Коледна рецепта: Свинско печено от Финландия

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 

 

За глазурата:

 

  • 3 лъжици горчица
  • 1 лъжица мед
  • 1 лъжица картофено брашно 
  • 1 жълтък 
  • 3 лъжици галета 

 

За соса: 

 

  • 500 мл бульон от сварено месо (най-добре домашно приготвен), заедно със соса от печеното 
  • 2 лъжици царевично брашно
  • 100 мл (6 лъжици) бита сметана
  • 100 мл (6 лъжици) подсладено ябълково пюре или ябълков сок 
  • мед
  • канела
  • лимонов сок 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 

 
1. Поставете месото в тава за печене. Сложете 100 мл (6 лъжици) вода. Печете в предварително подгрята фурна на 120 градуса. 
 
2. За соса:  Овкусете бульона с мед и лимонов сок.  Добавете ябълковия сок, канелата и царевичното брашно.  Оставете да ври 5 минути. Добавете битата сметана. 
 
3. Глазиране: Сложете месото в тава за печене. Смесете горчицата, меда, картофеното брашно и жълтъка до еднородна смес. С глазурата намажете добре месото и поръсете с галета. Печете на 200 градуса до златисто. 
 

Още коледни рецепти:

 

Коледен печен свинки бут с подправки

 

Печена пуйка от Великобритания за Коледа