Агнешко бутче с розмарин и чесън

Агнешкото месо традиционно присъства на великденската трапеза,

а печеното агнешко бутче си е направо класика... 

 

Време за приготвяне: 2 часа

Порции: 6-8

 

Необходими продукти:

1 агнешко бутче
¼ чаша прясно изцеден лимонов сок
8 скилидки чесън, наситнени
3 лъжици свеж розмарин, наситнен
1 лъжица сол
2 ч. лъжици черен пипер
 

За соса:

1 чаша свежи подправки (розмарин, свеж лук и магданоз)
2 чаши кромид лук, нарязан
 

Начин на приготвяне:

 

1. Затоплете фурната на 200 градуса.

2. Сложете агнешкото бутче в тава за печене и го намажете с лимонов сок. Поръсете чесън и розмарин по цялата повърхност на месото. Поръсете със сол и черен  пипер. Сложете да се пече за около 30 минути. 

3. Намалете температурата и гответе още 1 час. Извадете от фурната и оставете за 10-15 минути настрана. 

4. Изсипете мазнината от бутчето в тиган и го сложете на котлона на силен огън, добавете подправките и лука. Добавете бульона и бъркайте с дървена лъжица. Намалете температурата и оставете да къкри, докато се сгъсти. 

5. Сервирайте агнешкото, полято със сос. 

 
 
За да зарадваш любимите хора за Великден ти предлагаме рецепта за SUPER козунак без месене ТУК>