Как да изберем подходящaтa крушкa?Подходящото осветление днес е част от интериора, показва хубавите страни на обзавеждането, създава уют и е част от комфорта у дома или на работното място. Сега, повече от всякога има голям избор. Ето кратък наръчник за това, как да подберем най-добрите крушки за помещенията вкъщи:

CFL или LED
CFL (Compact Fluorescent Lamp – Компактни флуоресцентни лампи, Енергоспестяващи лампи) и LED (Light Emitting Diode ) са най-ефективни в енергийно отношение крушки. Те имат по-ниска мощност от обикновените крушки, но излъчват същото количество светлина, като същевременно използват по-малко енергия.
Енергоспестяващите лампи са флуоресцентни лампи, като, за разлика от обикновените такива, са подобрени и без традиционното примигване. CFL изразходват по-малко енергия, имат по-дълъг живот и произвеждат по-малко топлина в сравнение с обикновените крушки.
LED крушките издържат по-дълго не само от обикновените с нажежаема жичка, но и от енергоспестяващите. Също така използват и по-малко енергия, издържат на влажност и ниски температури и светват незабавно след като натиснете ключа. Като допълнение са по-щадящи околната среда.

Лумени и ватове

Лумен – количеството светлина, излъчвано от една крушка. Повече лумени – по-ярка светлина. Стандартна крушка от 100 вата произвежда около 1600 лумена.
Ват – количеството енергия, което една крушка използва. Колкото по-ниски са ватовете, толкова по-малко енергия черпи крушката. CFL и LED крушките са с по-ниска мощност в сравнение с обикновените крушки, но излъчват една и съща светлина на изхода.
За 800 лумена светлина ви трябва обикновена крушка от 60w, енергоспестяваща от 15w или LED от 12w.

Обикновена крушка CFL LED
100w 23w 20w
75w 20w 14w
60w 15w 12w
40w 10w 8w

Цвят на светлината
Цветът на светлината се измерва по скалата на Келвин. По-ниското число означава по-жълта светлина.

Топла светлина 2500К – 300К (стандартния цвят на обикновените крушки) – подходяща за спални и дневни.
Студена светлина 3500К – 4100К – подходяща за кухни, работни плотове, бани.
“Дневна” светлина 5000К – 6500К – перфектна за четене.

Supermag.bg
Снимка: Freeimages.com