Печена пуйка от Великобритания за Коледа

 По традиция англичаните похапват пуйка на Коледа. Тя е задължително изпечена цяла и с хрупкава коричка. 

 

Необходими продукти: 

 

 

За пълнежа: 

 

  • 250 г пюре от кестени 
  • 50 г масло 
  • пуешки дреболийки (като сърце и черен дроб), нарязани на ситно 
  • 250 г гъби, нарязани на ситно 
  • 1 глава лук, нарязан на ситно 
  • стрък целина, нарязан на ситно 
  • 3 лъжици сметана
  • 50 г галета 
  • сол и пипер
 

Начин на приготвяне: 

 

1. Почистете пуйката и отвътре я намажете с масло. Отвън завийте краката и крилцата (защото стават най-сухи при печене) с тънки резени бекон. 
 
2. В тиган разтопете маслото, добавете лука, дреболиите и гъбите и гответе 5 минути. Изсипете в по-дълбока купа и добавете останалите съставки. Разбъркайте и напълнете пуйката. 
 
3. Зашийте отвора или сложете шиш, за да го задържи затворен. 
 
4. Пече се в предварително загрята фурна, като времето на печене зависи от големината на пуйката. 
 
5. Сервира се с печени кестени или картофи. 
 
 

Още коледни рецепти:

 

 

Коледна рецепта: Свинско печено от Финландия

 

Коледен печен свинки бут с подправки