Коледен печен свински бут с подправки

Време за приготвяне: 3 часа и 50 минути
Порции: 12
 

Необходими продукти:

3 литра вода
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
Стрък копър
2 звезди анасон
1 лъжица кориандър
1 лъжица черен пипер
 

За глазурата:

около 16 броя карамфил
4 лъжици желе (за предпочитане от червен касис)
½ лъжица канела
1 ч. лъжица доматенo пюре
½ лъжица винен оцет
 

Начин на приготвяне:

 

1. Сложете свинския бут в тенджера, заедно с всички останали съставки. Ако водата не го залива, добавете още.

2. Оставете да заври и намалете температурата. Оставете да къкри 2 ½ - 3 часа. 

3. Затоплете фурната на 230 градуса.

4. Извадете месото от тенджерата. Изрежете тлъстините, които са в повече. В повърхността направете разрези като мрежа и във всяко парче сложете по един карамфил.

5. В купа смесете желето, канелата, доматеното пюре и оцета и сложете да заври. Необходимо е да се сгъсти леко. 

6. Намажете месото с глазура отвсякъде и печете 15 минути. Преди да сервирате оставете месото на топло още 15 минути. 

 
 
Още коледни рецепти:
 
 

Коледна рецепта: Свинско печено от Финландия

 

Печена пуйка от Великобритания за Коледа