.3 до 3 кг с почти 50% дял в обем, който обаче през последните три години се свива. На следващо място, но също спадащ в годините, е интересът към разфасовките над 3 кг. За сметка на това делът на праховете от 601 гр. до 1.3 кг нараства от 6.8% през 2015 на 14.5% в през 2016 г.Това се обяснява с факта, че потребителя предпочита да купува по- често, но по- малки разфасовки, за да има разнообразие най- вече в аромата. Същото важи и при омекотителите.

Според произхода:

За щастие, българските производители заемат все по-голямо място на пазара. През 2016 година 48.2% са продадените количества български перилни препарати. И все пак се очаква този процент да нараства, тъй като до сега потребителя беше свикнал на вносните прахове, а тенденциите сочат към увеличаване на пазарния дял на родните продукти.

Според вида на опаковката:

Праховете за пране в плик са най-предпочитани до 2016 година. Интересът към тях е низходящ (през 2014 г. делът им е бил 50.1%). В същото време се увеличават покупките на перилен препарат в течна форма, в бутилка – от 31.3% дял в обем през 2014 на 39.9% през 2016 г.

Според състава:

Концентрираните прахове стават все по-предпочитани и за пръв път и през 2017 година вземат превес над неконцентрираните.


Съвети за перилните препарати

Ако Вашата пералня е енергоспестяваща и високоефективна, то е препоръчително да използвате течни перилни препарати или капсули. При новите перални е необходимо по-малко количество от перилния препарат за добри и качествени резултати, в сравнение с по-старите. Освен това, на пазара се предлагат специални течни препарати за прочистване на пералнята. Обикновено те се поставят в отвора за праха за пране и пералнята се пуска празна, на най-високи градуси без центрофуга. Така, че ако забележите неприятни следи или миризма в току що изпраното си пране, не бързайте да обвинявате перилния препарат. Понякога се насъбират остатъци от препарати и мръсотия на места, които няма как да видим и вместо да имаме чисто и добре ароматизирано пране, то излиза още по-мръсно от преди. Препоръчва се такъв вид „прочистване“ на пералнята да се прави поне веднъж годишно. Има и натурални методи, с които също да постигнете този ефект.


Ако използвате сухия прах за пране, най-вероятно често забелязвате как той става на бучки в кутията след като се отвори. Това е от овлажняването, което няма как да избегнем. За да предпазим праха си от това и да го съхраним възможно най-силен се препоръчва той да се съхранява в кутия с капак. По-добре изберете пластмасов контейнер с капак, който се затваря добре и всеки път пресипвайте сухия прах за пране в него. Ако пък вече са се образували бучки, може да пресеете праха за пране през сито, преди да го изсипете в пластмасовия контейнер. Така ще предотвратите недоброто разтваряне и залепването на бучки прах по прането.

Проблема с влажния въздух може да се забележи и при капсулите за пране. Покритието им е поливинилово, което лесно се разтваря във вода. За съжаление, тъй като се разтварят бързо, влажният въздух може да ги разтвори и да стане голяма каша. За това е добре да съхранявате капсулите също в добре затворен контейнер. Когато взимате капсулата преди пране, избягвайте да е с мокри ръце, за да не започне да се разтваря в ръцете Ви.

Течните перилни препарати, по принцип са с малко по-кратък срок на годност от прахообразните. Когато са запечатани, са в срок на годност от 9 месеца до година, а в разпечатано състояние издържат до около 6 месеца. За разлика от храните, перилните препарати, използвани след срока им на годност, не са опасни, но може да се забележи некачествено изпиране и не добре ароматизиране на дрехите. Ако все пак се окаже, че имате течен перилен препарат с изтекъл срок на годност, просто го налейте директно в барабана, а не в диспенсъра, който по принцип се използва.

Препаратите, които съдържат активен кислород или са на хлорна основа, може да загубят свойствата си след около 18 месеца.За оптимални резултати съхранявайте перилните си препарати на тъмно и сухо и затваряйте капаците между пранетата.

И все пак, най-честата причина да не сме доволни от резултатите на нашата пералня са перилните препарати. Дрехите не миришат достатъчно добре след пране? Петната са си там, където са били и преди прането? Навярно това е често срещана ситуация. Основният проблем идва от некачественият препарат за пране, който ползваме. Решението е само едно – да купуваме качествени перилни препарати. А това дали един прах за пране е качествен, най- лесно можем да определим от цената. Все пак, качеството обикновено струва малко повече. Това не значи недостъпно скъпо. Може да вземете малка развасофка от даден перилен препарат за проба. Така ще прецените дали постигате желаните резултати и рано или късно ще откриете най-добрия за Вас и Вашите нужди перилен препарат.

10 други начина за употреба на перилните препарати

Всъщност перилните препарати са едно чудесно средство, което можем да използваме и за други дейности, различни от прането на дрехи. Ето и някои предложения:

1. Премахване на петна от мокети и килими
Макар, че има специални препарати за това, те често са по- скъпи и не ухаят много при ятно. Същата работа може да Ви свърши и един хубав и качествен перилен препарат, с който така или иначе разполагате. Просто изсипете локално върху замърсяването от течния перилен препарат и го оставете да подейства за през нощта. Ако се наложи, на другата сутрин разтъркайте с влажна кърпа и след това оберете нечистотиите. Премахва успешно мазни петна и последствия от домашни любимци.

2. Почистване на керамични плотове
Най-добрия начин да почистите перфектно керамичния си плот е да смесите в пулверизатор малко количество течен перилен препарат, белина и вода. Получава се перфектния обезмаслител. Не се притеснявайте – всички перилни препарати са специално проектирани така, че да могат да се употребяват заедно с белина, в сравнение с препаратите за под, например.


3. За избелване на потъмнели спални комплекти
Колкото и често да перем чаршафите и калъфките на възглавниците (тук става въпрос за белите такива) идва един момент, в който белотата изчезва и те винаги изглеждат мръсни. Освен това е препоръчително, от време на време да помислим за почистването на спалното бельо в дълбочина. За целта е необходимо а смесим 1 мерителна чаша прах за пране (течен или прахообразен), същото количество стрити таблетки за съдомиялна, 1 чаша белина и 1/2 чаша боракс. Не забравяйте да сложите предпазни ръкавици. Нанесете получената смес с помощта на гъбичка и след 30 минути изплакнете обилно вода. Оставете да изсъхне и се насладете на резултата.

4. За премахване на машинно масло от ръцете
Едно от най-трудните неща за измиване. Достатъчно е да смесите една лъжица течен прах за пране с 1 лъжица растително масло. Перилните препарати са дерматологично тествани, така че не се притеснявайте от раздразнения.

5. Универсално средство за почистване
Едва ли има домакиня, на която да не и се случвало да остане без почистващ препарат, точно когато се е развихрила вкъщи. Няма нужда да ходите до магазина. Просто разтворете половин чаша течен или прахообразен перилен препарат в половин литър топла вода. Използвайте за мивки, стени, под и дори плотове. Всъщност, перилните препарати са много по-щадящи от другата битова химия, която използваме.6. За почистване на детски играчки
Подобно на метода със спалното бельо, детските играчки също е добре да бъдат почиствани по- старателно. В леген топла вода накиснете играчката (без електроника) заедно с препарат за пране за деца. След няколко часа изплакнете обилно с вода.

7. Сапунени балони
Не само с веро можем да направим сапунени балони. Нужното количество течен прах за пране, добре смесен с вода дава същия добър ефект, любим на всички деца.

8. За употреба в градината
Да, колкото и странно да Ви звучи, може да използвате 1-2 чаши прах за пране директно върху ненужните плевели в градината. След няколко дни те ще започнат да линеят и ще изсъхнат. Нужно е да ги дръпнете съвсем леко и ще ги изкорените много лесно и бързо.

9. За отпушване на сифони
Макар, че и за това има специални продукти в магазина, понякога изпадаме в спешни ситуации. И тогава, прахът за пране е чудесна алтернатива. Достатъчно е да изсипете 1/2 чаша течен прах за пране в канала и да го оставите да подейства за около 20-30 минути. След това излейте към 2 литра вряла вода. Ако има нужда, процедурата се повтаря.


10. За почистване на дървени подове и веранди
Отново спасителен вариант, ако не разполагаме със специален препарат за дървени подове може да ни бъде перилния препарат. Прави се смес от 1 чаша препарат, 1 чаша белина и 5 литра вода. Освен, че почиства перфектно, тази смес и дезинфекцира пода.
СуперМаг