9 идеи за почистване на дома през зимата

Винаги е по-лесно да почистваме дома си през топлите месеци, но зимата също е добър сезон за това, стига да подберем добре работата, която можем да свършим.


1. Прегледайте всичките си дрехи
Сега е моментът да подредите гардероба си. Извадете всичко и изхвърлете ненужното, лесно е да се каже, но понякога изхвърлянето е трудно, нали? Има едно просто правило – ако не сте носили една дреха две години, значи няма да я носите и занапред. Изхвърлете я или я дарете/ подарете. Когато отделите дрехите, които ще носите, можете да ги изперете или да ги изпратите на химическо. След като сте изхвърлили ненужното, ще имате достатъчно място, за да подредите останалото.

2. Прегледайте ръкавиците си
Извадете всички ръкавици и ги прегледайте, най-вероятно носите само част от тях. Съберете чифтовете, а останалите изхвърлете.

3. Почистете ботушите
През зимата е важно да поддържате ботушите. Почиствайте ги редовно и ги мажете с протектор против влага.

4. Подредете подправките
Сега е моментът да прегледате подправките си. Имайте предвид, че сухите подправки губят голяма част от аромата 6 месеца след отваряне на опаковката. Много добра идея е да слагате на бурканчетата, освен името на подправките и датата.

5. Реорганизирайте шкафовете си
Отново – изхвърлете всичко ненужно. Останалото можете да подредите в кутии, на които лесно се слагат надписи, така винаги лесно ще намирате това, което търсите.

6. Погрижете се за дървените мебели
През зимата прекарваме повече време у дома и затова е подходящо да се погрижим за дървените мебели. Изберете подходяща вакса или препарат за дърво и започнете пролетното почистване по-рано.

7. Погрижете се за килимите
През зимата сложете допълнителна скара, където да оттича водата от ботушите. Така ще намалите вероятността да внасяте сол в цялата къща. Солта уврежда килимите и променя цвета. Затова ги почиствайте редовно.

8. Прозорците
Сега не е моментът за цялостно миене на прозорците, но можете да ги почистите отвътре, особено ако имате камина или често палите свещи. През почистените прозорци ще влиза повече светлина.

9. Пердета и завеси
Завесите попиват различни миризми и ги задържат, особено през зимата, когато през повечето време прозорците са затворени. Намерете време да ги изперете за повече свежест у дома.
SuperMag
Вижте още:

Универсални почистващи препарати

Как да изберем почистващи препарати за вкъщи?