Коледен кейк със сушени плодове и сос с уиски

Продукти за сиропа:

 

  • 1 чаша захар
  • 1 чаша вода
  • 1 ½ лъжици лимонова кора
  • 2 лъжици лимонов сок

 

Продукти за кейка:

 

  • 250 г сушени плодове по избор (боровинки, кайсии, череши, стафиди)
  • 250 г масло
  • 1 чаша захар
  • 4 яйца
  • ½ чаша ликьор
  • 2 чаши брашно
  • 1 ч. лъжица бакпулвер
  • щипка сол
  • щипка канела
  • щипка индийско орехче
  • ½ чаша филирани бадеми
  • ½ чаша лешници
  • ½ чаша орехи
  • ¼ чаша бърбън

 

Начин на приготвяне:

 

1. Направете сиропа като разтворите захарта във водата на средна температура на котлона. Добавете лимоновите кори и лимоновия сок и оставете да заври. Варете 2 минути.

2. Сложете изсушените плодове в купа. Добавете сиропа. Оставете 5 минути, прецедете и запазете сиропа. 

3. Разбъркайте маслото и захарта. Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко. Добавете ¼ чаша ликьор и отново разбъркайте. 

4. Смесете отделно брашното с бакпулвера, солта, канелата и индийското орехче. Добавяйте по малко от тази смес към сместа с маслото и бъркайте. 

5. Добавете плодовете и ядките и разбъркайте. 

6. Затоплете фурната на 200 градуса.

7. Намажете формата за кекс с масло. Сипете сместа и печете до златисто. 

8. Извадете от фурната и оставете 20 минути. Извадете кейка от формата и оставете да се охлади. С клечка за зъби го надупчете.

9. Направете сироп от останалата ¼ чаша ликьор, бърбъна и останалия сироп. Напръскайте кейка с ¼ от готовия сироп. 

10. Сложете го в пластмасов плик и го оставете 3-4 дни, като периодично го пръскате с още сироп. Този кейк обикновено се приготвя 3 седмици, преди Коледа. Сервира се със сос с уиски.

 

За сиропа с уиски:

 

  • 3 чаши бита сметана
  • ½ чаша бърбън (уиски)
  • ½ чаша захар
  • ¼ чаша нишесте

 

Начин на приготвяне:

 

1. Смесете 2 ¾ чаши сметана с бърбъна на средна температура. Добавете захарта и оставете, докато се разтопи. 

2. В малка купа смесете останалата сметана с нишестето. Добавете към сметановата смес и бъркайте на котлона около 5 минути. 

 

Сервирайте топлия сос с кейка. 

 

 

Отрий всичко нужно за перфектния десерт, тук>