Италиански хляб



Време за приготвяне: 3 часа и 26 минути

Необходими продукти:

• 2 чаши хладка вода
• 2 кубчета мая
• 5 ¾ чаши брашно
• 1 лъжица кафява захар
• 2 лъжици зехтин
• 1 лъжица сол
• 1 яйчен белтък, разбит на сняг
• 2 лъжици сусам




Начин на приготвяне:

Сложете маята в топлата вода и осатвете за около 5 минути. Добавяйте постепенно брашното, захарта и водата. Добавете зехтина и месете.

Прехвърлете тестото в намаслена купа и покрийте с фолио. Оставете на топло място и изчакайте да бухне около 1 ½ часа или докато увеличи обема си двойно.

Омесете тестото отново и го оформете като хляб.

Затоплете фурната на 220 градуса.

Поръсете намаслената форма за хляб с брашно и сложете тестото. Покрийте с влажна кърпа и оставете да втаса около 30 минути. Намажете го с яйчен белтък и поръсете със сусам. С помощта на много остър нож направете няколко наклонени разреза. Напръскайте тестото с вода, сложете във фурната, печете 3 минути и отново напръскайте с вода. Оставете още 3 минути и отново напръскайте с вода. Това се прави, за да се получи хубава златистокафява коричка. Печете 45 минути.




Supermag.bg




Вижте още:

Пълнозърнест хляб

Бананов хляб

Ароматни хлебчета