Как да подготвим дома си за есента

Колкото и на никой да не му се иска, есента е точно зад ъгъла и хладните сутрини и падащите, пожълтели листа са само потвърждение на това, че тя бавно наближава. Възползвайки се от последните слънчеви лъчи на лятото може да направим нещо полезно за дома, а именно да го подготвим за наближаващата есен и последващата я зима. За да не се налага да правим всичко в последния момент, а кротко да се наслаждаваме на лошото време през прозореца с чаша чай, доволни от това, че домът ни е напълно готов за изпитанията, на които ще бъде подложен през есента и зимата.

 

За всичко това е необходимо да се направи една сравнително бърза подготовка на дома, която ще ни гарантира, че през следващите няколко месеца няма да се занимаваме с майстори и с ремонти, както и да даваме излишни пари за нови вещи, отопление и други непредвидени разходи.

 

1. Да почистим улуците

Не мислим за улуците всеки ден, но веднага ще забележим ако с тях има някакъв проблем, който обикновено се появява точно през студения сезон и не може да бъде ремонтиран чак до пролетта. Ако улукът не е почистен може да се напълни с вода, а от студа тя да замръзне, улукът да се спука и да съсипе фасадата на къщата. Така ще имате двойни разходи, по подмяна на улуците и по ремонт на фасадата. Всичко това обаче може да се избегне, ако се възползвате от късното лято. То е идеалният момент да се погрижим за изправността на улуците. Почистете ги от листа и мръсотия, това ще Ви спести много разходи, а всъщност не изисква някакви специални умения или оборудване, а само малко от личното Ви време. Ако разбира се то е в дефицит, винаги може да се наеме професионалист, който да свърши това вместо вас. Макар и да изглежда незначителен, проблемът със запушените улуци може да се окаже доста сериозен, за това не отлагайте почистването им.

 

2. Имате камин? Почистете комина!

Всяка година отоплителният сезон започва с новини за 2-3 пожара предизвикани от запалени комини. Ако сте от тези, които редовно се грижат за това той да не се запушва нямате повод за притеснения и спокойно може да минете без намеса на специалисти, а само с едно специализирано прахче за изгаряне на саждите. Но ако сте от тези, които всяка година отлагат почистването на комина за следващия сезон, то е време да се замислите за това да наемете професионалист. Запушеният комин не само може да се запали, но може да имате сериозни проблеми със загуба на тяга и всичкият пушек да влиза в дома Ви, вместо да отива в комина. Това не само е вредно за здравето, но може да съсипете цялото си обзавеждане. За това не отлагайте почистването на комина, защото малката инвестиция в чистия комин, може да Ви спести големи разходи за ремонт след това.

 

3. Профилактика на климатика

Има няколко неща, които са добре да се направят преди да се премине от охлаждане към затопляне на дома, когато използваш климатик. Първото може да се направи и самостоятелно, а именно да се почисти филтъра. Това е лесно и бързо, за това е добре да се прави поне няколко пъти в годината. За другото вече ще са е необходима намесата на специалисти, а именно за извършване на цялостна есенна профилактика. Профилактиката е необходима, за да Ви спести средства от ремонтиране на по-големи повреди възникнали от това, че сте я пропуснали. Тя допринася за повишаването на полезното действие на климатика и за намаляване на консумацията на електроенергия. И никак не е скъпа.

 

4. Проверка на уплътненията на прозорците

Погрижили сме се за оптимизацията на отоплението, но остава да се свърши още едно много важно нещо, за да се радваме на топъл дом през есента и зимата и да намалим сметките са за отопление, а това е да проверим уплътненията на вратите и прозорците. Проверката им е много лесна и всеки може да я направи. Необходима е само една свещ и време, за да прегледате всички врати и прозорци в дома. Там където пламъкът започне да се движи, значи има нужда от подмяна на уплътнението с ново. Проверката е много лесна, но ще Ви спести много пари от сметките за отопление.

 

5. Подмяна на осветлението

Във всеки дом има по една лампа, която не свети. Цяло лято нямаше проблем с изгорялата крушка пред входната врата? С настъпването на есента обаче започва да се стъмва все по-рано и това става неусетно. Тогава липсата на осветление може да се окаже доста сериозен проблем. За това по-лесно от подмяната на изгоряла крушка няма, не отлагай да я смениш, когато ще имаш нужда от нея. Направете го още сега.

 

6. Време е градинските мебели да бъдат прибрани

Колкото и да не ни се иска е време градинските мебели да бъдат прибрани. Недейте да чакате началото на есените дъждове, за да ги приберете на сухо. Добре е преди това да се използва препарат за мебели, за да не полепва прах по тях. А ако има тапицерия не оставяйте прането и за следващата година. Така на пролет ще са готови да красят градината и да посрещат гости. Проверете на етикета им какъв начин на почистване се препоръчва. Голяма част от тях спокойно могат да се перат в пералня с обикновен прах за пране, което ще Ви спести време да ги почиствате на ръка. С правилна грижа за градинските мебели може да им се радваме много дълго време, без да се налага подмяна за всеки нов сезон.

 

7. Есенно почистване

Есенно почистване, защо не? Има пролетно почистване, защо да няма и есенно? Освежи дома за есента. Няма по-добър старт на новия сезон от чистия дом, това определено ще накара всички членове на семейството да се почувстват по-добре. Старателно почистване отвътре, разместване на мебелите, пренареждане на шкафовете, изпиране на завесите и блестящи прозорци биха повдигнали настроението на всеки, който още страда по лятната почивка. А и ако направиш есенно почистване на пролет работата ще е много по-малко.

 

8. Промяна в декорацията

Как да се внесе есенно настроение в дома? Няма по-лесен начин от новите детайли в интериора. Комплект нови възглавнички за дивана или покривка за масата могат да променят цялото усещане за стаята. Ако пък имате възможност за по-големи промени може да пробвате сезонни пердета и завеси. Много модерна тенденция сред интериорните дизайнери, за бърз и лесен начин за променяне на облика на стаята заложете на пердетата в класически есенно-зимни цветове. За тези, които нямат желание за големи промени отново има предложение. Малък аксесоар, като керамична декорация в есенен стил или свещ с аромат на тиква и канела отново ще направят дома по уютен и специален.

 

9. Погрижете се за цветята

Цветята изискват по-специална грижа през есента. Ако сте изнесли стайните си цветя на терасата за през лятото, със застудяването на времето е добре вече да ги внесете на топло. Защото дори и през деня времето да е слънчево, температурните амплитуди през ранната есен могат да са много големи и цветята Ви да загинат. За това най-добре ги внесете вътре още преди времето да е започнало да се променя драстично. Ако имате луковици в градината е препоръчително да ги изровите и да ги приберете на тъмно и сухо място до следващата пролет. Ваденето на луковиците е необходимо, за да не се получава удълбочаване, което влияе негативно на цъфтенето през следващата година. Добре е да се погрижите и за екзотичните си растения, ако имате такива посадени на открито. Особено специално внимание трябва да обърнете на растенията, които за първа година ще зимуват на вън. Покрийте ги добре, за да не измръзнат. Това се отнася и за насадените през годината плоди дръвчета.

 

10. Пренареждане на гаража

Ако имате гараж има няколко лесни стъпки, които да следвате, за да бъде той винаги подреден и лесно да намирате всичко, което Ви трябва. Началото обикновено е най-трудно, за това за първата стъпка ще Ви е необходимо и най-много време. Тя включва цялостно пренареждане и категоризиране на съдържанието на гаража. Звучи трудно, но се прави веднъж, а след това с години ще намирате всичко много лесно. След като успешно сте разчистили гаража си е време за подмяна на летните със зимните кутии. Изкарайте напред всичко, което според вас ще Ви бъде необходимо в идните студени месеци. Ако имате ски оборудване отделете време да го инспектирате. Почистете го и го ремонтирайте, за да е готово за ски сезона. Снегът никога не пита и обикновено успява да ни изненада, така че колкото по-рано го приготвите, толкова по-добре ще е за вас, ако неочаквано се наложи да го използвате.

 

Това са основните 10 съвета, за това как да се подготвим за есента. Може да изглеждат много или пък да си мислите, че ще отнемат много време, но целта им е да улеснят живота Ви във времето и да Ви спестят много излишни разходи дадени за ремонти или за високи сметки. Най-хубавото от всичко е това, че ако превърнете 10-те стъпки в традиция, със всяка изминала година всъщност вашата работа ще намалява и ще Ви отнема по-малко време. Няма да я приемате като неприятно задължение, което просто трябва да се свърши, а ще е станала семейна традиция. А най-хубавото е, че на пролет ще сте благодарни за труда вложен през есента в поддръжката на дома Ви! Защото всичко се отплаща!

 

Поръчайте свещи тук

 

Поръчайте крушки тук

 

Поръчайте препарати тук