Вкусна морковена торта с мед, портокали и карамелизирани орехи

Вкусна морковена торта с мед, портокали и карамелизирани орехи


Необходими продукти: За 8 порции

• 200 гр. брашно
• 2 ч. л. бакпулвер
• ½ ч. л. сода бикарбонат
• 1 щипка сол
• 1 ч. л. канела
• ½ ч. л. смлян кардамон
• ⅓ ч. л. смлян карамфил
• ⅓ ч. л. смлян бахар
• 125 гр. меко масло
• 200 гр. кафява захар
• 3яйца
• 2 с. л. кисело мляко
• 2 с. л. прясно мляко
• 80 гр. нарязани орехи
• 300 гр. настъргани моркови
За крема:
• 350 гр. крем-сирене със стайна температура
• 3 с. л. мед
• 150 г меко масло
• 1 ч. л. фино настъргана портокалова кора
• 2 с. л. портокалов ликьор
• 100 г орехи за гарниране
• 1 ч. л. масло за орехите
• 2 с. л. пудра захар за орехите

-Начин на приготвяне:

1.Брашното се пресява заедно със содата и бакпулвра и сесмесва с всички подправки.
2.Маслото се разбива на крем, като се прибавя постепенно захарта. Прибавят се яйцата едно по едно. Разбъркват се прясното и киселото мляко и се добавят заедно. Добавя се брашнената смес, разбърква се с шпатула, слагат се орехите и настърганите моркови.
3.Сместа се сипва в намазана с масло и поръсена с галета форма за печене с диаметър 24 см.
4. Пече се в загрята фурна на 170° С около 45 мин.
5.Изважда се от формата и се охлажда. Нарязва се на 3 блата.
6.За крема сиренето се разбива с меда и постепенно лъжичка по лъжичка се добавя маслото. Накрая се слагат портокаловата кора и ликьорът.
7. Маслото за орехите се стопява, добавят се орехите и се разбъркват, докато много леко се зачервят.
8. Прибавя се захарта и се разбърква, докато се карамелизира. Сипва се върху хартия за печене, за да изстинат и се счукват.
9. Блатовете се слепват с тънък слой от крема. Отгоре също се намазва с крем и се поръсва с карамелизираните орехи.

Морковената торта е класически англо-американски и швейцарски сладкиш. Морковите допринасят за деликатната ефирност на тортата.