Пролетни сарми от агнешко в липов лист


Пролетни сарми от агнешко в липов лист

Необходими продукти:
• 600 гр. много ситно скълцано агнешко месо от бута
• 5-6 листа див чесън
• 50 г. ориз, сварен в 70 мл вода
• 6 с. л. зехтин
• 1 яйце
• 1 с. л. джоджен, нарязан на ситно
• 1 ч. л. черен пипер
• 50-60 бр. млади листа от липа (лоза, хрян)
за соса:
• 200 гр. кисело мляко с по-висока масленост
• 2 яйца
• 1 ч. л. препечено брашно
• сол (на вкус)
• пипер (на вкус)

Начин на приготвяне:
1. В мазнината се задушава съвсем кратко дивия чесън, нарязан на ивички.
2. Добавят се месото, оризът и пиперът.
3. Посолява се на вкус.
4. Отстранява се от огъня и се прибавят разбитото яйце и джодженът.
5. Ако листата са малки, се съединяват 2 по 2 и се завиват с месото.
6. Лъскавата страна трябва да остане навън. Ако се използват листа от хрян или лоза - предварително се бланшират.
7. Сармите се подреждат в тенджера, притискат се с чиния, заливат се с бульон и се варят на тих огън.
8. За соса яйцата се разбиват с брашното на водна баня, докато се посгъстят, прибавя се млякото и се отделя от огъня.
9. Сармите се заливат със соса и се поднасят с пресен джоджен.

Любопитна информация: Липовият цвят отдавна се използва за лечението на простудни заболявания или като средство за намаляване на потенето и температурата. Специалистите препоръчват при простудни заболявания, при болести на бъбреците и белите дробове всеки ден да се пият 3-4 чаши липов чай. Ако ви боли глава, можете да си направите компрес от липови листа. Запарката от липа се препоръчва и за миене на косата при косопад. Набраните цветове се сушът на сянка или в сушилня при температура до 45°С дотогава, докато цветната дръжка стане чуплива при огъване. Липата е позната още от древността. Келтите са смятали липата за свещено дърво. Благодарение на хранителни стоки - доставка, можете бързо и лесно да се снабдите с нужните ви продукти