Как да използваме бързо и ефективно почистващите препарати

В забързаното ежедневие, в което живеем, времето и усилията ни наистина трябва да се пестят. Почистването на дома ни обаче, не е от нещата, които можем да пренебрегнем. Ето защо, днес ще разгледаме темата за това как най-бързо и ефективно да почистим дома си, използвайки почистващите препарати възможно най-правилно и икономично.
Има няколко лесни правила, които ако спазвате може да почистите дома си в рамките на един час. Разбира се, основното изискване е да поддържате възможно най-чисто и подредено ежедневно и да не се разсейвате с интересен филм по телевизията или социалните мрежи, докато чистите, но нека да разгледаме въпроса по-подробно.


Започнете отгоре, от ляво надясно

Независимо коя стая почиствате, започнете чистенето отгоре надолу, така че замърсяванията и прахът от по-високите повърхности да падат върху долните повърхности, които все още не чистили. Аспиратори, вентилационни отдушници, шкафове и т.н. Така праха и замърсяванията ще падат надолу, към пода, който ще почистите най-накрая. В противен случай, ако започнете първо от пода, след като приключите с чистенето на мебелите, най-вероятно ще Ви се наложи да чистите пода отново.
По същия начин почистването от ляво на дясно гарантира, че покривате цялата стая, вместо да се движите от място на място.
Повечето хора виждат нещо и го чистят, после поглеждат нагоре и виждат нещо друго и го почистват, а мръсотията пада върху това, което току-що са почистили. Следвайки метода отгоре надолу и от ляво надясно си гарантираме, че ще почистим всичко без да се налага да минаваме повторно някъде.


Направете си система

Различни специалисти, в сферата на почистването и собственици на фирми за почистване твърдят, че скоростта, с която почистваме и времето за почистване може да намалее на половина, ако си изработим система и чистим всеки път по един и същ начин , с познати вече за нас почистващи препарати. Всички знаем, как когато си създадем рутина в дадено нещо, то започваме да го извършваме все по-бързо и сръчно с всеки изминал път. Това важи и за почистването. За това, ако искате да се справите бързо и ефективно с чистенето, направете си система, която да следвате всеки път и която да се превърне във Ваша рутина. Защото скоростта идва от метода, а не от бързането.

Дръжте нещата, с които почиствате в готовност, на лесно достъпно място

Оставяйки всички необходими „инструменти“, като кърпи, гъби, моп и препарати за почистване, които ще Ви трябват на лесно достъпни места, означава, че няма да губите време в ровене по шкафове, килери или под мивката. Много домакини използват престилка или обособен колан, където могат да поставят различни необходими неща и лесно да се разхождат с тях, използвайки ги, когато им потрябват. Можете да разредите или да излеете от големите бутилки с препарати в по-малки, удобни шишета, които да са леки и ще можете да носите със себе си напред-назад из дома. Може да държите всичко в кутия или кофа, която лесно се пренася с всичко вътре и така отново ще спестите доста време.


По-малко и по-често

Ако наистина искате да намалите времето за чистене и едновременно с това самото чистене да става по-леко и приятно, то наистина трябва да го правите по-често. Застоялата мръсотия се почиства много по-трудно, за това си създадете малки навици, които няма да Ви затруднят особено много в ежедневните занимания, но пък ще Ви спестят много време, когато започнете да чистите дома си. Такъв един навик, например, е забърсване на вратичката на пералнята след всяко пускане. Знаете колко неприятна мръсна пяна се събира понякога по стъклената вратичка на пералнята и колко е досадна за чистене, когато засъхне. За това, просто, след всяко ползване на пералнята забършете с кухненска хартия или кърпа вратичката, барабана и гумените уплътнения. Така ще подсушите и почистите от остатъчните мокри петна и мръсоттия.Освен това има специални почистващи препарати за перални машини, които подпомагат отстраняването на отлаганията от варовик, които предизвикват повреди, изхабяващи пералните машини и подпомагат намаляването на енергийните разходи. Тези препарати отстраняват остатъците от перилните препарати и влага, които водят до често срещаната неприятната миризма. Допринасят за блестяща хигиена на Вашата перална машина. Препоръчва се използването им да не е повече от 2-3 пъти в годината, за да предпазите Вашата перална машина.
Друг такъв навик е почистването на котлона, веднага след като сме приключили с готвенето. Когато петната са „пресни“ се почистват много по-лесно дори и да са мазни и от само с веро и вода. За разлика от това, засъхналата мръсотия по котлона си изисква специален препарат и известно време да подейства, за да почистим.


Почистване на кухнята

Когато говорим за почистване на дома, няма как да не започнем с кухнята. Това е мястото, което обикновено има нужда от най-често и най-сериозно почистване. Важно е кухнята ни да е в спретнат вид, все пак там приготвяме храната си. Ето защо трябва да внимаваме също така как и с какво почистваме.
Не забравяйте, че е добре да почиствате плотовете и шкафовете често. Събралия се прах и мръсотия попадат в храната ни. За това, колкото по-малко предмети държите открито - толкова по-добре. Когато съхранявате нещата си в шкафовете, те се прашат по-малко. Шкафа, в който съхраняваме подправките, обикновено е доста прашен и се налага да вадим всеки един буркан или пакет, за да почистим разсипаните вътре подправки. За да си спестим този труд, можем да ползваме табли или подложки за хранене, върху които да поставим подправките. Единственото, за което трябва да помислим е самите подложки да са твърди и с гладка повърхност, за да може лесно да се свалят направо с нещата върху тях.
Винаги започвайте почистването на кухнята отгоре надолу. Когато чистите фурната или микровълновата, започнете от вътре. В противен случай, след като сте излъскали вътрешността на печките, ще се наложи да почистите отвън още веднъж. Когато почиствате фурната микровълновата вътре, трябва да бъдете внимателни с препаратите, които използвате.
Има някой хитринки, които ще Ви помогнат да се справите с неприятните наслоявания във фурната. Ето каква е тайната: изсипете в купичка половин чаена чаша амоняк. Сложете я вътре, но фурната трябва да е абсолютно студена! Оставете купичката да стои цяла нощ. Изпаренията от сярата ще си свършат работата, докато Вие спите, а на сутринта ще трябва с минимални усилия само да забършете.
Друг такъв безопасен метод за почистване на микровълнова е мократа гъба. Напоете чиста кухненска гъба обилно с вода. Поставете я вътре в микровълновата и пуснете за 2 минути на максимална степен. Използвайте щипка за готвене за да хванете гъбата и да избършете с нея вътрешността на микровълновата.
За да почистите добре кухненските шкафове, може да използвате четка за зъби. Тя ще достигне до ръбчетата и ъгълчетата, където се събира най-много мръсотия. И тук важи правилото да не оставате нищо да засъхне.
За щастие, на пазара вече има достатъчно безвредни и качествени почистващи препарати за кухня, които да ни улеснят много. Обезмаслителят е нещо, което едва ли има съвременна кухня, в която да няма.


Относно почистването на хладилника, най-утвърдения метод е разреден оцет с вода в зависимост от степента на замърсеност. Оцетът е най-подходящ не само, защото може да дезинфекцира успешно, но и ще ликвидира всяка една неприятна миризма появила се от забравена храна. Ако все пак миризмата на оцет ти е неприятна, винаги може да го заместиш използвайки лимонов сок.
Когато искате да направите лъскави потъмнелите прибори или съдове за хранене никога не използвайте препарат! Тази проста химична реакция ще почисти бързо и лесно потъмнелите прибори, без да ги повреди. Поставете приборите в алуминиев съд и поръсете с обикновена сода за печене. Налейте вряща вода, колкото да покриете изцяло всички прибори. Когато петната изчезнат извадете приборите и ги излъскайте с памучна кърпа.
Подсушаването на вътрешността на стъклените съдове в тясно гърло (гарафи, вази, шишета) може да бъде предизвикателство – ако ги оставите да съхнат на въздух водата в тях кондензира по стените на съда и може да причини обезцветяване на стъклото. С тази трудна задача обаче ще се справите лесно, ако поставите в тях стегнато навита на фуния хартиена кърпа, която достига на 3/4 от височината на съда. Хартията ще абсорбира влагата и ще я изведе навън без кондензация.
Сушилникът за съдове е едно от нещата, които изискват по-голямо внимание. Тъй като е постоянно мокър, той много лесно се замърсява. След като приберете съдовете, изплакнете хубаво сушилника, махнете водата, която се е събрала под него и го подсушете с кухненска хартия. Почиствайте сушилника с препарат всяка седмица и не позволявайте да хване плесен или мухъл.


Когато почистваме пода е много важно да се съобразим с това каква е повърхността. За всеки вид има различен почистващ препарат за повърхности. По магазините има богат избор от препрати за дезинфекция. За извършването й обикновено се използват такива, които се предоставят със сертификат. Този вид препарати са задължителни при употребата им на обществени места, но също така могат да се използват и за вкъщи. Хлорните таблетки са добро решение, когато искате да дезинфекцирате дома си, тъй като са „по-удобни” за съхранение. Те се разтварят във вода и служат за дезинфекция на всякакъв вид миещи повърхности и домакински съдове.

Тъй като всеки има различен вкус и предпочитания, ще обърнем внимание на няколко вида подови настилки и тяхното почистване. Макар и рядко, все пак се срещат кухни с мокет. Мокетът се почиства с прахосмукачка по 3 пъти седмично за стаите, в които има повече трафик и 1-2 пъти седмично за стаите, които се ползват по-малко. Добре е да правите по-основно почистване на мокетените настилки веднъж месечно, като се търкат с четка с остър косъм, напоена с разтвор от препарати за мокети и меки подови настилки. След това се забърсва с чиста кърпа. За освежаване на цветовете може да се чисти с амонячен разтвор – 2 лъжички амоняк на 5 л вода. За да ви е по-удобно, можете да прикрепите четката към дълга дръжка.

Ламинирания паркет, като една от най-предпочитаните подови настилки, можем да почистим с прахосмукачка (някой модели имат специален накрайник за ламиниран паркет), а след това с моп, напоен с препарат за паркет и ламинат. Никога не мийте ламината с обикновен сапун, за да не повредите повърхностния слой на настилката или връзките между отделите й дъски. Една от най-често допусканите грешки при почистването на ламиниран паркет е използването на мокри кърпи, което увеличава риска водата да повреди повърхността на дъските. Проникването на вода или влага през фугите на ламината (при разливане на течности) може да предизвика подуване, огъване или изкривяване на дъските. За това е важно да попиете течността възможно най-бързо с кърпа и да не оставяте да стои твърде дълго върху подовата настилка. Ако, след почистване, Ви се стори, че пода е мокър задължително го минете със суха кърпа.


Фаянсовите плочки и теракотът са приятни за окото и изглежда, като да се почистват лесно.Именно за това са и най-предпочитани за подова настилка в кухнята. Тайната на блестящите плочки, отново е ежедневната грижа за тях. Когато почиствате плочките в кухнята си, никога не пропускайте прахосмукачката. В противен случай, ще набиете всичкия прах и мръсотия във фугите, а те се почистват най- трудно. Всички видове плочки можете да миете с вода и препарат за подове с ниско сулфатно съдържание. Ако имате домашни любимци е добре препарата да е по-разреден или след измиване да изплакнете пода с вода.

Най-бързо може да премахнете мазни, хлъзгави и засъхнали петна от пода, като използвате почистващ препарат съдържащ органични разтворители или високо алкални почистващи препарати с pH по-голямо от 9. Тежката артилерия е почистването с разтвор от вода и белина в съотношение 1:1. В този случай, плочките се напръскват, оставят се за няколко минути, търкат се с твърда четка и след това се изплакват добре. Това е в случаи на силно замърсени, не почиствани много време повърхности, които имат нужда от сериозна дезинфекция. В такива случаи, никога не търкайте пода клекнали на земята. Задължително използвайте дълга дръжка и стойте на отворен прозорец.
Опитът и практиката ще ни научат на много трикове и начини, с които да поддържаме дома си винаги чист и спретнат. Преди да запретнете ръкави, разгледайте идеите за оптимизиране и неимоверно улесняване на този процес, които Ви предложихме – можете да сте сигурни, че ще заимствате поне половин дузина от тях и самата мисъл за съществуването на подобни трикове ще Ви подейства вдъхновяващо, тъкмо на прага на пролетното почистване. Не забравяйте, че освен перфектната чистота на дома ни е важно да мислим и за това кожата на ръцете и нервната ни система да останат съхранени за по-важни неща и друг тип житейски изпитания.
Супермаг

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ ЗА ВКЪЩИ?

НЯКОИ ФАКТИ ЗА ПРЕПАРАТИТЕ

УНИВЕРСАЛНИ ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ