Ароматизатори. Как да освежим дома си?

Искате ли приятен аромат вкъщи? Как да го постигнете? Това са едни от въпросите, които си задават повечето домакини, които нормално искат домът им винаги да е чист и да ухае на приятно.

Днес ще поговорим за ароматизаторите за въздух, които са почти задължителен елемент от домовете ни (и не само), както и за това как да поддържаме въздуха в дома си винаги свеж и с приятен аромат.Качеството на въздуха у дома

Напоследък проблемът със замърсения въздух е все по-дискутирана тема. Оказва се, че не само въздухът навън може да е неподходящ, но много често въздуха в затворени помещения е застоял и много по-мръсен. Вещества, като например почистващите препарати на химическа основа или перилните препарати, които няма как да не използваме може допълнително да замърсяват въздуха в помещенията и допринасят за лошото качество на въздуха. Освен това бързото насъбиране на прах по мебелите, често пъти се оказва причина за възникването на различни алергии.

Разбира се, че няма как да спрем употребата на перилни и почистващи препарати, но е много важно да проветряваме редовно помещенията у дома. Освен това не бива да забравяме, че растенията имат уникална функция на въздушни филтри. Повечето хора наистина се доверяват на естествения начин, по който растенията пречистват въздуха.
Според една научна статия: „В края на 80-те години, НАСА и Асоциираните пейзажни изпълнители на Америка изучават стайни растения като начин за пречистване на въздуха в космически съоръжения. Те открили няколко растения, които филтрират общи летливи органични съединения (ЛОС). За наше щастие растенията могат да помогнат за пречистването на въздуха в помещенията на Земята, който обикновено е далеч по-замърсен от външния въздух.“ Оттогава проучването се стеснява до кои растения са най-добрите при филтриране на въздуха в помещенията и кои растения кои химикали филтрират най-добре. Растенията естествено абсорбират въглероден диоксид и освобождават кислород, но някои растения също елиминират значителни количества бензол, формалдехид и/или трихлоретилен.


В крайна сметка се отделя един кратък списък с най-подходящите за филтриране на въздуха растения, които освен това са издръжливи и нетоксични:

Алое Вера
Освен всички други полезни качества, които притежава и неоспоримата му употреба за екземи, за суха кожа и други, алое верата е подходящо растение и за подобряване качеството на въздуха.

Хлорофитум (зелена Лилия)
Жилаво растение, което пуска по малки растения, които могат да бъдат присадени.

Сансевиера (наричано още Змийски език или Езика на тъщата)
Това растение е еднo от най-добрите за филтриране на веществото формалдехид, което се среща често в препаратите за почистване, тоалетната хартия, тъкани и продукти за лични грижи. Сложете растението в банята си – то ще вирее при слаба осветеност и влажни условия, докато помага за филтрирането на замърсителите на въздуха.

Драцена
Тя може да достигне до 12 метра и е подходяща при борбата за премахване на ксилен, трихлоретилен и формалдехид, които могат да бъдат внесени във въздуха вътре чрез лакове, бензин.

Коледниче
Красиво растение, което също се справя отлично с пречистването на въздуха

Папрат

Бромелии

Хамедорея елеганс
Освен, че е красива и издръжлива, хамедореята се справя отлично с филтрирането на бензол и трихлоретилен.

Всеки дом си има индивидуална гама от аромати. Свикнали сме с нея и вниманието ни се привлича само ако се появи нов (обикновено неприятен) аромат. За да гарантираме, че домът ни ще ухае приятно трябва да полагаме малки усилия и разбира се, да го почистваме редовно. За да се справим с неприятните миризми, повечето от нас използват ароматизатори, които са идеалния вариант, с който можем да гарантираме добрия аромат у дома без да полагаме особено усилия, ароматни свещи, пръчки сушени цветя и др.


Миризмата в кухнята

Колкото и ароматизатори за въздух да сме сложили в дома си, нямам как когато готвим да не замирише. Понякога миризмата от кухнята, става дори по-неприятна ако се смеси с тази от ароматизатора, за това хитрите домакини използват някои хитрости. Ако е изкипяло млякото, веднага се поръсва със сол и така миризмата на загоряло мляко се неутрализира. Ако варят зеле, във водата сипват малко мляко. Със смес от оцет и вода домакините търкат кухненските шкафове, за да премахнат миризмата на плесен. Таблетки активен въглен отстраняват спарения въздух в хладилника.

Колкото и да не усещаме някои миризми, тях ги има и в повечето случаи дори са доста вредни за здравето ни. Ако в кухнята имате газов котлон, добре е да знаете, че въздухът е наситен с въглероден окис и азотен двуокис, отделящи се при изгарянето на газта за бита.
Кухненските мебели, направени от талашитени плоскости, могат да станат източник на опасни канцерогени - фенол и формалдехид, които се използват при производството им. Ако е бил нарушен технологичният процес, част от формалдехида не се полимеризира - постоянно влажният и топъл въздух в кухнята предизвиква по-бързото изпаряване на това вещество.
Не трябва да забравяте, че и праховете за пране и почистващите средства също влияят зле върху здравето ни. Проветрявайте редовно кухнята си , защото въздухът в зле проветряваната кухня е по-лош, отколкото в химически завод. Някой домакинства използват абсорбатори или йонизатори, с които се справят с отровните частици.


Кои са най-подходящите аромати за дома ни?

Ароматите имат удивителната способност да се запечатват в ума ни и да ни носят най-различни емоции. Едва ли има човек, на който определени аромати да не му носят съответните спомени или усещания. Доказано е, че действието на ароматите може да повлия благоприятно на тонуса и настроението ни. Ето още една причина поради, която трябва да се постараем домът ни да ухае приятно.

Един или няколко аромата?

Това зависи най-вече от големината на помещенията и предпочитанията ни. Самото разположение на стаите също има значение. Ако домът Ви е тип студио и няма разграничение на различните стаи, то по-добре да се доверите само на един аромат. Ако пък разполагате с достатъчно пространство и стаи, то спокойно може да изберете различен аромат за всяка стая. Когато избирате аромата за дома си се доверете на композиция, която най-добре подхожда на вас самите. Както, когато избирате парфюм за себе си.

Когато говорим за различни аромати във всяка стая е много важно да съобразите миризмите да не са натрапчиви и да не се „бият“ една друга. Добре е и да се съобразите със стила и интериора на стаята, така например ако стаята е в минималистичен стил, то тежките ориенталски аромати няма да се впишат успешно.

Друго, което има като подробност при избора на аромат е това, дали самия аромат е само с една, концентрирана нотка или пък се преплитат няколко. Това зависи най- вече от Вашия личен вкус и предпочитание.

Нека да разгледаме различните помещения в дома ни и да обърнем внимание на ароматите, които биха били подходящи за всяко едно.

Антре/ коридор

Първото място, на което попадаме, влизайки в един дом е антрето или коридора. Ето защо е много важно аромата, който ще ни посрещне да ни зареди с приятни емоции. Именно за това и повечето хора слагат ароматизаторите си именно там. Освен това в коридора или антрето ние не прекарваме много време, ето защо трябва да изберем аромат, който да е ярък и запомнящ се. Цитрусовите аромати са подходящи, именно защото са малко по-остри и едновременно ненатрапчиви. Ако пък вярвате в поличби, то тогава може да изберете аромата на кипарис за коридора си, защото в древността хората са засаждали кипариси на входа на жилището си, като са вярвали, че той предпазва от беди и неуспехи.
За ароматизиране и дезинфекция на полиците с обувки подхождат масла от лимон и лимонова трева. Подходящи за коридора са и маслата, получени от хвойнови растения. Силно изразено антбактериално и антигъбично действие има маслото от чаено дърво, освен това е с приятен аромат.


Хол/ всекидневна

Това са помещения, в които обикновено прекарваме доста от свободното си време. Ароматите там не бива да са силни и натрапчиви.

Жасминът е аромат, който е подходящ, тъй като създава уют и атмосфера на задушевност. Ако пък искате да провокирате по-свободно и весело отношение, докато сте се събрали с приятели, например, заложете на цитрусовите аромати и най-вече портокал.

Ако обичате шумните купони, изберете ненатрапчивите аромати на сандалово или канелено дърво. Общо взето тук зависи какво настроение се очаква , може да сменяте често ароматите в хола.


Кухня

Едно от най-трудните за ароматизиране помещения и то не защото няма с какво, а по-скоро защото е трудно да изберем най-подходящият аромат, с който да не предизвикаме обратен ефект, при смесването на миризмата от готвеното. Това е и основното правило, когато избираме на какво да ухае кухнята ни - ароматите не бива да „спорят“ с уханията на ястията.

За да се справите успешно със силните миризми в кухнята, подходящите аромати са тези на босилек, мента, бергамот и лимон. Много хора предпочитат миризми като кафе или канела, които също се сливат по уникален начин с миризмите на кухнята и придават уют на помещението.


Спалня

Спокоен и дълбок сън ще Ви осигури свежият лавандулов аромат.

Сред десетте етерични масла срещу безсъние (бергамотово, кедрово, кипарисово, сандалово, маточина, лайка и т.н.), най-силен ефект има лавандуловото. То балансира емоционалното състояние на човека. В съчетание с други аромати (например лимон и бергамот), действа превъзходно при нервно напрежение, стрес, депресии. Ако го комбинирате с портокал, амбра, жасмин, придобива еротично въздействие.

Ако искате пък да създадете страстна и чувствена обстановка в спалнята си, то използвайте аромати афродизиаци - иланг-иланг, сандалово дърво, мускус.

Не забравяйте само, че каквото и да изберете, ароматите трябва да се леки и феерични.


Детска стая

В детските стаи е добре да заложите на ароматизиране само с натурални продукти и/ или етерични масла. Ароматът трябва да създава у малките чувство за сигурност и спокойствие.

Подходящи са маслата от лавандула и маточина, те дават спокойствие и уравновесяване. Само капка от маслото върху носна кърпичка ще помогне на ученика да се справи със страха и напрежението от предстоящото контролно. Може също да накапете плюшените играчки, които се намират в стаята.


Баня и тоалетна

Неоспоримо е, че в банята и тоалетната свежестта е най-важна. А какво по-свежо от аромата на мента? Тя дава усещане за чистота и свежест и освен това се съчетава прекрасно с по-сладникави аромати, като ванилия и роза. Ако искате аромат за повече тонус, то може в банята да заложите на кипариса.

Колкото и да се стараем да ароматизираме дома си знаем, че най-лесният начин да се справим с неприятните миризми е като елиминираме източника. Това може да бъде боклука, мръсни дрехи или кърпи, развалена храна и други, но имайте предвид, че ако домът Ви не е чист и проветрен ароматизирането може да създаде обратен ефект.
Ароматерапията е доказан метод, който носи на духа и тялото равновесие. Силата и неустоимото въздействие на ароматите са отдавна добре познати.

Създаването на положителни емоции с помощта на благоуханията датира още от древността. С аромати са експериментирали алхимиците, използвани са при различни обреди, жриците на любовта също са си служили с тях...
Ароматът на чистота и свежест, както на жилището, така и на самия човек, е в основата на всички благотворни обонятелни възприятия. Ето защо е много важно да се грижим както за тялото си, така и за добрия аромат на дома ни. Това наистина може да ни помогне да се почувстваме по-добре.

Ароматът на ванилия, например е любим на много хора, защото е сладък и събужда чувството и желанието за любов. Освен като афродизиак, ваниловият мирис може да бъде използван като подобрител на настроението, така че ако сте в лошо настроение, изберете за дома си ароматизатор ванилия.

Канелата, най-често комбинирана с портокал е типичен аромат за зимния сезон и повечето от нас свързват тази комбинация с Коледа. Канелата също подобрява настроението и повишава желанието за любов.


Цитрусовите аромати ще ни помогнат да се събудим по-бързо. Лимон, лайм или грейпфрут, всички те ще ви помогнат да започнете деня с настроение, ето защо е хубаво да ги добавяте към душ геловете, лосионите за тяло.

Лавандулата пък е подходящ аромат и за офиса, защото тя действа релаксиращо и намалява главоболието. Освен това ароматът на лавандула се свързва със спокойствието и анти-стрес.
СуперМаг