Всичко за съдомиялните и препаратите за съдомиялна

Всяка домакиня, която има съдомиялна у дома е истински щастлива! А замисляли ли сте малко повече за този полезен уред и от какво има нужда той, за да ни служи вярно и качествено? Днес ще поговорим малко по-подробно за съдомиялните и препаратите за съдомиялна, които използваме.


На първо място ще се спрем на предимствата на съдомиялните машини и защо все повече хора избират такъв уред за дома си. Най-главната причина, повечето домакини да искат съдомиялна е защото тя пести време! В зависимост от това колко е голямо семейството и колко от храненията са вкъщи, на ден се прекарват между 30 и 90 минути в миене на съдове на ръка. А какво по-неприятно от това, особено в това забързано ежедневие. Съдомиялната машина е пръв приятел в този случай. Просто поставяме мръсните съдове вътре, добавяме препарат за съдомиялна и се наслаждаваме на свободното си време.

Друго голямо предимство на съдомиялните машини е, че те пестят вода. За около половин час миене на съдове на ръка се използват между 30 и 50 литра вода, докато за една сесия миялната машина изразходва едва между 10 и 15 литра вода.
Освен, че съдомиялната се справя отлично със силно замърсените и загорели съдове, друго голямо предимство е високата температура на водата, която няма как да постигнем при миенето на ръка. Градусите достигат до 100, а това спомага за унищожаването на всички микроби и бактерии, нещо което не може да бъде постигнато при миене на ръка. Съдомиялната прави чудесна дезинфекция на съдовете ни. Освен това блясъкът, който придава миялната машина на съдовете е несравним и няма как да се постигне ръчно. Съдовете винаги изглеждат перфектно чисти и нови.
Съвременните съдомиялни машини са пръв помощник при всекидневните задачи. Миялната машина може да разполага с отложен старт, различни температурни програми, опция за бързо изсушаване, икономични програми и други, което я прави още по-удобна и практична.


Какво е важно при избор на съдомиялна машина?

За да бъде максимално ефективна за едно домакинство, има някои подробности, на които е добре да обърнем внимание при избор на съдомиялна машина. Ето кои са те:

1. Избирайте уред, който е три пъти клас А ( ААА).
2. Опция за три зони на измиване. Така ще осигурите качествено измиване и на най- трудно достъпните места.
3. По-ниско ниво на шум ( 52 децибела)
4. „Отложен старт“- тази функция е много удобна и все по- търсена при съдомиялни и перални машини. Така можете да настроите машината да започне в най- удобния за Вас момент от денонощието, когато примерно електроразхода ще е по- нисък, или ще сте извън дома, за да може, сутринта или когато се приберете, съдовете Ви да са готови за употреба.
5. Половин зареждане – тази функция позволява перфектно, бързо и икономично измиване на съдовете, дори когато съдомиялната е заредена на половина. Така няма да се наложи да изчакате до напълването на машината, за да стартира работа, в случай, че има някой определен съд, който искате да ползвате в даден момент.
6. AQUASTOP защита – системата за сигурност се състои от датчик и изключващ воден клапан, които блокират притока на вода към уреда при регистриране на преливане от съдомиялната машина.
7. Скрит нагревател - това е много полезно, защото предпазва от появата на неприятна миризма в края на цикъла на измиване и от повреждане на пластмасовите съдове в следствие на влагата.
8. Индикатори за препаратите- когато започнат да намаляват препаратите за миене, индикаторите на контролния панел светват и ви напомнят да добавите сол или блясък.
9. Предварително измерете пространството, с което разполагате аз място на съдомиялната машина. Понякога преценката „на око“ не е съвсем точна и може да си създадете излишни неприятности, в случай, че миялната машина, която сте закупили не пасва на мястото, с което разполагате.
10. Обърнете внимание на обема, който събира и го съобразете с броя на членовете във Вашето семейство и това какво количество съдове ползвате. В крайна сметка, защо Ви е голяма съдомиялна, която събира безброй много съдове, ще се наложи да я пълните с дни преди да я пуснете, а това не е никак практично.
11. Обърнете внимание и на самите стойки за чиниите. Една добра система ( като стойки, които могат да се сгъват или да се регулират) може да направи вашата съдомиялна машина много по-използваема.
12. Много модели предлагат разнообразни програми за измиване (продължителност, температура, сила на миене). Една опция за еко-миене (по-кратък цикъл) е добра функция, но все пак помислете за нуждите на Вашето домакинство и преценете за какви екстри си заслужава да платите.
В допълнение, някои съдомиялни машини могат да се саморегулират. Таймер (или малък компютър) регулира дължината на всеки цикъл. Сензорът отчита температурата на водата и въздуха, за да предотврати прегряване или увреждане на съдовете. Друг датчик може да разбере дали нивото на водата става твърде високо и активира функцията за източване, за да не прелее миялната машина. Някои съдомиялни машини дори имат сензори, които могат да отчитат замърсяването на водата, излизаща от съдовете. Когато водата е достатъчно чиста, съдомиялната знае, че съдовете са чисти.


Да погледнем отвътре

Въпреки че съдомиялните машини са водонепропускливи, те всъщност не се пълнят с вода. Само малък басейн на дъното се запълва. Там отоплителните елементи затоплят водата. След това помпата задвижва водата до водните струи, където се изтласква и се пръска срещу мръсните чинии. Помислете за градински маркуч без дюза - ако сложите палеца си на края на маркуча, намалявайки пространството за излизане на водата, той пръска по-силно. Тук принципът е същия.
Когато миенето и изплакването приключат, водата се оттича отново към басейна, където помпата изтласква водата от съдомиялната машина. В зависимост от вида на съдомиялната машина, дренажната вода може да се вмъкне в тръбите под мивката или да се придвижи с маркуч в самата мивка.
Последната стъпка в цикъла на миене е незадължителна - сухият цикъл. Нагревателният елемент в долната част на съдомиялната машина затопля въздуха вътре, за да помогне на съдовете да изсъхнат. Някои хора просто ги оставят да изсъхнат без затоплянето, за да спестят електро енергия.
Всъщност съдомиялните машини не са нещо изключително сложно от технологична гледна точка.

Какво да не поставяме в съдомиялната машина?

Обикновено, съдовете, които не са подходящи за миене в съдомиялна са отбелязани, като такива. И все пак, в миялната машина не се слагат алуминиеви или медни съдове, както и прибори с дървени части. При зареждането на съдомиялната е необходимо да бъдат отстранени остатъците от храна по чиниите. Чашите, купите и другите обемни съдове трябва да се поставят с дъното нагоре – в противен случай в тях се събира вода. За вилиците и лъжиците има специална кошничка.
Порцелан с декорации върху глазурата се поврежда при миене в машина. Същото се отнася и за прибори от дърво или пластмаса. В бъдеще си купувайте артикули, обозначени, като устойчиви на машинно миене.
Алуминият става матов и се оцветява при миене в машина. Той става чист, но грозен.


Какви консумативи ни трябват?

Най-често използваните консумативи за съдомиялната са разбира се активните измиващи препарати за съдомиялна. Те могат да бъдат под формата на таблетки, прах или гелове. Както знаете, не може да използвате какви да е почистващи препарати в съдомиялната машина. Трябва да са специално предназначени за тази цел. Тези препарати неутрализират минералните отлагания или твърдостта във водата. Те съдържат разтворители, които помагат за разтварянето на храната и имат абразивни вещества, които помагат на храната да се плъзга по-лесно. Кой точно тип препарат за съдомиялна да изберете - прах, гел или таблетки е наистина въпрос на лично предпочитание. Няма сведения единия вид да се справя по-добре с почистването в сравнение с друг.


Втори по значимост са специалните соли за омекотяване на твърда вода - може да не ги ползвате известно време, особено ако водата не е с висока твърдост, но все пак специалистите препоръчват употребата им при продължително ползване на миялната машина. Понякога, ако забележите бели петна по съдовете Ви, е необходимо да регулирате степента на омекотяване на водата. За целта трябва да използвате скалата, която се намира до резервоара за специалната сол (повече информация ще намерите в книжката с инструкции на Вашата съдомиялна). Важно е да се знае, че солите за омекотяване на водата, които се ползват при съдомиялните машини, са различни от готварската сол.

Друг консуматив, който е добре да използвате е препарат за блясък. Така съдовете Ви ще изглеждат наистина, като от списание, перфектно чисти и лъскави, като нови.
Друг консуматив е ароматизаторът. Той е особено подходящ, когато събирате два-три дни съдове в миялната, преди да я пуснете. Най-често лятото е сезонът, когато усещаме, че ни е необходим. Един ароматизатор стига за 50-75 измивания, а цената му варира между три и седем лева.

И не на последно място по значимост са специалните препарати за почистване на самата машина. Веднъж месечно е добре да пускате миялната си с такъв препарат, за да сте сигурни, че няма да се повреди.

Всички тези консумативи се продават в магазинната мрежа, откъдето си пазаруваме останалата битова химия и са на достъпни цени.

Какво да изберем - комбинирани таблетки или отделни препарати за полиране, измиване и сол за омекотяване?

Препаратите за полиране и измиване в съдомиялната се дозират според самата твърдост на водата и от количеството на солите, които ще са необходими за нейното омекотяване. От тази гледна точка, тъй като водата е с различна твърдост в различните райони, е по-добре да се използват отделно препаратите – сол, полиращ препарат и препарат за измиване. При повечето съдомиялни машини количеството препарат за полиране и за измиване може да бъде регулирано ръчно. Солта за омекотяване на водата се регулира автоматично. Може да редувате готовите таблетки с отделни препарати.


8 съвета за по-добра работа на съдомиялната машина

1. Не пренебрегвайте запушените дюзи
Всички дюзи в разпръскващата конзола трябва да бъдат отворени. Една запушена дюза може значително да намали резултата от измиването. За почистване на разпръскващата конзола отвъртете гайката по посока на часовниковата стрелка и извадете конзолата. Почистете дюзите и изчистете попадналите хранителни остатъци.

2. Почиствайте редовно филтрите
В грубия филтър се хващат по-големи замърсявания, като например клечки за зъби или черупки от яйца. Филтърът трябва да бъде винаги чист. При необходимост го извадете и изплакнете добре под течаща вода.
Финият филтър също трябва да е винаги чист. Един замърсен или запушен филтър безсъмнено намалява резултата от измиването. Изваждането му за почистване не е трудно, когато преди това е изваден грубият филтър.

3. Подреждайте правилно съдовете
Това е важно, не само за съдомиялната машина, но и за самите съдове. И така, стъклените чаши и чашите за кафе се поставят винаги с отвора надолу. Поставяйте високите съдове наклонени, за да може при сушенето водата да се оттича. Не подреждайте прекалено плътно съдовете. Това е особено важно за кошничката за прибори. Две лъжици, които са долепени една до друга, няма как да се почистят добре. Т.е. водата трябва да достига до всеки съд и прибор. Внимавайте под кошничката да не влезе някой по- тесен прибор тъй като може да попречи на въртенето на разпръсквателната конзола.
Никога не пускайте за миене сребърни съдове и съдове от алпака едновременно. Когато се допрат, тези два метала предизвикват химична реакция, при която среброто се оцветява .

4. Почистете храната
Преди да поставите даден съд за миене в машината, трябва да отстраните хранителните остатъци от него. Някой домакини ги изплакват с вода, но това не е необходимо, така вършите двойна работа.

5. Гореща вода
Преди да пуснете пълната машина да работи, пуснете водата на мивката, докато започне да тече гореща вода. Така водата, която първо ще напълни миялната, ще бъде гореща и ще измие чиниите още по-добре. Този трик помага особено много през зимата.

6. Винаги използвайте подходящата програма
Колкото и да Ви иска понякога да използвате по- кратка програма, за да спестите време или електро енергия, винаги залагайте на правилната програма. В противен случай има опасност да се наложи да измиете чиниите втори път на ръка.

7. Почиствайте гумените уплътнения

За да сте сигурни, че няма миялната машина няма да се повреди и да се появят неприятни миризми, веднъж месечно почиствайте гумените уплътнения с мокър парцал, напоен с разтвор от вода и почистващ препарат за съдове.

8. Не бързайте да обвинявате съдомиялната
Когато имат проблем с почистването на съдовете и те излизат все още със следи от храна или препарат, повечето хора бързат да обвинят съдомиялната. Много често обаче, проблемът се оказва налягането. Може да се наложи да смените клапана за всмукване на водата или да намерите друг причинител за проблемите с налягането.
СуперМаг